Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς λειτουργεί ο κανόνας των 2 λεπτών.
-Πώς θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.


Πόσες φορές υπολογίζεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις κάτι και πόσες άλλες πέφτεις έξω στους υπολογισμούς σου; Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί χρονοτριβείς! Γιατί σκέφτεσαι ότι δεν θα προλάβεις να κάνεις αυτά που πρέπει στον χρόνο που πρέπει, με αποτέλεσμα να καθυστερείς να αρχίσεις και να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο. Η άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η τελειομανία σου. Θέλεις το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο, με αποτέλεσμα επίσης να καθυστερείς.

Υπάρχει μία μέθοδος που μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις την χρονοτριβή σου όπου και αν αυτή οφείλεται. Και δεν είναι άλλη από τον κανόνα των 2 λεπτών, ο οποίος θα σε βοηθήσει όχι μόνο να σταματήσεις να κωλυσιεργείς αλλά και να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις ότι πρέπει να κάνεις.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Το μυστικό για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα είναι καταρχάς να ξεκινήσεις. Γι’ αυτό σκέψου τι μπορείς να κάνεις τώρα. Ξεκίνα με μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν στον τελικό προορισμό. Κάνε ένα βήμα την φορά και θα διαπιστώσεις ότι είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο κάθε μικρό βήμα σου. Ξέχασε για λίγο τον όγκο της δουλειάς σου και το τελικό αποτέλεσμα και πάρα την απόφαση να ξεκινήσεις να δουλεύεις γι’ αυτό.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των 2 λεπτών

Ο David Allen τονίζει στο best seller βιβλίο του, Getting Things Done”, ότι αν μία δουλειά απαιτεί λιγότερο χρόνο από 2 λεπτά, τότε απλά κάνε την τώρα!

Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως το να πετάξεις τα σκουπίδια μετά το φαγητό, να απαντήσεις στο email ενός συναδέλφου ή ακόμα και να βάλεις ένα πλυντήριο γυρνώντας από την δουλειά.

Κάνε κάθε ανέφικτο στόχο εφικτό, χωρίζοντάς τον σε μικρότερους στόχους. 

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο κερδίζεις πολύτιμο χρόνο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα τον σπαταλούσες κοιτάζοντας ξανά και ξανά τη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνεις, αλλά και μειώνεις το άγχος σου και αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου γνωρίζοντας ότι σβήνεις πράγματα από την λίστα σου.

Αν η δουλειά που πρέπει να γίνει απαιτεί περισσότερο χρόνο από 2 λεπτά, τότε χώρισέ την σε μικρότερα βήματα, τα οποία απαιτούν 2 λεπτά ή και λιγότερο. Για παράδειγμα ξεχώρισε τα ρούχα πριν βάλεις πλυντήριο ή γράψε ένα email στον συνάδελφό σου και κράτησέ το στα πρόχειρα.

Μπορείς να χρησιμοποιείς αυτή την μέθοδο στην καθημερινότητά σου καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να αρχίσεις να τρως υγιεινά και να χάσεις 10 κιλά μέσα στους επόμενους μήνες. Αντί λοιπόν να αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις αυτό, σκέψου τι μπορείς να κάνεις μέσα σε 2 λεπτά που θα σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό σου στόχο. Μπορείς για παράδειγμα να φας ένα φρούτο, να κάνεις 10 κοιλιακούς ή να πας για ένα γρήγορο περπάτημα. 

Σκέψου κάθε ανέφικτο στόχο σου και κάνε τον εφικτό, χωρίζοντάς τον σε μικρότερους στόχους. Το θέμα είναι να κάνεις την αρχή! Γιατί όταν την κάνεις, θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό σου στόχο. 

Διάβασε ακόμα:

11 Μυστικά Για Να Χειριστείς Την Τελειομανία Σου

4 Τρόποι Για Να Δουλεύεις Πιο Μεθοδικά

Author(s)

  • Mayo Oshin

    ειδικός σε θέματα υγείας

    Ο Mayo Oshin είναι ειδικός σε θέματα υγείας και συντάκτης του mayooshin.com.