Είναι 14 χρονών, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου και μόνιμος κάτοικος Κεφαλονιάς. Ο Δημήτρης Βερούτης γνωρίζει από από πρώτο χέρι – όπως λέει ο ίδιος – τις ελλείψεις του παιδιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς και έτσι αποφάσισε να βοηθήσει το νησί του με το δικό του τρόπο, παίρνοντας μέρος σε μία “δοκιμασία” για καλό σκοπό. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε το δικό του ταξίδι με κανό καγιάκ γύρω από την Κεφαλονιά, με στόχο να συγκεντρώσει 15.000 ευρώ για να στηρίξει το νησί του. Έναν στόχο που με επιμονή, υπομονή και θέληση, κατάφερε να τον ξεπεράσει!

Δημήτρη, αρχικά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σου, για την επιμονή σου και για όλα όσα κατάφερες! Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που φαντάζομαι είναι απορία πολλών. Τι κάνει έναν 14χρονο να σκεφτεί το «εμείς» και όχι το «εγώ»; Εννοώ πως σε αυτή την ηλικία σε απασχολούν άλλα πράγματα – οι φίλοι σου, το ποδόσφαιρο. Πώς πήρες αυτή την απόφαση να κάνεις κάτι για τον τόπο σου;

Έχοντας μεγαλώσει στην Κεφαλονιά, πάντα μου άρεσαν πολύ οι υπαίθριες δραστηριότητες και έχοντας σαν παράδειγμα τον προπονητή μου τον Γιώργο Ποταμιάνο, ο οποίος στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες δράσεις για καλό σκοπό, σκέφτηκα να το συνδυάσουμε. Ένα challenge / μια δοκιμασία για καλό σκοπό. 

Πώς αποφάσισες να βοηθήσεις συγκεκριμένα το παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, καθώς και την Εθελοντική Ομάδας Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς; Υπήρχε κάποια ανάγκη που την ήξερες;

Στο νοσοκομείο έχει χρειαστεί να νοσηλευτώ μερικές φορές, και στην μια περίπτωση να γίνει και αεροδιακομιδή στην Πάτρα. Έτσι, έχω δει από πρώτο χέρι πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις. Σκέφτηκα, πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να καλύψω έστω κάποια από αυτές. 

Στην ΕΟΔ είμαι εθελοντής από το καλοκαίρι του 2020 και συμμετείχα στην κατάσβεση πυρκαγιών με έναν από τους καλύτερους μου φίλους. Επειδή είναι εθελοντική ομάδα, ξέρω πως η ανεύρεση πόρων είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς και έτσι θεώρησα πως μπορεί να πάρουν μια ανάσα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Πως έμαθες για τον ΔΕΣΜΟ και το πρόγραμμα Teens for Teens;

Η νονά μου είναι στον Δεσμό και μετά τους σεισμούς του 2014, είχε έρθει η οργάνωση στην Κεφαλονιά και είχε βοηθήσει και η μητέρα μου.  Όταν της είπα τις σκέψεις μου γι’ αυτό το ταξίδι σκέφτηκε κατευθείαν τον Δεσμό.  Το πρόγραμμα Teens for Teensξεκίνησε μέσα στον Covid και ήταν ιδανικό για να γίνει μέσω αυτού η όλη διοργάνωση.

Χρειάστηκε κάποια προετοιμασία για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου;

Ναι, σίγουρα χρειάστηκε.  Με τον Γιώργο κάναμε προπονήσεις τα Σαββατοκύριακα και εγώ ακολουθούσα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα.  Η προετοιμασία όμως είχε και μαθήματα όπως διάσωσης κ.α. 

Συνάντησες δυσκολίες κατά την διάρκεια της διαδρομής; Ξέρω ότι τραυματίστηκες. Υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκες και σκέφτηκες να τα παρατήσεις; 

Η δυσκολότερη μέρα ήταν η δεύτερη, που είχαμε 6-7  μποφόρ κόντρα με αποτέλεσμα να τραβήξω κάποιο μυ στους κοιλιακούς μου. Ευτυχώς είμαι 14 και έτσι συνήλθα γρήγορα. Σε καμία φάση δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω.  Αντιθέτως η ομάδα που με συνόδευε ήταν πάντα υποστηρικτική.  

Ο πρώτος στόχος μου ήταν να ολοκληρώσω με επιτυχία την διαδρομή. Αυτό σίγουρα χρειαζόταν τόσο επιμονή, υπομονή και θέληση. Ο δεύτερος στόχος ήταν να μαζευτούν τα λεφτά. Αυτό δεν ήταν στο χέρι μου, αλλά και να μην πήγαινε τόσο καλά δεν θα μείωνε καθόλου την όλη προσπάθεια. 

