Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόση ώρα πρέπει να πλένεις τα χέρια σου.
-Τι να κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι.


Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος, δεν αρκεί να φοράς την ιατρική μάσκα που πήρες από το φαρμακείο για να προστατευτείς από τη μετάδοση του COVID-19. Σημασία έχει να κάνεις σωστή χρήση. Γι’ αυτό και οι παρακάτω οδηγίες είναι σκόπιμο να τηρούνται: 

 1. Πλύνε τα χέρια σου σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων. 
 2. Φρόντισε η μάσκα να καλύπτει στόμα και μύτη και χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας. 
 3. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη πρέπει να το τοποθετείς σωστά στη ράχη της μύτης.
 4. Απόφυγε να αγγίζεις τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνεις, καθάρισε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. 
 5. Αντικατάστησε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείς μάσκες μίας χρήσης. 
 6. Πέταξε τη μάσκα όταν επιστρέψεις στο σπίτι. 
 7. Για να αφαιρέσεις τη μάσκα αφαίρεσέ την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίξεις το μπροστινό μέρος της μάσκας. 
 8. Καθάρισε άμεσα τα χέρια σου με σαπούνι και νερό  μετά την απόρριψη της μάσκας και σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι, με αλκοολούχο διάλυμα 70%. 
 9. Άλλαξε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και κάνε μπάνιο. 
 10. Οι περιστάσεις στις οποίες συστήνεται να φοράς μάσκα είναι κυρίως σε χώρους με συγχρωτισμό. 

Διάβασε ακόμα:

Κορoνοϊός: Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε

Κορονοϊός: Μία άνοιξη αρκεί για να διώξει τον COVID-19;

Author(s)

 • Αναστασία Μοσχοβάκη

  ειδική παθολόγος

  Η Αναστασία Μοσχοβάκη εισήλθε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας με Άριστα (10/10). Κατά την περίοδο 1991-1994 εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας και από το 1994 σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από το 1998 διατηρεί ιδιόκτητο ιατρείο στην Κηφισιά. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who».