Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά, είναι πολύ πιθανό ο ιός να εμφανιστεί και στο δικό μας σπίτι. Και τότε τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον άνθρωπό μας που νοσεί και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς τους ίδιους;
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) μας δείχνει τα 18 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:
1. Φροντίζουμε ο ασθενής να μένει σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
2. Περιορίζουμε τα άτομα που φροντίζουν τον ασθενή, επιλέγοντας κάποιον που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και φυσικά απαγορεύουμε τις επισκέψεις.
3. Φροντίζουμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να “μετακομίσουν” σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τηρούμε απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο από τον ασθενή.
4. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και αερίζουμε καλά τους κοινόχρηστους χώρους.
5. Το άτομο που φροντίζει τον ασθενή χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, την οποία πετάει μετά τη χρήση και αποφεύγει την επαφή των χεριών με τη μάσκα. Αφού την πετάξει, φροντίζει να πλύνει πολύ σχολαστικά τα χέρια του.
6. Το ίδιο σχολαστικό πλύσιμο χεριών εφαρμόζει και μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα, εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
7. Μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, χρησιμοποιεί χειροπετσέτες μιας χρήσης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιεί υφασμάτινη πετσέτα, την οποία αντικαθιστά στη συνέχεια.
8. Όποιος βήχει ή φτερνιστεί, ιδιαίτερα ο ασθενής καλύπτει το στόμα και τη μύτη με το εσωτερικό του αγκώνα του και στη συνέχεια πλένει τα χέρια του.
9. Ιδιαίτερη προσοχή στην απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
10. Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις με γυμνά χέρια, φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσης.
11. Τοποθετούμε τα μολυσματικά υλικά του ασθενή (π.χ. γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους.
12. Αποφεύγουμε κάθε επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
13. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι και στη συνέχεια απολυμαίνουμε με οικιακή χλωρίνη.
14. Καθαρίζουμε καθημερινά την τουαλέτα με το ίδιο διάλυμα.
15. Τοποθετούμε λερωμένα ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για να αποφύγουμε επαφή με το δέρμα και τα ρούχα. Πλένουμε στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (60οC – 90οC) και τα στεγνώνουμε καλά.
16. Χρησιμοποιούμε γάντια και ρόμπα μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων και στη συνέχεια πλένουμε καλά τα χέρια μας.
17. Φροντίζουμε ο ασθενής να παραμείνει στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
18. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.
Διάβασε ακόμα:
Κορονοϊός: τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν οι εργοδότες
Βίντεο: οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθείς για την προστασία από τον κορονοϊό