Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Μελίνα Ταπραντζή: Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνήσω είναι να τσεκάρω τα email μου… Σε αντάλλαγμα όμως φροντίζω το τελευταίο πράγμα που θα κάνω πριν κοιμηθώ, να είναι το διάβασμα ενός βιβλίου ή να χαλαρώσω με καλή μουσική.

T.G.: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

Μ.Τ.: Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ευεξίας, γεγονός που το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν δεν έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε καλά το προηγούμενο βράδυ. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για μία παραγωγική ημέρα.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

Μ.Τ.: Δεν μπορώ να πω ότι κάνω προσεγμένη διατροφή, καθώς από τη μία πλευρά δεν έχω ιδιαίτερη πειθαρχία σε αυτό το θέμα και από την άλλη πλευρά όλη την ημέρα δοκιμάζω νέα προϊόντα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στη Wise Greece και δυστυχώς τρώω σε ακατάστατες ώρες. Παρόλα αυτά, η γυμναστική, οι περίπατοι, αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως οι συναυλίες ή οι επισκέψεις στα αγαπημένα μου μουσεία, μου δίνουν ενέργεια και γεμίζουν τις μπαταρίες μου!

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Μ.Τ.: Η ζωή μου είναι γεμάτη λίστες σε ατζέντα, κινητό, laptop, καθώς και δεκάδες μικρά χαρτάκια με εκκρεμότητες! Παρόλα αυτά, όσο οργανωτικός και αν είσαι, σε αρκετές περιπτώσεις βγαίνεις εκτός προγραμματισμού, καθώς δεν περνούν όλα από το χέρι σου. Η απάντηση λοιπόν για το πώς βρίσκεις λύση σε καθημερινά προβλήματα είναι μία: με καλή διάθεση! Όσο πιεστικό ή ανυπέρβλητο και αν φαίνεται ένα πρόβλημα, πάντα υπάρχει μία λύση… και σε αρκετές περιπτώσεις παραπάνω από μία! Οπότε με σύμμαχους την καλή διάθεση και την ψυχραιμία, δεν υπάρχουν προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδα.

“Να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις! Αν σε γεμίζει, αν νιώθεις ότι κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιων ανθρώπων ή αν σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός, τότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις burnout…”

T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

Μ.Τ.: Το να είσαι multitasker στον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν είναι δυστυχώς επιλογή, αλλά υποχρέωση! Αναγκαζόμαστε πλέον να κάνουμε πάρα πολλά – ενδεχομένως περισσότερα και από όσα μπορούμε – και μάλιστα ταυτόχρονα! Δυστυχώς ή ευτυχώς λοιπόν, το να είσαι multitasker είναι απαραίτητο “ταλέντο” στις ημέρες μας… Είναι όμως στο χέρι μας να βάζουμε όρια.

T.G.: Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Μ.Τ.: Πιστεύω ότι η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου αλλάζει μέρα με την ημέρα. Υπάρχουν ημέρες που αισθάνομαι ότι έχω καταφέρει να είμαι ιδιαίτερα παραγωγική και άλλες ημέρες που δεν πρόλαβα να καταλάβω πότε πέρασαν οι ώρες. Σε γενικές γραμμές όμως, θεωρώ ότι η καλή διαχείριση του χρόνου, μπορεί όχι μόνο να σε βοηθήσει στη δουλειά σου, αλλά να σου επιτρέψει να βρεις τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο, που ο καθένας μας έχει μεγάλη ανάγκη.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;

Μ.Τ.: Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις στην πορεία της Wise Greece μέχρι σήμερα που ένιωθα ότι ήμουν κοντά σε burnout, όχι τόσο ψυχολογικό – παρά το γεγονός ότι οι εικόνες που έχουμε αντικρίσει κατά καιρούς σε Ιδρύματα ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτικές – όσο σωματικό. Ακριβώς επειδή είμαστε μία μικρή ομάδα που όλοι κάνουμε σχεδόν τα πάντα, η σωματική κούραση δυστυχώς δεν είναι αμελητέα. Ευτυχώς όμως, δεν είμαι από τους ανθρώπους που χρειάζονται μεγάλα διαλείμματα για να συνέλθουν. Μία σύντομη εκδρομή, μία βόλτα με φίλους και λίγο περισσότερος προσωπικός χρόνος για να κάνω πράγματα που αγαπώ, είναι αρκετά για να γεμίσουν τις μπαταρίες μου και να με επαναφέρουν στις επάλξεις! Σε όλο αυτό όμως, βάζω μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρο: να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις! Γιατί αν σε γεμίζει, αν νιώθεις ότι κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιων ανθρώπων ή αν σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός, τότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις burnout.

“Η ευεξία ή η ευημερία για εμένα έρχεται με τις μικρές χαρές που θα καταφέρω με κάποιο τρόπο να στριμώξω μέσα στην καθημερινότητά μου”

T.G.: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;

Μ.Τ.: Δυστυχώς κοιμάμαι με το κινητό δίπλα μου. Η σχέση μου με την τεχνολογία και τα social όμως δεν είναι εθιστική. Δεν είμαι ο κλασικός χρήστης των social media, κοινοποιώ ελάχιστα post, τα οποία συνήθως έχουν σχέση με τη Wise Greece και όχι με εμένα. Θα μπορούσα με άλλα λόγια κάλλιστα να ζήσω χωρίς social media και δεν θα μου έλειπαν καθόλου!