Τι σου έδινε δύναμη να συνεχίσεις; (πχ τα μηνύματα της οικογένειάς σου, των φίλων σου, η ανταπόκριση του κόσμου). 

Μετά την τρίτη μέρα δεν είχε μπαταρία το κινητό μου, οπότε δεν είχα μηνύματα.  Αυτά που είχα λάβει πριν σίγουρα μου έδιναν δύναμη όπως και η ομάδα που ήμασταν μαζί. Φυσικά και ο στόχος που είχα θέσει από την αρχή ήταν το βασικό μου κίνητρο αλλά κυρίως ότι μου άρεσε αυτό που έκανα.

Πιστεύεις ότι πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε; Υπάρχει κάποιο μυστικό που μας βοηθάει να τα καταφέρουμε (πχ επιμονή, υπομονή, θέληση); 

Ο πρώτος στόχος μου ήταν να ολοκληρώσω με επιτυχία την διαδρομή. Αυτό σίγουρα χρειαζόταν τόσο επιμονή, υπομονή και θέληση. Ο δεύτερος στόχος ήταν να μαζευτούν τα λεφτά. Αυτό δεν ήταν στο χέρι μου, αλλά και να μην πήγαινε τόσο καλά δεν θα μείωνε καθόλου την όλη προσπάθεια. 

Ο στόχος σου ήταν να συγκεντρώσεις 15.000 €. Ξέρω ότι τον ξεπέρασες. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και επίσης χαρούμενος που ακόμα και τώρα συνεχίζει κόσμος να κάνει δωρεές προς αυτόν τον σκοπό.

Η ενσυναίσθηση μας δίνει την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα προβλήματά τους και να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Λένε ότι είναι ωραίο να παίρνεις, αλλά είναι ακόμα πιο ωραίο να δίνεις. Το πιστεύεις αυτό;

Ναι συμφωνώ.  Άλλωστε γι’ αυτό έχω υπάρξει εθελοντής σε ομάδες από το 2019. 

Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει, ακόμη και τώρα, πώς μπορεί να το κάνει;

Μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα www.desmos.org/donate και στον σκοπό να βάλει Paddling For Kefalonia.

Νιώθεις την ανάγκη να πεις «ευχαριστώ» σε κάποιους ανθρώπους που ήταν στο πλευρό σου όλο αυτό το διάστημα;

Στην οικογένεια μου, και ιδίως στους γονείς μου που πίστεψαν σε εμένα και με άφησαν να το κάνω αυτό.  Στους φίλους μου, αλλά κυρίως στους τρεις Γιώργηδες που μαζί κάναμε τον γύρο, τον προπονητή μου Γιώργο Ποταμιάνο, τον Γιώργο Λίλα, και τον Γιώργο Κουρβισιάνο. 

Φαντάζομαι ότι για το νησί σου – όπως και για όλους εμάς – αποτελείς πρότυπο. Νιώθεις έτσι;

Για την ώρα δεν νιώθω διαφορετικά. 

Η προσφορά και η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου, αποτελούν βασικούς πυλώνες του Thrive, καθώς θεωρούμε ότι μέσα από αυτές εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;

Συμφωνώ γιατί η ενσυναίσθηση μας δίνει την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα προβλήματά τους και να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ξέρω ότι είσαι εθελοντής στην Εθελοντική Ομάδας Δασοπροστασίας  Κεφαλονιάς. Τι θέση έχουν στη ζωή σου έννοιες όπως η προσφορά και ο εθελοντισμός; 

Είναι και τα δυο πολύ σημαντικά και με ευχαριστεί πολύ να τα κάνω, ιδίως γιατί έχω συνδυάσει πράγματα που μου αρέσουν με τον εθελοντισμό. 

Πιστεύεις ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να δημιουργήσει μία κοινωνία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο; 

Σίγουρα, γιατί η μια πράξη καλοσύνης θα οδηγήσει σε επόμενη και ακόμα περισσότερες… σαν domino.

Να σε ρωτήσω αν έχεις σκεφτεί ήδη τον επόμενο στόχο σου;

Έχουμε κάποιες ιδέες με τον Γιώργο αλλά θα δούμε …. 

Διάβασε ακόμα:

Walk for wishes 2021: ένας εικονικός περίπατος για τα παιδιά Make-A-Wish (Κάνε- Μια – Ευχή Ελλάδος)

6 Λόγοι για τους οποίους η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στον εγκέφαλό σου