Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Kristen Ulmer: Σηκώνομαι με το ζόρι, ανοίγω την πόρτα του δωματίου και επιστρέφω γρήγορα στο κρεβάτι. Ο γάτος μου χώνεται στα σκεπάσματα και κουλουριάζεται δίπλα μου. Μερικές φορές έρχονται στα σκεπάσματα και ο σύζυγός μου και η άλλη μας γάτα, μένουμε όλοι μαζί κουβαριασμένοι και τελικά σηκώνομαι μετά από λίγη ώρα.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

KU: Κοιμάμαι γύρω στις 9 ώρες κάθε μέρα, αλλά αυτό που με τονώνει πραγματικά είναι να δουλεύω με τους πελάτες μου. Είμαι ειδική σε θέματα φόβου και άγχους. Με τους πελάτες μου κάνω μέχρι τέσσερις συνεδρίες μέσα από τις οποίες επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα όπως η κρίση πανικού ή η αγχώδης διαταραχή. Όπως καταλαβαίνετε αυτή η διαδικασία είναι πολύ έντονα φορτισμένη και έτσι η δουλειά μου μού δίνει απίστευτη ενέργεια.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στα προβλήματα της καθημερινότητας;

KU: Ελέγχω τον φόβο. Πολλοί νομίζουν ότι ο φόβος είναι απλώς ένα δυσάρεστο και βλαβερό συναίσθημα. Αντίθετα, μία υγιής σχέση με αυτό το συναίσθημα είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες. Ο φοβος μπορεί να είναι κίνητρο, να μας αναζωογονεί και να μας ωθεί μπροστά. Είναι η βάση του ενστίκτου και της διαίσθησης. Ο φόβος μπορεί να σε οδηγήσει σε ορθότερες αποφάσεις και να αυξήσει την απόδοσή σου. Το να κάνεις πράγματα που σε τρομάζουν είναι σημάδι ότι ήδη μαθαίνεις και βελτιώνεσαι. Οι περισσότεροι όμως αποφεύγουν τον φόβο, προσπαθούν να τον πολεμήσουν και δεν έχουν ποτέ ειλικρινή σχέση με αυτό το συναίσθημα. Ο φόβος όμως καταπιέζεται και συσσωρεύεται και σταδιακά αρχίζει να εκδηλώνεται με πολλούς και άσχημους τρόπους. Αν όμως αποφασίσεις να συμφιλιωθείς με αυτό το συναίσθημα, το άγχος υποχωρεί αμέσως και μπορεί σταδιακά να αποκτήσεις έναν νέο σύμμαχο.

TG: Πες μας ένα βιβλίο που σου έχει αλλάξει τη ζωή.

KU: Το “The Power of Now” του Eckhart Tolle. Το λατρέυω γιατί ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ένα υψηλότερο επίπεδο επίγνωσης από ένα βιβλίο και όχι από κάποιο άθλημα. Μιλάει για το τώρα, το άπειρο, τη σειμείο που η επίγνωσή σου ξεπερνάει τα όρια του εαυτού σου και γίνεται μέρος του όλου. Σε όλη μου τη ζωή αναζητούσα αυτό το σημείο. Έκανα extreme skiing και άλλα τρομακτικά extreme sports για να πετύχω αυτό το επίπεδο επίγνωσης. Αυτό το βιβλίο ευτυχώς μου έμαθε πώς να βρεθώ σε αυτό το σημείο όπου και όποτε το θελήσω.

Η άποψή μου, αντίθετα με του Tolle, είναι ότι αυτό το σημείο επίγνωσης δεν είναι βιώσιμο πάντα για όλους, ωστόσο τώρα γνωρίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το επιδιώξει και να το ζήσει κανείς. Τότε μόνο μπορείς να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Με αυτό το βιβλίο θα μάθεις πώς να το επιδιώξεις.

Ο φοβος μπορεί να είναι κίνητρο, να μας αναζωογονεί και να μας ωθεί μπροστά. Είναι η βάση του ενστίκτου και της διαίσθησης.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

KU: Όχι, ποτέ. Θέλω να προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από την ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές. Γενικά δεν ασχολούμαι με το κινητό. Έχω ταξιδέψει σε αμέτρητες χώρες και δεν έχω βγάλει καμία φωτογραφία, δεν έχω κάνει καμία δημοσίευση. Επίσης πολύ συχνά ξεχνάω που το έχω αφήσει. Αντίθετα, ασχολούμαι πολύ με τον υπολογιστή.

TG: Πώς τα πας με τα email;

KU: Λόγω της δουλειάς μου χρειάζεται να ελέγχω τα εισερχόμενα μέχρι και 15 φορές τη μέρα. Ξέρω ότι δεν είναι καλό, αλλά θέλω να έχω απαντήσει σε όλα τα email μέχρι το τέλος της μέρας. Δυστυχώς πολλές φορές κλέβω χρόνο από τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

KU: Γεμίζω ένα μπολ με πατατάκια και πηγαίνω στην αγαπημένη μου θέση για να χαλαρώσω ξεφυλλίζοντας το National Geographic.