T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

Μ.Τ.: Κάποιες φορές είναι αδύνατο να τα διαχειριστώ. Νομίζω τα email είναι εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη και κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, αλλά από την άλλη πλευρά έχει δημιουργηθεί μία απρόσωπη και καταιγιστική επικοινωνία, όπου ο καθένας από εμάς έχει να διαχειριστεί περισσότερα από 200 νέα mail κάθε ημέρα. Πλέον δεν μιλάμε τηλεφωνικά με τους συνεργάτες μας και όλη την ημέρα γράφουμε! Αυτό λοιπόν που έχω καταφέρει να κάνω, ώστε να έχω μία καλύτερη διαχείριση χρόνου, είναι να δίνω πιο λακωνικές απαντήσεις. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να παρεξηγηθεί κάποιες φορές, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι μία άμεση και σύντομη απάντηση είναι καλύτερη από μία καθυστερημένη και αναλυτική απάντηση.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Μ.Τ.: Προσπαθώ να χαλαρώσω και να το απολαύσω. Αρκετές φορές, λόγω άγχους για το «μεγάλο γεγονός» ξεχνάμε να ζήσουμε τη στιγμή. Να δούμε από απόσταση αυτό που συμβαίνει και να δώσουμε λίγα λεπτά χρόνο στον εαυτό μας να απολαύσει αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Επειδή λοιπόν είχα αντιληφθεί αρκετές φορές, ότι δεν έδωσα χρόνο στον εαυτό μου να χαρεί όσο έπρεπε ένα καλό «μεγάλο γεγονός», έχω αποφασίσει ότι πλέον θα φροντίσω να είμαι «παρούσα»!

T.G.: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Μ.Τ.: Απλώς δεν την αφήνω να με επηρεάσει. Ναι είναι γεγονός ότι κάποιες ημέρες νιώθουμε τόσο δυνατοί που νομίζουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και ξαφνικά μία κακή ημέρα είναι αρκετή, για να μας βγάλει εκτός πορείας, εκτός προγραμματισμού ή ακόμα και εκτός εαυτού. Η λύση για εμένα, είναι να «τελειώσω» πιο σύντομα αυτή την κακή ημέρα, να φύγω πιο νωρίς και να κάνω μία άλλη δραστηριότητα που θα με βοηθήσει να ξεχαστώ. Νομίζω ότι μόλις το κάνουμε όλοι αυτό και καθαρίσει το μυαλό μας, τότε μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε τις λύσεις για τα προβλήματα που μας απασχολούν και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί τη νέα ημέρα που θα ξημερώσει.

T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Μ.Τ.: Θα πάρω τηλέφωνο κάποιον φίλο που έχω καιρό να του μιλήσω.

T.G.: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Μ.Τ.: Νομίζω ότι ένα βασικό λάθος που κάνουμε όλοι, είναι να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες την εβδομάδα και να πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε αποφορτιστούμε το Σαββατοκύριακο και αυτό είναι αρκετό. Τότε όμως αντιλαμβανόμαστε, ότι αφιερώνουμε το ΣΚ σε όλες εκείνες τις δουλειές που δεν προλάβαμε να κάνουμε την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα να ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο. Η ευεξία ή η ευημερία για εμένα έρχεται με τις μικρές χαρές που θα καταφέρω με κάποιο τρόπο να στριμώξω μέσα στην καθημερινότητά μου, οι οποίες μπορεί να γίνουν αργά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, αλλά θα γίνουν. Έτσι, τα μικρά και πολλά ευχάριστα διαλείμματα, είναι πιο αποτελεσματικά στο να με κάνουν να νιώθω γεμάτη και να μου χαρίζουν ευεξία!

“Αρκετές φορές, λόγω άγχους για το «μεγάλο γεγονός» ξεχνάμε να ζήσουμε τη στιγμή…. Έχω αποφασίσει ότι πλέον θα φροντίσω να είμαι «παρούσα»!”

T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

Μ.Τ.: “Βρες έναν τρόπο να γίνεις μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος”!

Η Μελίνα Ταπραντζή είναι ιδρύτρια του Wise Greece, της μη κερδοσκοπικής Kίνησης προώθησης των ελληνικών προϊόντων, όπου μέσα από τις πωλήσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο, εξασφαλίζει τις διατροφικές ανάγκες Ιδρυμάτων και Οργανισμών που υποστηρίζουν παιδιά, αστέγους και ηλικιωμένους.

 

Διάβασε ακόμα:

Έφη Βράκα: “Η Δύναμη Της Ισορροπίας Κρύβεται Μέσα Μας”

Μαρίνα Γιώτη: “Αποσυνδέομαι Συνειδητά Από Την Τεχνολογία Κάποιες Ώρες Της Ημέρας Γιατί Παρασύρομαι”