Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου στην αλλαγή.
-Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή.


Και να που ήρθε ένας κορονοϊός να αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας Να μας φοβίσει, να μας κλείσει στα σπίτια μας, να μας περιορίσει. Και εκεί που πιστεύαμε ότι ελέγχαμε τα πάντα, συνειδητοποιούμε ότι δεν ελέγχουμε τίποτα. Μα τίποτα; Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί υπάρχει πάντα κάτι που ελέγχουμε. Το πιο σημαντικό. Τη σκέψη μας και τις αντιδράσεις μας.  Και στα δύο αυτά είμαστε εμείς κυρίαρχοι!

Για αυτό είναι σημαντικό να μην επικρατήσει ο φόβος στο μυαλό. Ενημερώσου, συμμορφώσου, πάρε προφυλάξεις αλλά μη φοβάσαι. Δώσε στο γεγονός τις διαστάσεις ακριβώς που έχει. Δεν είναι κάτι απλό, αλλά ούτε κάτι που πρέπει να προκαλέσει πανικό. Το γεγονός δεν αλλάζει. Μπορεί όμως η αντίδραση σου απέναντι στο γεγονός. Και από την αντίδραση σου αλλάζει και το αποτέλεσμα. Εσύ αποφασίζεις. Θα είναι ήρεμη η ζωή σου έστω και σε άλλους ρυθμούς ή αγχωτική και πανικόβλητη; Να θυμάσαι ότι κάθε άσχημη, αρνητική κατάσταση έχει και θετική πλευρά. Πάμε να τη βρούμε ακόμη και στον κορονοϊό;

Εκπαίδευση του εγκεφάλου στην αλλαγή

Δες την όλη αυτή συγκυρία σαν μια πρόκληση. Ξαφνικά αλλάζουν οι καθημερινές μας συνήθειες, η ρουτίνα μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να το διαχειριστούμε αυτό; Ο Δαρβίνος είχε πει: “Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές.” Είναι μία πρόκληση λοιπόν να “εκπαιδευθούμε” για το πώς βγαίνουμε από την comfort zone, από τη ζώνη άνεσης μας ώστε να εξελισσόμαστε και να πετυχαίνουμε στόχους. Μια ευκαιρία να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε και να αλλάζουμε πιο εύκολα συνήθειες. Οι συνήθειες είναι οι πεποιθήσεις μας που κάποιες φορές μας περιορίζουν, που κάποιες φορές αποτελούν εμπόδιο για την εξέλιξή μας. Ευκαιρία λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο στην αλλαγή. Ορίστε με ποιούς τρόπους: 

Αναθεώρηση του αξιακού συστήματος 

Τώρα είναι η ευκαιρία να αναθεωρήσεις και να αποσαφηνίσεις προτεραιότητες. Ας θυμηθούμε πόση σημασία έχει για εμάς η οικογένεια, ο εθελοντισμός, ο χρόνος στη φύση, η δημιουργικότητα εκτός διαδικτύου, το διάβασμα ενός βιβλίου, η συζήτηση με ένα φίλο! 

Η δύναμη της αποδοχής

Το να αποδεχτείς την κατάσταση όπως είναι είναι σημαντικό. Ούτε άνευ σημασίας ούτε άξια πανικού. Είναι μια καλή εκπαίδευση στο mindfulness το οποίο εκπαιδεύει το άτομο στην αποδοχή μιας κατάστασης, χωρίς προσπάθεια να την αλλάξει, χωρίς κριτική. Έτσι αποκτά συνειδητότητα, επίγνωση των καταστάσεων, απαλλάσσεται από το άγχος, από αρνητικές σκέψεις, από σκέψεις που κολλάνε στο παρελθόν, σκέψεις που κοιτάνε αγχωτικά και εμμονικά το μέλλον.

Συνειδητοποίηση της ομορφιάς της ζωής

Μέσα σε όλο αυτό μπορεί τελικά να είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσεις πόσο όμορφη, πόσο υπέροχη είναι η ζωή παρά τις καθημερινές δυσκολίες. Να νιώσεις πιο ευγνώμων ξαφνικά για πράγματα που θεωρούσες δεδομένα. Την ελευθερία μας, τη συνάθροιση και την επαφή με άλλους ανθρώπους. Την αξία μιας βόλτας, μιας ταινίας στο σινεμά, μιας παράστασης. Σε λίγο καιρό θα τα βρεις όλα αυτά πάλι. Μπορείς όμως ταυτόχρονα να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις. Ακόμα και την ασφάλεια του σπιτιού σου.  

Ευκαιρία για ενδοσκόπηση

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας στερούν την ευκαιρία για λίγο αναστοχασμό και εσωτερικό διάλογο. Δεξιότητες απαραίτητες σε πολλές εκφάνσεις ζωής μας καθώς μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να έρθουμε πιο κοντά στις ανάγκες μας. 

Μέσα σε όλο αυτό μπορεί τελικά να νιώσεις πιο ευγνώμων ξαφνικά για πράγματα που θεωρούσες δεδομένα.

Εξάσκηση στην αυτοπειθαρχία

Παράλληλα οι συνθήκες είναι τέτοιες που σου επιβάλλουν να εξασκήσεις την αυτοπειθαρχία. Ήρθε η ώρα να την εξασκήσεις. Θα βοηθήσει, εκτός των άλλων, σε γενικότερη πειθαρχία και σεβασμό σε κανόνες, σε συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα.

Ώρα για ταπεινότητα

Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι και να βιώσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση. Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε χωρίς ιδιοτέλεια. 

Συνειδητοποίηση του αληθινού νοήματος της ζωής

Επίσης ήρθε η ώρα να αφήσουμε τους επιφανειακούς στόχους και να δώσουμε βάθος και ουσία σε ό,τι κάνουμε. Είναι ευκαιρία να γίνουμε πιο ουσιαστικοί, πιο αληθινοί αντιλαμβανόμενοι το αληθινό νόημα της ζωής.

Διάβασε ακόμα:

Μικροβήματα: Η Μεγάλη Ιδέα Πίσω Από Τα Μικρά Βήματα

3 Κόντρα Συνήθειες Των Έξυπνων

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.