Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσα λεπτά διάλειμμα πρέπει να κάνεις για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου.
– Πώς πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου.


Λόγω της φύσης του επαγγέλματός της αλλά και της ιδιοσυγκρασίας της, καταπιάνεται καθημερινά με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Από τις συνεδρίες life coaching και την οργάνωση ομιλιών και σεμιναρίων μέχρι τα γυρίσματα για βίντεο και τη συγγραφή βιβλίων. Παράλληλα ζει μια γεμάτη ζωή που αγαπά να απολαμβάνει ως γυναίκα, σύντροφος και μητέρα ενός αγοριού. Το βασικό της ζητούμενο για να τα συνδυάσει όλα αυτά είναι ένα: η επάρκεια ενέργειας. Αν ρωτήσεις αν τα καταφέρνει, η απάντηση χωρίς δεύτερη σκέψη είναι «ναι». Όμως μη γελιέσαι! Η Νάνσυ Μαλλέρου δε γεννήθηκε με αυτό το χάρισμα. Ακολούθησε έναν συγκεκριμένο τρόπο, για να φτάσει εκεί και σου προτείνει να τον ακολουθήσεις και εσύ. 

Όπως η ίδια τονίζει: «Έχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου. Αυτό που είδα τον εαυτό μου να κάνει, όταν οι απαιτήσεις ήταν διαρκώς αυξανόμενες, ήταν να δουλεύει περισσότερες ώρες. Κι αυτό δεν είχε ποτέ καλή κατάληξη. Γιατί κάποια στιγμή, και συνήθως αρκετά γρήγορα, έφτανα στα όρια της εξάντλησης και δεν μπορούσα να αποδώσω. 

Μου πήρε αρκετό χρόνο να καταλάβω πως αυτό που μου έλειπε δεν ήταν η καλή διαχείριση του χρόνου, αλλά η διαχείριση της ενέργειάς μου, σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής. 

Πολλοί πελάτες μου παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν τα πράγματα που θέλουν. Όταν τους ρωτάω τι κάνουν μέσα στην ημέρα τους, μου απαριθμούν μια λίστα από δραστηριότητες που όντως είναι εξουθενωτική. Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, δεν είναι ότι κάνουν τόσα πράγματα. Είναι το τι κάνουν και το πώς το κάνουν. Όπως ξέρουμε ο χρόνος είναι εντελώς σχετικός. Αν κάνεις κάτι που σε διασκεδάζει, περνάει γρήγορα και σίγουρα δε σε κουράζει. Αν κάνεις κάτι εντελώς βαρετό, περνάει αργά και στο τέλος νιώθεις εξουθενωμένος».

Η Νάνσυ Μαλλέρου, αναλύοντας πώς περνάνε οι εξουθενωμένοι -ψυχικά και σωματικά- πελάτες της μέσα στην ημέρα, ανακάλυψε τρία βασικά θέματα:

Πρώτον, ότι διεκπεραιώνουν μια τεράστια λίστα από «πρέπει», χωρίς να αφήνουν χώρο για τα «θέλω». 

Δεύτερον, ακόμα κι αν προλάβουν τα «θέλω», τα πραγματοποιούν με τόσο στρες και πίεση που στο τέλος κι αυτά τους εξαντλούν και δεν τα ευχαριστιούνται. 

Τρίτον, όταν οι υποχρεώσεις αυξάνονται, μειώνουν το χρόνο για τον εαυτό τους και παράλληλα μειώνουν τον ύπνο, την ξεκούραση ή τη διασκέδασή τους.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 μυστικά που προτείνει η ίδια, σε όσους νιώθουν ότι ο χρόνος δεν φτάνει. 

1.Δημιουργήστε χρόνο στο ημερολόγιό σας για … εσάς. Ορίστε μια εικονική μισάωρη συνάντηση και φάτε με την ησυχία σας! Κάντε κάτι για εσάς κάθε μέρα. Μπορεί να είναι μόνο 10′ διαλογισμού ή χαλάρωσης, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή οτιδήποτε θα σας δώσει την ευκαιρία να επαναφορτιστείτε. Φροντίστε όμως να διασφαλίσετε ότι αυτή την ώρα δε θα επιτρέψετε σε κανένα να σας διακόψει, ούτε στον εαυτό σας να σκεφτεί όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημέρας.

