Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το club δεν είναι το ιδανικό μέρος για να βρεις φίλους.
– Πώς να πλησιάσεις κάποιον για πρώτη φορά.


Σου έχει συμβεί να νιώθεις μόνος μέσα σε μία παρέα; Να νιώθεις πως δε σε καταλαβαίνουν οι άλλοι ή πως δεν έχεις ποιοτική επικοινωνία; Ότι θα ήθελες να εκδηλώσεις κάποιες πλευρές του χαρακτήρα σου, όμως δεν το κάνεις, επειδή φοβάσαι ότι οι άλλοι θα σε κρίνουν ή θα σε απορρίψουν; Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε μάλλον αυτό που λείπει από τη ζωή σου είναι οι αληθινοί φίλοι. 

Αληθινοί φίλοι! Αλήθεια, πού πήγαν; Πώς χάθηκαν από τη ζωή σου ένας ένας από την εποχή που ήσουν παιδί; Και γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις νέους, για να αντικαταστήσεις τους παλιούς; Ή μήπως δεν κατάφερες ποτέ να βρεις αληθινούς φίλους; Η Life Coach Μοσχούλα Μπέστα εξηγεί γιατί ότι όσο μεγαλώνεις είναι πιο δύσκολο να κάνεις νέες φιλίες. Καθώς οι ανάγκες σου αυξάνονται και ο ελεύθερος χρόνος σου μειώνεται, το να κάνεις καινούριες φιλικές σχέσεις δεν είναι και τόσο εύκολο. 

Αυτό συνεπάγεται πολλές ώρες μοναξιάς, που τις περισσότερες φορές σε τρομάζουν και σου είναι ανυπόφορες – και όμως ξέρεις ότι υπάρχουν και τα καλά της μοναξιάς; Κάπου εκεί, λοιπόν, τείνεις να κάνεις φιλίες ή παρέα με άτομα που ξέρεις πως δεν θα κρατήσουν στον χρόνο, που ξέρεις πως δεν είναι ουσιαστικές και που δεν σε γεμίζουν πραγματικά. Κάνεις παρέα επομένως με κάποιους απλά και μόνο για να καταπολεμήσεις το συναίσθημα της μοναξιάς. Αυτό όμως δεν είναι αληθινή φιλία. Και επειδή σίγουρα θα ήθελες εκείνο τον φίλο, με τον οποίο πραγματικά θα νιώθεις καλά μαζί και θα αισθάνεσαι ότι είσαι ο εαυτός σου η Μοσχούλα Μπέστα σου εξηγεί ποια είναι τα βήματα για να τα καταφέρεις.

11 βήματα για να αποκτήσεις περισσότερους φίλους

1.Προσδιόρισε τι ψάχνεις και γιατί

Διερεύνησε τι σημαίνει για σένα φιλία. Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις πως πρέπει να έχει ένας καλός φίλος; Θεωρείς τον εαυτό σου καλό φίλο; Επίστρεψε σε εμπειρίες φιλίας του παρελθόντος και βρες τον τρόπο που συνδέεσαι. Βρες με ποιο τρόπο επέλεγες ή σε επέλεγαν οι φίλοι σου και ανακάλυψε αν αυτός ο τρόπος έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου. Ακόμη, σκέψου αν είχες παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες από φίλους, που πιθανόν σε πλήγωσαν, σε πρόδωσαν, σε εγκατέλειψαν και τι πρέπει να αλλάξεις για να μη βιώσεις ξανά τέτοιες καταστάσεις. Όλα αυτά να είσαι σίγουρος πως έχουν επηρεάσει τον τρόπο που βλέπεις τη φιλία στο σήμερα, τον τρόπο που σχετίζεσαι, αλλά και το κατά πόσο εμπιστεύεσαι τους άλλους.

2.Μη βιάζεσαι να απορρίψεις

Από την άλλη δεν χρειάζεται να είσαι απόλυτα αυστηρός στις προδιαγραφές των πιθανών φίλων. Μερικές φορές αρκεί να είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες και όλα προκύπτουν από μόνα τους. Ακόμα και μια φιλία.

3.Επίλεξε έξυπνα

Είναι σημαντικό να επενδύσεις πλέον στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των φίλων που περιβάλλουν τη ζωή σου. Το να στοχεύεις στον αριθμό είναι κάτι που αναμφίβολα θα σε οδηγήσει σε εσωτερική μοναξιά. Προτίμησε εκείνους με τους οποίους στην παρούσα φάση ταιριάζεις περισσότερο και πιστεύεις ότι μπορείς να αναπτύξεις μια θετική σχέση μαζί τους.

4.Ανακάλυψε τα δυνατά σου σημεία

Τι είναι αυτό που θα σε ξεχώριζε από τους άλλους; Είσαι επικοινωνιακός, είσαι εχέμυθoς, είσαι υπεύθυνος; Βρες ποια είναι τα κομμάτια που σε κάνουν όχι μόνο καλό φίλο αλλά και ανοιχτό στο να σε προσεγγίσουν οι άλλοι και ανάδειξέ τα.

