Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Με ποιους ανθρώπους να επικοινωνήσεις.
-Από πού να ενημερώνεσαι.
Είναι πολύ φυσιολογικό να έχεις άγχος, να αισθάνεσαι λυπημένος, φοβισμένος και αδύναμος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Γιατί αυτό είναι ακριβώς που ζούμε αυτήν την περίοδο, μια κρίση, που πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε.
Μένουμε σπίτι, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί. Αλλά το στρες που προκαλείται από αυτήν κατάσταση είναι μεγάλο και σε τέτοιες στιγμές κρίσης, η ψυχική μας υγεία παίζει πρωταρχικό ρόλο.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ορισμένες οδηγίες για την καταπολέμηση του στρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Να τι μπορεί να σε βοηθήσει:
-Μίλα με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Επικοινώνησε με την οικογένεια και τους φίλους σου.
-Επειδή πρέπει να μείνεις στο σπίτι, διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει σωστή διατροφή, καλό ύπνο, άσκηση και επαφή με τα αγαπημένα πρόσωπα στο σπίτι και με τους άλλους συγγενείς με επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.
-Μην χρησιμοποιείς το κάπνισμα ή το αλκοόλ για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου.
-Αν αισθάνεσαι αγχωμένος, μίλα με κάποιον που εργάζεται στο χώρο της υγείας ή με κάποιον ειδικό. Φτιάξε ένα πλάνο, για το πού θα πας και πώς θα αναζητήσεις βοήθεια, σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα.
-Να είσαι ενημερωμένος. Συγκέντρωσε πληροφορίες που θα σου επιτρέψουν να προσδιορίσεις με ακρίβεια τον κίνδυνο, ώστε να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Βρες μια αξιόπιστη πηγή που μπορείς να εμπιστευτείς, όπως το site του ΠΟΥ https://www.who.int/.
-Περιόρισε την ανησυχία και την ταραχή μειώνοντας το χρόνο που εσύ και η οικογένειά σου περνάτε βλέποντας ή ακούγοντας ειδήσεις, που θεωρείτε στρεσογόνες.
-Αξιοποίησε τις δεξιότητες που έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να διαχειριστείς προηγούμενες δυσκολίες και χρησιμοποίησε αυτές τις δεξιότητες για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου σε αυτήν την δυσχερή περίοδο.
Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, θα δεις το στρες σου να μειώνεται σημαντικά και θα μπορέσεις να προσαρμοστείς καλύτερα και ευκολότερα στις νέες συνθήκες.
Διάβασε ακόμα:
«Μένουμε σπίτι»: η καμπάνια του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό
Παιδιά στο σπίτι: Οι έξυπνες κινήσεις για να μειωθεί ο εκνευρισμός στην οικογένεια