2.Φροντίστε τη διατροφή, την άσκηση, αλλά και τον ύπνο σας. Μην παραλείπετε γεύματα, και κυρίως το πρωινό. Αν δεν πάτε γυμναστήριο, κάντε μια βόλτα το τετράγωνο ή μερικές ασκήσεις γραφείου, πράγμα που όπως θα διαπιστώσετε θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και τέλος κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες χωρίς καμία παρεμβολή. Αν έχετε μικρά παιδιά, κρατήστε 1 ή 2 βράδια την εβδομάδα για εσάς, ορίζοντας κάποιον άλλο “υπεύθυνο (μπαμπά, γιαγιά κλπ), έτσι ώστε να κοιμηθείτε ανενόχλητα.

3.Μην ξεχνάτε να λέτε όχι και να βάζετε όρια στους άλλους. Το «όχι» δεν εφευρέθηκε μόνο για τις επαναστάσεις αλλά και για να μας προφυλάξει από πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε. Αντιμετωπίστε το θυμό που μπορεί να νιώθετε για πράγματα και καταστάσεις και αποτυπώνονται με σκέψεις όπως: “όλοι με εκμεταλλεύονται στο γραφείο”. Να θυμάστε ότι ο θυμός, όπως και το στρες, απομυζούν την ενέργειά μας.

4.Βάλτε όρια στον εαυτό σας. Μην το παρακάνετε με αυτά στα οποία είστε καλοί.

5.Δουλέψτε όπως οι πρωταθλητές. Συγκεντρωθείτε απόλυτα σε αυτό που κάνετε για 60-90′ και μετά δώστε στον εαυτό σας 15′ να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τη διαύγειά του.

6.Μοιράστε δουλειές σε άλλους. Ακόμη κι αν δεν τις κάνουν ακριβώς όπως θα θέλατε, αυτό έχει τόση σημασία; Αρχίστε να αναθέτετε! Κάνει καλό!

7.Χτίστε την αυτοπεποίθησή σας τόσο ώστε να μη νιώθετε την ανάγκη να εξαντλήσετε τον εαυτό σας, προκειμένου να πάρετε αποδοχή ή αγάπη ή και τα δύο.

8.Σεβαστείτε τον ενεργειακό σας κύκλο. Τις ώρες που είστε πιο πεσμένοι ή νυσταγμένοι κάντε τα λιγότερο απαιτητικά ή σημαντικά πράγματα.

9.Αλλάξτε τον εσωτερικό σας διάλογο. Αν “δέρνετε” τον εαυτό σας με λόγια και σκέψεις, όπως “Δε θα τα καταφέρω”, “Είμαι άχρηστος” κλπ, του στερείτε την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδώσει. Εναλλακτικά δοκιμάστε αυτό: “Όλα θα γίνουν”. “Ευτυχώς υπάρχει και το αύριο”.

10.Τέλος, μοιραστείτε την ημέρα σας με ανθρώπους που αγαπάτε. Έρευνες δείχνουν ότι οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και το μοίρασμα μάς γεμίζουν αισιοδοξία κι ενέργεια.

Η Νάνσυ Μαλλέρου είναι καταξιωμένη Life Coach, ιδρύτρια της Life Clinic Group και ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Coaching στην Ελλάδα. Μέσα από τα σεμινάρια, τις ομιλίες, τα άρθρα, τα βιβλία και τα video της έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Έχει την πατρότητα του όρου «Εσωκεντρισμός©” ο οποίος αποτελεί τη βάση της προσέγγισής της και διέπει τη μεθοδολογίας της στο Coaching, καθώς ενδιαφέρεται βαθιά για την ποιότητα ζωής, την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την επιτυχία. Έχει διδάξει Μάρκετινγκ κι Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από μία δεκαετία. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (International Coach Federation) και συγγραφέας των βιβλίων «Καλύτερα Γίνεται» και «Ανταγωνιστές, συνεργαστείτε!» 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου 

Ο Κανόνας Των 5 Ωρών Που Θα Σε Βοηθήσει Να Γίνεις Πιο Αποδοτικός 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.