5.Άρχισε να βγαίνεις

Αποκλείεται να βρεις νέους φίλους ή να ανανεώσεις παλιές φιλίες, αν είσαι κλεισμένος στο σπίτι. Όσο περισσότερο βγαίνεις έξω, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχεις να γνωρίσεις νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους, ανθρώπους που να σου ταιριάζουν. 

6.Προτίμησε τρόπους διασκέδασης που πραγματικά σου ταιριάζουν

…κι όχι που αποτελούν σημεία συνωστισμού. Αν δεν είσαι τύπος της νυχτερινής διασκέδασης, μην πιέζεσαι να βγεις έξω σε κάποιο club για να κάνεις φίλους. Μπορεί η επίσκεψη σε χώρους τέχνης ή ακόμα και ένα σεμινάριο, με βάση τα ενδιαφέροντά σου, να σου εξασφαλίσει μια καλύτερη ευκαιρία να κάνεις νέες γνωριμίες και στη συνέχεια καινούργιους φίλους.

7.Εστίασε στην καλή διάθεση

Κάτι που θα σε βοηθήσει είναι να έχεις κατά νου ότι δεν βγαίνεις, για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Βγαίνεις κυρίως για να διασκεδάσεις, για να απολαύσεις τη στιγμή. Έτσι, θα λειτουργήσεις πιο αυθόρμητα.

8.Κάνε εσύ το πρώτο βήμα

Όταν γνωρίσεις ένα νέο άτομο, μη διστάσεις να το πλησιάσεις και να του δείξεις το ενδιαφέρον σου. Θα μπορούσες για παράδειγμα να τονίσεις ένα θετικό χαρακτηριστικό που παρατηρείς σε αυτόν ή ακόμα να αναφερθείς σε κάτι που έχετε κοινό.

9.Αναζήτησε τους άλλους

Μην περιμένεις τηλέφωνο από τους φίλους σου. Σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε πρώτος. Οργάνωσε μία συνάντηση ή ακόμα κι ένα πάρτι στο σπίτι σου, πρότεινε μία έξοδο ή τηλεφώνησέ τους απλά για να δεις αν είναι καλά.

10.Επιδίωξε να βλέπεις τους νέους φίλους σου

Να περνάς χρόνο μαζί τους και να κάνετε πράγματα μαζί. Να θυμάσαι ότι η επαφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αρκεί, γιατί από το ‘’διαδικτυακό μαζί’’ απουσιάζει το πραγματικό μαζί, δηλαδή οι ουσιαστικές στιγμές επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

11.Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Και από την άλλη μην παραλείπεις να ρωτάς συχνά πώς νιώθουν οι άλλοι. Κάτι που συχνά κρατάει σταθερές τις ενήλικες σχέσεις είναι το μοίρασμα και η έκφραση συναισθήματος. Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι αμοιβαία με τους φίλους σου τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.

Να θυμάσαι ότι το αντίδοτο στη μοναξιά είναι η ανθρώπινη επαφή και η δημιουργία σχέσεων. Το αντίδοτο στην εσωτερική μοναξιά είναι η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού σου! Πες λοιπόν “ναι” στη γοητεία της παρέας

Η Μοσχούλα Μπέστα είναι πιστοποιημένη ΝLP Master Practitioner, Life Coach με MΒΑ και 25 χρονη εμπειρία στο χώρο της Υγείας. Πέρα από τα θετικά χαρακτηριστικά που ως Coach διαθέτει, τα προσωπικά της βιώματα την «εξόπλισαν» με θάρρος και πάθος για τη ζωή. Η μάχη της με τον καρκίνο από τον οποίο βγήκε νικήτρια, ήταν η πηγή της αναγέννησής της. Θεωρεί πως όλοι μας αξίζουμε μία καλύτερη ζωή, αρκεί να το πιστέψουμε. H μεγάλη της αγάπη για τον άνθρωπο κι η ανάγκη της για συνεχή εξέλιξη, την οδήγησαν στη δημιουργία του δικού της Κέντρου Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης ‘’I Create My Best Life’’, www.mybestlife.gr, όπου μέσα από σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εμψυχώνει και κινητοποιεί ανθρώπους και ομάδες. Αποτελεί ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας, μιας κι η ίδια έχει ήδη εφαρμόσει όλα όσα βοηθάνε τους πελάτες της να επιτύχουν. Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και sites.

Διάβασε ακόμα:

Μία Ψυχοθεραπεύτρια Εξηγεί Πόσους Φίλους Χρειάζεσαι

3 Ψυχολογικά Οφέλη Που Σου Χαρίζουν Οι Καλοί Φίλοι

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.