TG: Πότε ένιωσες εξουθενωμένη για τελευταία φορά και γιατί;

KU: Μόλις πριν λίγους μήνες εκδόθηκε το βιβλίο μου: “The Art of Fear: Why Conquering Fear Won’t Work and What to Do Instead”. Η προετοιμασία για την έκδοση ήταν μία πολύ απαιτητική και έντονη εμπειρία, ειδικά όταν πρόκειται για ένα βιβλίο μου διαφοροποιείται από τις νόρμες που αφορούν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο φόβος.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι απέτυχες και πώς το ξεπέρασες;

KU: Την περίοδο που εκδόθηκε το βιβλίο μου είχα πολύ βαρύ πρόγραμμα και χρειάστηκε να διακόψω νωρίς μία διάλεξη για να προλάβω μία πτήση. Την παρακολουθούσαν πολύ στενοί μου φίλοι και αφοσιωμένοι πελάτες αλλά δυστυχώς είχα πολύ άγχος και δεν κατάφερα να ανταποκριθώ όπως θα έπρεπε. Τις επόμενες μέρες ένιωθα πολύ άσχημα για τον εαυτό μου αλλά τελικά το ξεπέρασα. Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν ξεπερνάμε τίποτα: είτε τα καταπιέζουμε με την άρνησή μας, είτε τα αξιοποιούμε και μαθαίνουμε από αυτά. Για όλες αυτές τις περιστάσεις έχω ένα μότο: «Αν δεν νιώθεις ντροπή γι’ αυτό που είσαι σήμερα και δεν αποφασίζεις να είσαι καλύτερος αύριο, έχεις κολλήσει».

Αυτό που έκανα ήταν να αποφασίσω να είμαι καλύτερη την επόμενη μέρα, για να μην ξανανιώσω τόσο άσχημα στο μέλλον. Τώρα φροντίζω να έχω ένα βιώσιμο πρόγραμμα υποχρεώσεων και δεν μου επιτρέπω να αποχωρήσω ποτέ πριν το τέλος μιας εκδήλωσης. Αυτή η δέσμευση ήταν το δώρο μου από αυτή την αποτυχία. Επίσης, πλέον προσπαθώ να αφιερώνω περισσότερη ενέργεια στις σχέσεις μου, ειδικά με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν τότε εκεί.

Η αποδοχή της σκοτεινής πλευράς μου με κρατά ταπεινή και ειλικρινή και με παρακινεί να προσπαθώ πάντα να βελτιώνομαι. Βλέπω τα εμπόδια σαν ευκαιρίες.

TG: Πες μας μία φράση που σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί.

KU: Μόλις σας είπα, όμως θα την αναλύσω λίγο περισσότερο. Αυτή η φράση μου δίνει δύναμη και ηρεμία γιατί δεν προσπαθώ να επιβάλλω τίποτα στη ζωή μου – γαλήνη, ευγνωμοσύνη, αγάπη κλπ. Δεν μου ταιριάζουν αυτού του είδους οι φράσεις. Άλλη μία φράση που ακολουθώ είναι «αυτό που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις, αυτό είναι το κλειδί της ελευθερίας».

Το να καλλιεργώ τα θετικά μου χαρακτηριστικά δεν με απελευθερώνει όσο το να αναγνωρίζω τα αρνητικά. Εδώ έχει παίξει ρόλο και η εκπαίδευση μου στο zen, που αφορά στην αποδοχή όλων όσων φέρνει η ζωή.

Η αποδοχή της σκοτεινής πλευράς μου με κρατά ταπεινή και ειλικρινή και με παρακινεί να προσπαθώ πάντα να βελτιώνομαι. Βλέπω τα εμπόδια σαν ευκαιρίες. Αυτό μου δίνει δύναμη. Χωρίς δυσκολίες δεν θα γινόμασταν ποτέ δυνατότεροι. Και η ισορροπία που φροντίζω να κρατάω ανάμεσα στη φωτεινή και τη σκοτεινή μου πλευρά είναι αυτό που μου δίνει ηρεμία.

 

Η Kristen Ulmer είναι ειδική σε θέματα φόβου και άγχους, και πρώην επαγγελματίας αθλήτρια extreme sports η οποία συγκρούεται με τις ισχύουσες νόρμες σχετικά με τον φόβο. Έχοντας διακριθεί ως η κορυφαία extreme skier για 12 χρόνια και έχοντας ψηφιστεί η κορυφαία extreme αθλήτρια της Βόρειας Αμερικής, η Ulmer έρχεται αντιμέτωπη με τον φόβο σε όλη της τη ζωή. Προσπαθεί να βάλει τέλος στην παγκόσμια παρεξήγηση που αφορά τον φόβο και προωθεί την αποδοχή του φόβου και της σημασίας του σαν ένα δημιουργικό και απαράιτητο συναίσθημα. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο της The Art of Fear: Why Conquering Fear Won’t Work and What to Do Instead.

 

Διάβασε ακόμα:

Todd Davis: “Όσα Λάθη Και Αν Κάνω, Δε Νιώθω Ποτέ Απογοήτευση”

Βίκυ Έλλιοττ: “Η Προσφορά Είναι Για Μένα Σκοπός Και Νόημα Ζωής”