Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η διατροφή σχετίζεται με τη μειωμένη σεξουαλική διάθεση.
-Ποια μέτρα πρέπει να πάρεις για να την ενισχύσεις.


Σίγουρα δεν είναι όλες οι ώρες και οι στιγμές ίδιες. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να μην έχεις πάντα καλή ερωτική διάθεση. Ακόμα όμως κι αν αντιμετωπίζεις κάποια προβλήματα, μπορείς να προσπαθήσεις με τρόπους φυσικούς που θα εντάξεις στην καθημερινότητά σου, να ενισχύσεις την σεξουαλική σου ζωή αντί να καταφεύγεις στα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, πόσο μάλλον όταν δεν τα χρειάζεσαι.

Γιατί, εξάλλου, να καταφεύγεις σε φάρμακα, όταν υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ενισχύσεις την ερωτική σου ζωή; Μάλιστα, αν φροντίσεις από νεαρή ηλικία τα παρακάτω, τότε θα ενισχύσεις όχι μόνο την υγεία σου – σωματική και σεξουαλική, αλλά και την ψυχολογία σου.

1.Βελτίωσε τη διατροφή σου

Και δεν μιλώ μόνο για τις λεγόμενες αφροδισιακές τροφές για τις οποίες οι γνώμες διίστανται, καθώς άλλοι θεωρούν πως βοηθούν και άλλοι όχι. Προσωπικά θα μείνω στο πόσο πιο καλά αισθάνεσαι όταν κάνεις μία ισορροπημένη διατροφή, πόση ενέργεια σου δίνει με αποτέλεσμα να τονώνεται η σεξουαλική σου ενέργεια. Παρόλα αυτά, λίγη μαύρη σοκολάτα και ξηροί καρποί, είναι πάντα καλοδεχούμενα, αφού επιβεβαιωμένα ενισχύουν τη λίμπιντο.

2. Πιες ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μικρές ποσότητες βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου μπορεί να συντελεί και στην καλύτερη διέγερση. Επίσης, η χαλάρωση που προσφέρει μας κάνει πιο «ευάλωτους» στην έλξη από και προς το σύντροφο και ενισχύει την ερωτική διάθεση.

3. Χάσε βάρος (αν απέχεις από το ιδανικό)

Tο βάρος εκτός από οργανικές παθήσεις, δυσκολεύει τη σεξουαλική μας έκφραση ενώ μπορεί να μας δημιουργήσει και προβλήματα στη λειτουργία της. Έτσι, η απώλεια βάρους, αν υπάρχουν επιπλέον κιλά, μπορεί να βοηθήσει.

4. Αγάπησε το σώμα σου

Η εικόνα σώματος επηρεάζει την ερωτική διάθεση. Αυτό ίσως ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες, που θέλουν να αρέσουν προκειμένου να νιώσουν ποθητές και επιθυμητές, ώστε να μην “κρύβονται” την επίμαχη στιγμή πίσω από ρούχα, στα σκοτάδια ή κάτω από σκεπάσματα. Γενικά, το να αγαπήσεις το σώμα σου ακόμα και με τις ατέλειες του είναι ένα πρώτο βήμα για να χαλαρώσεις στο σεξ και να επιδιώξεις πιο συχνές επαφές.

5. Ξεκίνα γυμναστική

Η γυμναστική είναι ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους που αυξάνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση, καθώς βελτιώνει την αιματική ροή των γεννητικών οργάνων και όχι μόνο. Επίσης, βοηθά στην έκκριση του φυσικού αντικαταθλιπτικού ενδορφίνη που θεωρείται η ορμόνη της ευτυχίας. Επιπλέον, αυξάνεται η παραγωγή της τεστοστερόνης. Πρόκειται για την υπεύθυνη ορμόνη για την ερωτική επιθυμία και την καλή στυτική λειτουργία στον άνδρα. Ποιος λοιπόν δεν θα ήθελε να κάνει σεξ όταν νιώθει σωματικά «ταύρος» και συναισθηματικά «ευτυχισμένος»;

Το να αγαπήσεις το σώμα σου ακόμα και με τις ατέλειες του είναι ένα πρώτο βήμα για να χαλαρώσεις στο σεξ και να επιδιώξεις πιο συχνές επαφές.

6. Κόψε το τσιγάρο

Δεν θα νιώθεις κούραση. Θα αναπνέεις καλύτερα. Δεν θα μυρίζεις άσχημα και δύο βασικές για το σεξ αισθήσεις -η γεύση και η όσφρηση- θα βελτιωθούν. Σκέψου εξάλλου πόσο άσχημα νιώθει ο ερωτικός σου σύντροφος αν δεν καπνίζει που εισπράτει μια άσχημη γεύση από το στόμα του καπνιστή. Οι έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι στους άνδρες ακόμα και 24 ώρες μετά τη διακοπή, βελτιώνονται οι νυχτερινές στύσεις.

7. Αντιμετώπισε το στρες

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Ναι, δεν διαφωνώ, έτσι αγχωτική όπως έχει γίνει η ζωή μας σήμερα. Παρόλα αυτά, μπορείς να «επιλέξεις» ποια από τα άγχη της ημέρας θα κουβαλήσεις στο κρεβάτι σου και ποια όχι. Να θυμάσαι ότι τα ψυχολογικά αίτια ενός σεξουαλικού προβλήματος, είναι αν όχι ο πρώτος, ένας από τους βασικούς παράγοντες αρνητικής επίδρασης.

8. Βελτίωσε την επικοινωνία με το ταίρι σου

Πώς να έχεις διάθεση να κάνεις σεξ με τον ή την σύντροφό σου όταν η σχέση σας θυμίζει ρινγκ; Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άνθρωπό σου, σίγουρα αυτό επηρεάζει και τη σεξουαλική σας όρεξη. Βέβαια, υπάρχουν και τα ζευγάρια που μπορεί να καυγαδίζουν κάθε λίγο και λιγάκι και τελικά καταλήγουν στο σεξ ως μέσο ειρήνης. Μετά το σεξ όμως συνήθως αποσύρονται στο δικό τους κόσμο ξανά.

9. Πάρε και δώσε αγκαλιές

Πολλές αγκαλιές. Έρευνες επιβεβαιώνουν πως ακόμα και 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, μπορεί να αυξήσουν μία άλλη σημαντική ορμόνη – την «ορμόνη της αγάπης» – την ωκυτοκίνη. Είναι η ορμόνη που μας φέρνει πιο κοντά και μας δένει συναισθηματικά, ενισχύοντας την συναισθηματική εγγύτητα που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξηση της ερωτικής διάθεσης.

10. Μην αποφεύγεις την επίσκεψη

Για οποιαδήποτε σεξουαλική δυσλειτουργία π.χ. πρόβλημα στύσης, διαταραχές οργασμού, απουσία ερωτικής επιθυμίας μην αναβάλλεις να επισκεφτείς τον γιατρό, γιατί μπορεί να συνδέονται με παθολογικά αίτια που μπορεί εφόσον διαγνωστούν να αντιμετωπιστούν. Και ψυχολογικά αίτια όμως να κρύβονται πίσω από ένα σεξουαλικό πρόβλημα, δεν θα πρέπει να αμελήσεις να απευθυνθείς στον ειδικό, αντί να αφήνεις το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να σαμποτάρει τη σεξουαλική σου διάθεση.

Διάβασε ακόμα:

Τι Ψάχνουν Οι Γυναίκες Στο Online Dating

Σχέση Με Έναν Νάρκισσο: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολη;

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.