Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ξεκινήσεις το διαλογισμό.
-Πώς αυξάνεται ο δείκτης νοημοσύνης σου.


Πληροφορίες, προσόντα, εμπειρία. Όλα όσα αυξάνονται όσο μεγαλώνεις. Αυτή είναι η γνώση. Από την άλλη, υπάρχει και η ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα και να χρησιμοποιείς τη λογική σου σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτό δεν έχει σχέση με τα όσα ξέρεις, αλλά με το έμφυτο ταλέντο σου να δημιουργείς, να καινοτομείς, να έχεις όραμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε αντίθεση με τη γνώση σου – την οποία μπορείς να αυξήσεις – δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με αυτήν.

Ή μήπως μπορείς;

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις αυτήν σου την ικανότητα, αυξάνοντας μάλιστα τον δείκτη νοημοσύνης σου. Ποιο είναι αυτό; Ο διαλογισμός. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Siegfried Othmer, πρώην πρόεδρος του Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback, παρατήρησε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν διαλογισμό, παρουσίαζαν κατά μέσο όρο αύξηση του IQ τους κατά 23%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βελτίωναν σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση και την αυτογνωσία τους.

Αντίστοιχη έρευνα του 2010, έδειξε ότι μετά από 4 ημέρες 20λεπτου διαλογισμού, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την μνήμη, τις γνωστικές τους λειτουργίες, ενώ την ίδια στιγμή μείωσαν τα επίπεδα του άγχους τους.

Πώς ο διαλογισμός βελτιώνει το IQ σου

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος όμως είναι ότι επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Όσο μειώνεται η λειτουργία του, τόσο αυξάνεται η πλαστικότητά του και η ικανότητά του να αναδιοργανώνεται. Κατά την διάρκεια του διαλογισμού, είτε αυτό σημαίνει βαθιές αναπνοές, είτε ότι ακούς χαλαρωτική μουσική, δίνεις στον εγκέφαλό σου την δυνατότητα να κάνει διάλειμμα. Και όταν το μυαλό σου ξεκουράζεται, εσύ ο ίδιος βελτιώνεσαι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες που παρουσίασαν βελτίωση δεν έκανε διαλογισμό για ώρες κάθε ημέρα.

Κάνε διαλογισμό

Αν αποφασίσεις και εσύ να ξεκινήσεις διαλογισμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι και εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Η πιο διαδεδομένη είναι το Headspace, που αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να “γυμνάσεις” το μυαλό σου. Μέσα από αυτήν έχεις την δυνατότητα να κάνεις διαλογισμό και μάλιστα με σαφείς οδηγίες, αλλά και να παρακολουθείς καθημερινά την πρόοδό σου.

Υπάρχουν πολλές επιλογές και μάλιστα δωρεάν που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου: κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Ή άκουσε μία χαλαρωτική μουσική.

Το “New England Journal of Medicine” υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνεις διαλογισμό τουλάχιστον 12-15 λεπτά την φορά για να δεις ορατά αποτελέσματα. Αυτός δεν είναι καθόλου πολύς χρόνος. Μήπως λοιπόν να το ξεκινήσεις και να δώσεις στον εγκέφαλό σου την δυνατότητα να κάνει διάλειμμα;

Διάβασε ακόμα:

“Grounding” Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Αυτο-Ύπνωση. Η Εμπειρία Που Σε Βοηθάει Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου Με Τη Δύναμη Του Μυαλού Σου

Author(s)

  • Η Melanie Curtin είναι συντάκτρια των Huffington Post και New York Observer.