Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποια σημαντική ερώτηση πρέπει να απαντήσεις.
-Γιατί σε βοηθάει η ενσυνειδητότητα.


Φόβος. Ένας νέο επισκέπτης στη ζωή μας που καθόλου δεν μας αρέσει. Φόβος για το αύριο, φόβος για αρρώστια, φόβος για το καινούριο, φόβος για το άγνωστο, φόβος μοναξιάς, φόβος απώλειας, φόβος αλλαγής…Και μετά το συναίθσημα του φόβου ακολουθούν η στενοχώρια, h ανασφάλεια, η αμφισβήτηση για τον ίδιο μας τον εαυτό και τις δυνατότητές του. Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το αίσθημα του φόβου αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε; Σου προτείνω τα παρακάτω.  

Αποδέξου τον φόβο

Κατ’αρχάς, μην ντρέπεσαι αν νιώθεις φόβο λόγω της κατάστασης. Είναι απόλυτα φυσιολογικός ο φόβος αυτός. Μην κρίνεις και κατακρίνεις τον εαυτό σου. Αποδέξου το συναίσθημα του φόβου. Αγκάλιασε το. Αποδέξου τον εαυτό σου και όταν φοβάται και όταν κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα. Παρατήρησε τις σκέψεις σου. Μην τις κρίνεις, μην τις αναλύεις. Απλά παρατήρησε τες. 

Κατανόησε τι ακριβώς είναι ο φόβος

Τι είναι ο φόβος; Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα. Σε κάθε νέα εμπειρία υπάρχει φόβος στους περισσότερους. Μπορεί να λειτουργεί και σαν μηχανισμός προστασίας. Μπορεί να είναι έντονη αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα, μια προσαρμοστική αντίδραση. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει από τη σκέψη. Είναι μια κατάσταση του νου, δεν είναι μια πραγματική κατάσταση. Το θέμα είναι να μη σε εμποδίζει αυτός ο φόβος να συνεχίσεις φυσιολογικά τη ζωή σου. Να μη σου τόση μεγάλη στενοχώρια ώστε να σε ακινητοποιεί. Να μην εξελιχθεί σε φοβία ή άγχος.

Απάντησε σε μια σημαντική ερώτηση

Φοβάμαι για αυτό που συμβαίνει ή γι αυτό που φαντάζομαι ότι θα συμβεί;  FEAR=fantasized experiences appearing real (φαντασιακές εμπειρίες που εμφανίζονται σαν αληθινές). Αυτό συνεπάγεται φόβος. Απαντώντας στην ερώτηση θα καταλάβεις ότι ίσως δεν φοβάσαι τόσο για κάτι που συμβαίνει τώρα αλλά φοβίζεις τον εαυτό σου σκεπτόμενος μια κακή έκβαση καθώς φαντάζεσαι ότι μπορεί να πάθεις κάτι εσύ ή οι αγαπημένοι σου. Για παράδειγμα ίσως φαντάζεσαι ότι θα πάθεις κατάθλιψη κλεισμένος σπίτι ή ότι ίσως καταστραφεί ο κόσμος. Στο τώρα όμως δεν έχει συμβεί τίποτα από αυτά. Το σημαντικό είναι επομένως να αποκτήσεις τον έλεγχο των σκέψεών σου. 

Ασκήσου στο mindfulness

Δηλαδή στην ενσυνειδητότητα. Να είσαι παρών, στο εδώ και τώρα. Να μην σκέφτεσαι εμμονικά το μέλλον, κάνοντας σενάρια. Απόκτησε επίγνωση σκέψεων και συναισθημάτων. Το mindfulness και η θετική σκέψη βοηθάνε στη συρρίκνωση της αμυγδαλής, την ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου, που ευθύνονται για τον φόβο και το άγχος.

Ενημερώσου αλλά μην υπερβάλλεις

Γίνε δυνατός μέσα από τη γνώση. Ενημερώσου σωστά για να κάνεις λιγότερο άγνωστο τον “αόρατο εχθρό”. Μην το παρακάνεις όμως. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις και μάλιστα από μη αξιόπιστες πηγές. Μη δίνεις τροφή στην υποβολή του φόβου. Μην αφήνεσαι στην υπερβολική έκθεση στα μέσα ενημέρωσης.

