Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να ξεπεράσεις τον φόβο σου.
-Γιατί η συγγραφέας του Χάρι Πότερ μπορεί να σε εμπνεύσει.


Πόσες φορές αλήθεια σε σταμάτησε ο φόβος και δεν έκανες πράγματα που ήθελες; Επειδή φοβήθηκες την απόρριψη ή την  αποτυχία; Επειδή φοβήθηκες να πάρεις το ρίσκο; Ή ότι δεν θα καταφέρεις να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Ο φόβος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τις περισσότερες αρνητικές σκέψεις, από τα περισσότερα εμπόδια, από τα περισσότερα άσχημα συναισθήματα. Ο φόβος, όμως, είναι αυτός που σε πάει πίσω και δεν σε αφήνει να προοδεύσεις και να εξελιχθείς όσο θα μπορούσες. 

Δεν χρειάζεται όμως να φοβάσαι τον φόβο. Τον φόβο της αποτυχίας. Τι να κάνεις αντί για αυτο; Αντιμετώπισέ τον. Κατανόησέ τον. Γιατί να το κάνεις αυτό; Επειδή κάθε πιθανή αποτυχία μπορεί να είναι μια ευκαιρία που θα σε οδηγήσει σε εξέλιξη. 

10 βήματα για να ξεπεράσεις το φόβο της αποτυχίας

1. Αναγνώρισε τον φόβο σου και κατανόησέ τον. Αγκάλιασέ τον, μην τον αρνείσαι. Μόνο αν τον αναγνωρίσεις θα μπορέσεις να τον ξεπεράσεις.

2.Σκέψου πόσο ρεαλιστικός είναι ο φόβος σου. Να θυμάσαι ότι συνήθως εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τους φόβους μας. 

3.Αμφισβήτησε τον φόβο σου. Ρώτα τον εαυτό σου “Πρέπει πραγματικά να το κάνω τέλεια;”, “Χρειάζεται να γίνω αποδεκτός από όλους;” Η αληθινή απάντηση είναι “όχι”. 

4.Δούλεψε με τον εαυτό σου σε θέματα αυτοπεποίθησης, αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης. Αποδέξου τον εαυτό σου. Αγάπησε τον εαυτό σου, όχι τον τέλειο εαυτό σου.

5.Βίωσε την “αποτυχία” και κάνε εποικοδομητικό απολογισμό. Μάθε μέσα από τα λάθη σου. Δες απλά τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά για να μην οδηγηθείς στην επανάληψή τους.

6.Καλλιέργησε επιμονή και υπομονή (θυμήσου ότι η Ρόουλινγκ πήγε σε 13 εκδότες πριν της εκδώσουν τον Χάρι Πότερ)

7.Να έχεις πάντα θετικές προσδοκίες όχι αρνητικές.

8.Σκέψου ποιο είναι το χειρότερο σενάριο. Είναι τελικά τόσο άσχημο;

9.Εξάσκησε τη θετική σου σκέψη. Θα μειώσει αυτόματα τον φόβο της αποτυχίας. 

10.Κάνε μια αναθεώρηση σχετικά με το τι ορίζεις ως ευτυχία: α) το τέλειο αποτέλεσμα; β) το ταξίδι; γ) την τόλμη να το κάνεις; δ) την εμπειρία και το τι αποκομίζεις;

Τέλος σκέψου

Πώς θα συμπεριφερόσουν αν δεν είχες φόβους; Αν δεν φοβόσουν την αποτυχία; Πώς θα είχες προχωρήσει; Τι ευκαιρίες θα σου είχαν παρουσιαστεί;  Ό,τι φοβάσαι περισσότερο είναι αυτό που θα σου προσφέρει απελευθέρωση και εξέλιξη. Χάραξε μια νέα πορεία χωρίς τον φόβο της αποτυχίας να σε φρενάρει.

Διάβασε ακόμα:

Δημιουργικότητα: Μια Ποιητική Αρετή Στη Σημερινή Επιχειρηματικότητα

Μάθε Να Αναθέτεις Γιατί Κάνει Καλό!

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.