Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για τη ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων που αξίζει να γνωρίσεις.


Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς; 

Μαίρη Καραγεώργου: Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω και το τελευταίο πριν κοιμηθώ είναι να πάω να δώσω ένα μεγάλο φιλί και μια αγκαλιά στις κόρες μου, διότι είναι κάτι που με χαλαρώνει ενώ παράλληλα δίνει ενέργεια και στις 3 μας για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας; 

Μ.Κ: Παρόλο που η σχέση μου με τον ύπνο δεν είναι τόσο καλή όσο θα ήθελα λόγω του προγράμματος μου, πιστεύω ακράδαντα πως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ευεξίας. Για το λόγο αυτό φροντίζω να αναπληρώνω κάποιες ώρες όταν μου το επιτρέπουν οι οικογενειακές και επαγγελματικές μου υποχρεώσεις.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Μ.Κ: Καθημερινά ξεκλέβω λίγο χρόνο ώστε να απολαύσω ένα σωστό πρωινό που θα μου δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα μου ενώ κατά την διάρκειά της έχω εντάξει στη διατροφή μου πολλά μικρά σνακς και φυσικούς χυμού. Στο να έχω μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με βοηθούν και οι συνταγές του ενημερωτικού εντύπου της Novo Nordisk Hellas “Βάλτε τη διατροφή σας στο Μπλε Κύκλο”. Η γυμναστική επίσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, φροντίζοντας τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα να επισκέπτομαι το γυμναστήριο, είτε για τις αγαπημένες μου δραστηριότητες – pilates, aerial yoga, κολύμβηση – είτε για διάφορα προγράμματα training.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα; 

Μ.Κ: Οργανώνω όλο το πρόγραμμά μου στο calendar του Outlook, ενώ παράλληλα κρατάω μικρές σημειώσεις στο μοναδικό μου σημειωματάριο.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων; 

Μ.Κ: Ναι πιστεύω στον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, καθώς συγκεντρώνει όλες τις πτυχές ενός προβλήματος ή μίας υποχρέωσης και παράλληλα οδηγεί στην ταχύτερη επίλυση του εκάστοτε θέματος.

TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα; 

Μ.Κ: Έχοντας δομημένο σωστά το calendar μου, μπορώ και διαχειρίζομαι επαρκώς τον χρόνο μου. Βέβαια υπάρχουν και στιγμές (όπως μια απρογραμμάτιστη συνάντηση) που αλλάζουν όλη τη ροή της ημέρας μου, αλλά με θετική σκέψη και λίγη παραπάνω προσπάθεια εξισορροπώ τον χρόνο μέσα σε αυτή.

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις». Αυτή η φράση του Αμερικάνου Συγγραφέα Ζιγκ Ζίγκλαρ είναι το μότο που έχω υιοθετήσει σε πολλές πτυχές της ζωής μου.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες; 

Μ.Κ: Τελευταία μέσα στο χρόνο είχα μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Το αντιμετώπισα με κάποιου είδους διαλογισμό αλλά κυρίως μέσω των συζητήσεων με τους εξαιρετικούς φίλους που έχω την τύχη να βρίσκονται πάντα δίπλα μου.

TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Πώς το αντιμετώπισες; 

Μ.Κ: Επαγγελματικά δεν μπορώ να σταθώ σε αποτυχίες. Προσωπικά όμως είχα αποτυχίες με την έννοια ότι δεν προσφέρω στα παιδιά μου την ποιότητα της οικογενειακής ζωής που θα ήθελα. Το αντιμετωπίζω καθημερινά με μικρές παρεμβάσεις και συζητήσεις μαζί τους. Εφάρμοσα πριν 4 χρόνια το «ατομικό 5λεπτο». Ουσιαστικά πριν κοιμηθούμε είχα αποκλειστικό χρόνο με την καθεμία κόρη μου χωριστά στο κρεβάτι τους και αυτό πραγματικά λειτούργησε.

TG: Κάνεις διαλογισμό ή κάτι ανάλογο που σε ηρεμεί;

Μ.Κ: Διαβάζω όποτε αισθάνομαι πιεσμένη, ακούω μουσική και κάνω κάποια είδη γυμναστική που με βοηθούν. Όπως ανέφερα οι συζητήσεις με τους φίλους μου αποτελούν για μένα τον καλύτερο διαλογισμό. Έχω κάνει όμως και πραγματικό διαλογισμό.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social; 

Μ.Κ: Δυστυχώς δεν αποχωρίζομαι σχεδόν ποτέ το κινητό μου, καθώς μαζί με το iPad και το laptop μου αποτελούν τα κύρια εργαλεία της δουλειάς μου.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου; 

Μ.Κ: Δίνω προτεραιότητα στα emails των συνεργατών μου και της ευρύτερης ομάδας που ανήκω (ομάδα διοίκησης εταιρείας), στα οποία φροντίζω να απαντώ άμεσα, ώστε να μην υπάρχει lag στην εργασία μου. Τα υπόλοιπα emails που δέχομαι, τα ομαδοποιώ σε files στο outlook και μόλις ξεκλέψω λίγο χρόνο μέσα στη μέρα μου, ανάλογα τι αφορούν τα απαντώ όσο ταχύτερα μπορώ.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός; 