Καλλιέργησε θετική σκέψη

Επίλεξε συνειδητά θετικές σκέψεις! Ασκήσου στη θετική σκέψη. Η κατάσταση είναι αυτή, το γεγονός είναι αυτό, δεν αλλάζει προς το παρόν. Άλλαξε εσύ τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις, άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τις αντιδράσεις σου και η ζωή σου θα γίνει πιο ήρεμη.

Μη χάνεις την επαφή με τους φίλους σου!

Δεν είσαι μόνος. Έχεις ανθρώπους δίπλα σου που μπορείς να ζητήσεις βοήθεια για οτιδήποτε χρειαστείς. Επιδίωξε να επικοινωνείς και να έρχεσαι σε επαφή με φίλους! Πώς; Μέσω τηλεφώνου αλλά…και μέσω skype ή βιντεοκλήσεων ώστε να τους βλέπεις και να σε βλέπουν. Ντύσου, φόρεσε κραγιόν, δέσε τη γραβάτα σου και πιες το καφεδάκι σου με τον φίλο σου. Η τεχνολογία βοηθάει και σε αυτή την περίπτωση.

Άλλαξε εστίαση

Όταν βλέπεις τον φόβο να έρχεται μην αφήνεσαι. Ασχολήσου αμέσως με κάτι άλλο! Σκέψου αμέσως κάτι ευχάριστο. Φτιάξε “εστίες αλλαγής διάθεσης” όπως τις λέω. Μπορεί να είναι μια ανάμνηση, μπορεί να είναι μια απασχόληση (να μαγειρέψεις κάτι, να κάνεις γυμναστική, να δεις ταινία, να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να διαβάσεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο που σου φτιάχνει τη διάθεση). Μπορεί να είναι ακόμα κι ένα συγκεκριμένο τραγούδι που γνωρίζεις ότι έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία σου. 

Οργάνωσε μια καινούρια καθημερινότητα

Η ζωή συνεχίζεται. Οργανώσου λοιπόν. Βάλε ξυπνητήρι ώστε να ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα. Φτιάξε ένα χώρο εργασίας στο σπίτι αν δουλεύεις από αυτό. Βάλε πρόγραμμα στις δουλειές σου κι ας έχεις άπλετο χρόνο. Φρόντισε να εντάξεις χρόνο για γυμναστική στο πρόγραμμα σου. Γέμισε τη μέρα σου. Μην αφήνεσαι στη νωθρότητα. Νιώσε δραστήριος γιατί έτσι θα νιώσεις ζωντανός. Υπερασπίσου τη ζωή και τη χαρά ακόμα και μέσα από το σπίτι. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεις τον εαυτό σου από το να “πέσεις” ψυχολογικά και να αφεθείς στον φόβο. 

Όλα τα παραπάνω αρκούν για να βάλεις στην άκρη και να αποδυναμώσεις το όποιο φόβο σου. “Το κλειδί στην αλλαγή είναι να παραμελήσεις τους φόβους σου” έχει πει ο Rosanne Cash. Καιρός, λοιπόν, να παραμελήσεις και εσύ τους όποιους φόβους σου.  

Μην ξεχνάς

Αν πάντως δεν μπορείς να διαχειριστείς μόνος τον φόβο σου, ζήτησε βοήθεια από ειδικό. Πάρε μέρος σε webinars, κάνε συνεδρίες μέσω skype με life coach (ή με ψυχολόγο) ή με όποιον αισθανθείς ότι σε βοηθάει. Μην αφήσεις το αρνητικό συναίσθημα που σε βασανίζει να αυξηθεί και να μεταβληθεί σε φοβία ή άγχος.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊος: Γιατί πρέπει να βάζεις τον ύπνο σου σε προτεραιότητα αυτή την περίοδο

5+1 τρόποι να συνδεθείς με το παιδί σου εντός σπιτιού

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.