Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα μειονεκτήματα για τον εργοδότη.
-Γιατί πρέπει να προσδιοριστεί ο τόπος της τηλεργασίας.


Η τηλεργασία επιτρέπει σε έναν υπάλληλο να ασκεί, κατόπιν αιτήματός του ή του εργοδότη, τη δραστηριότητά του εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, χάρη στις τεχνολογίες επικοινωνίας. Τηλεργασία σημαίνει «κάθε μορφή οργάνωσης της εργασίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να είχε εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, να εκτελείται από έναν εργαζόμενο εκτός αυτών των εγκαταστάσεων, σε εθελοντική βάση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (σταθεροί και φορητοί υπολογιστές, Διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία, tablet, φαξ κτλ). Ο υπάλληλος που εκτελεί τηλεργασία χαρακτηρίζεται ως τηλεεργαζόμενος»

Η τηλεργασία αντιστοιχεί πρωτίστως σε μια μέθοδο οργάνωσης της εργασίας. Επομένως, η άσκηση της τηλεργασίας δεν επηρεάζει τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου εργασίας. Η υλοποίηση της τηλεργασίας απαιτεί προσαρμοσμένη διαχειριστική πρακτική και εργασιακή σχέση μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Εάν η περίοδος περιορισμού που συνδέεται με την επιδημία Covid-19 οδήγησε σε έκρηξη της ad hoc τηλεργασίας στις εταιρείες που το επέτρεψαν, αυτή η πρακτική δεν ήταν πραγματικά διαδεδομένη μέχρι τότε.

Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και στη Δημόσια Υπηρεσία

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα που επιθυμεί να εργαστεί εξ αποστάσεως, θα πρέπει να μπορεί να το ζητήσει από τον εργοδότη του. Αυτή η λογική αφορά επίσης το προσωπικό που απασχολείται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό τους όρους του ιδιωτικού δικαίου. Η τηλεργασία πλαισιώνεται από την ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο της 16ης Ιουλίου 2002.

Η τηλεργασία ισχύει για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Γεγονός παραμένει ότι εάν είναι εύκολο για τις εργασίες λογιστικής, πωλήσεων κτλ, φυσικά δεν είναι δυνατόν για έναν ιδιοκτήτη γκαράζ, έναν αρτοποιό ή ακόμη και έναν ρεσεψιονίστ. Είναι σαφές ότι δεν είναι όλες οι συναλλαγές ή οι σταθμοί εργασίας «τηλεργάσιμοι».

Εντός της ίδιας εταιρείας, είναι πιθανό το προφίλ μιας θέσης να αποτρέπει την εφαρμογή της τηλεργασίας, ενώ άλλες θέσεις μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Έτσι, οι δραστηριότητες που απαιτούν ελάχιστη φυσική παρουσία εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους εξαιρούνται γενικά από την τηλεργασία, στο όνομα της σωστής λειτουργίας της επιχείρησης ή της υπηρεσίας.

Η άσκηση της τηλεργασίας σχετίζεται γενικά με την τηλεργασία στο σπίτι. Ωστόσο, τίποτα στο νόμο δεν εμποδίζει να πραγματοποιηθεί, υπό όρους, τηλεργασία σε επαγγελματικούς χώρους ξεχωριστούς από αυτούς του ιδιωτικού ή δημόσιου εργοδότη. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο τόπος όπου πραγματοποιείται η τηλεργασία, καθώς αυτό μπορεί να έχει συνέπεια στην εμφάνιση ατυχήματος. Το τελευταίο θα θεωρηθεί εργατικό ατύχημα εάν συμβεί στην καθορισμένη τοποθεσία. Η τηλεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Tα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας

Για τον υπάλληλο

 1. Λιγότερος χρόνος ταξιδιού.
 2. Λιγότερη κόπωση και άγχος.
 3. Μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης.

Για τον εργοδότη

 1. Αύξηση της παραγωγικότητας.
 2. Μείωση της απουσίας.
 3. Αύξηση των κινήτρων και συμμετοχή των εργαζομένων.
 4. Συνέχιση της δραστηριότητας παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις (πανδημία, κακές καιρικές συνθήκες) ή προσωρινή (θεραπευτική μερική απασχόληση, επιστροφή από άδεια μητρότητας…).
 5. Μείωση των ατυχημάτων που συνδέονται με ταξίδια στο σπίτι / εργασία.

Τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας

Για τον υπάλληλο

 1. Απώλεια κοινωνικού δεσμού στην εργασία (αίσθημα απομόνωσης).
 2. Δύσκολος διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.
 3. Κίνδυνος αναβλητικότητας.
 4. Κίνδυνος καθιστικού τρόπου ζωής.

Για τον εργοδότη

 1. Δυσκολία διαπραγμάτευσης της δημιουργίας τηλεργασίας με τους κοινωνικούς Εταίρους.
 2. Κίνδυνος η τηλεργασία να θεωρηθεί από τους υπαλλήλους ως δικαίωμα ή επίκτητο πλεονέκτημα, και όχι ως νέος τρόπος οργάνωσης.
 3. Κίνδυνος υπερβολικής χρήσης της τηλεργασίας (υπάλληλοι που θα εκμεταλλευτούν την τηλεργασία για τη φύλαξη των παιδιών τους, για παράδειγμα).

Ο θεσμός της τηλεργασίας έπαιξε ένα καθαριστικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, διευκόλυνε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Η εργασία εξ αποστάσεως στο σπίτι επέτρεψε στις εταιρείες να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ποια από τις διαδικασίες παραγωγής και τις δραστηριότητές τους μπορούν να παρέχονται, μέσω τηλεργασίας.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Δ. Σινανίδου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

​Τοξικοί υφιστάμενοι (και τι να κάνετε)

3 Απρόσμενοι τρόποι να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά

Author(s)

 • epixeiro.gr

  Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

  Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.