Μ.Κ: Πριν από κάθε σημαντική απόφαση, δίνω στον εαυτό μου 10 λεπτά και κάθομαι μόνη μου στο γραφείο μου, ώστε να αναλύσω και την τελευταία πτυχή της επακόλουθης πράξης μου. Προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η συνήθεια έχει αποδώσει σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; 

Μ.Κ: Η επαγγελματική μου δραστηριότητα και τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό δεν μου αφήνουν πολύ χρόνο για προσωπική ζωή. Παρόλα αυτά ξεκλέβω χρόνο είτε το βράδυ για να πάω για φαγητό με τους φίλους μου, είτε το Σαββατοκύριακο ώστε να συμμετέχω σε δραστηριότητες μαζί με τις κόρες μου.

TG: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα; 

Μ.Κ: Πρέπει να αποδεχτούμε πως δεν γίνεται να είναι κάθε μέρα καλή. Οπότε μόλις περάσει μία κακή μέρα στέκομαι μπροστά στον καθρέφτη μου, χαμογελώ και λέω στον εαυτό μου «πάει πέρασε και αυτή, η αυριανή θα είναι καλύτερη μέρα».

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Μ.Κ: Διαβάζω μερικές σελίδες από το αγαπημένο μου βιβλίο ή θα ασχοληθώ με social media.

TG: Τι σε αποφορτίζει; 

Μ.Κ: Όπως για κάθε μητέρα έτσι και για εμένα, μία αγκαλιά από τα παιδιά μου είναι το καλύτερο μέσο αποφόρτισης από την πίεση της ημέρας. Παράλληλα επιδιώκω να τρέχω 3 -5 χλμ την ημέρα ή να κολυμπώ 5 χιλιόμετρα την εβδομάδα, καθώς είναι μία συνήθεια που με χαλαρώνει και με απομακρύνει από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της εργασίας μου.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει τη ζωή; 

Μ.Κ: Υπάρχουν πολλά βιβλία που ξεχωρίζω τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Κάποια από αυτά είναι το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Ντοστογιέφσκι (για τα ηθικά διλήμματά του), την “Αντιγόνη”  του Σοφοκλή γιατί η Αντιγονη υπήρξε η 1η φεμινίστρια που δεν πρόδωσε τις αρχές της και το “1984” του Τζώρτζ Όργουελ. Όσο για ταινία αγαπώ και βλέπω πολλές φορές πολύ το “Sound of music”.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη;

Μ.Κ: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις». Αυτή η φράση του Αμερικάνου Συγγραφέα Ζιγκ Ζίγκλαρ είναι το μότο που έχω υιοθετήσει σε πολλές πτυχές της ζωής μου.

TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

Μ.Κ: Το «ευχαριστώ» είναι μία λέξη που χρησιμοποιώ. Πρέπει να λέμε «ευχαριστώ» στη ζωή μας και για τη ζωή μας. Προσωπικά εκφράζω το «ευχαριστώ» είτε προφορικά, είτε έμπρακτα, καθημερινά στην οικογένεια μου, τους φίλους μου και τους συνεργάτες μου και αυτό με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα.

TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου; 

Μ.Κ: Listen to your heart & follow your gut feeling. 

Εκφράζω το «ευχαριστώ» καθημερινά στην οικογένεια μου, τους φίλους μου και τους συνεργάτες μου και αυτό με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα – αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; 

Μ.Κ: Η έννοια της προσφοράς μπήκε στη ζωή μου από μικρό παιδί, όταν οι γονείς μου με έμαθαν τις έννοιες της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας. Σε κάθε γιορτές δίναμε παιχνίδια και ρούχα στην τοπική εκκλησία και η στιγμή αυτή ήταν η καλύτερη της χρονιάς μου, γιατί ήταν το μέσο μου για βοήθεια στον συνάνθρωπο. Μεγαλώνοντας και αναπτύσσοντας επαγγελματική δραστηριότητα, ενέταξα σε όλα τα ετήσια εταιρικά πλάνα μου δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Τα τελευταία 7 χρόνια στη Novo Nordisk Hellas με υψηλό το αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υλοποιούμε δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που ενισχύουν και βοηθούν τον συνάνθρωπό μας. Όπως σε κάθε μητέρα, έτσι και σε μένα, η ζωή μου απέκτησε νόημα με την γέννηση των δύο κορών μου. Το προσωπικό μου όραμα για το μέλλον είναι τα παιδιά μου να πετύχουν σε οτιδήποτε αυτά επιθυμούν και να είναι ευτυχισμένα, ενώ στα επαγγελματικά μου στοχεύω στη διαρκή εξέλιξη των γνώσεων μου και στην επιτυχία της εταιρείας που με έχει εμπιστευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν είχα λάβει τις σωστές αξίες από την οικογένεια μου και δεν θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν τις μεταδώσω κι εγώ στις κόρες μου.

Διάβασε ακόμα:

Σάντρα Ζαφειρακοπούλου: “Έχω Βρει Τη «Δουλειά» Που Με Κάνει Ευτυχισμένη”

Πάνος Καράν: “Η Προσφορά Είναι Συνισταμένη Της Ευτυχίας”