Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι. Έτσι, πολλοί από εμάς συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γραφείο σε βάρδιες και όχι καθημερινά. Πέρα όμως από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο εργοδότης για την ασφάλεια της ομάδας του, ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να πράττει ανάλογα. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Καταρχάς, κάθε εργαζόμενος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζει ανάλογα με τις δυνατότητές του για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από όσα κάνει και όσα δεν κάνει κατά την παραμονή του στο γραφείο.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής για εργαζόμενους

  • Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να πλένει και να απολυμαίνει σχολαστικά τα χέρια του πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα ή σε περίπτωση που τα χέρια μπορεί να ήρθαν σε επαφή με βιολογικά υγρά (σάλιο κ.λπ.), ακόμη κι αν χρησιμοποιήθηκαν γάντια.
  • Αν βήξει ή φταρνιστεί, θα πρέπει να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο, να πλύνει ή να απολυμάνει τα χέρια του και στη συνέχεια να πετάξει το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε σκεπαστό κάδο.
  • Αν παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα νόσου όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, θα πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη, τον γιατρό του, καθώς και τον ΕΟΔΥ.

Κρούσμα στο γραφείο

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος παρουσιάσει συμπτώματα κατά την παραμονή του στο γραφείο; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν;

1. Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, απομονώνεται σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα.

2. Στη συνέχεια ενημερώνονται ο προϊστάμενος και ο ιατρός εργασίας (αν δεν υπάρχει ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΔΥ), ώστε να παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

3. Ο χώρος όπου παρέμεινε ο εργαζόμενος πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

4. Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, συνιστάται η εξ’ αποστάσεως εργασία.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν οι εργοδότες

Βίντεο: οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθείς για την προστασία από τον κορονοϊό

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.