Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Σε ποιούς ασθενείς δίνεται προτεραιότητα ελέγχου.
-Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ.
Αυτό που γνωρίζουμε για τον αριθμό κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού είναι το εξής: δεν είναι ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων αυτός που ακούμε και διαβάζουμε αφού δεν υποβάλλονται όλοι σε διαγνωστικό έλεγχο. Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος αφού η σύσταση για τους περισσότερους που παρουσιάζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 είναι να μείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού. Και τότε ποιοί ελέγχονται;
Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μας δίνει όλες τις πληροφορίες για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Ποιοί πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο;
Ένα βασικό ερώτημα είναι πως πρέπει να γίνεται η επιλογή των ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για COVID-19. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ήρε ουσιαστικά τους περιορισμούς στις σχετικές οδηγίες και από τις 4 Μαρτίου και συστήνει προς τους κλινικούς ιατρούς να χρησιμοποιούν την κλινική τους κριτική ικανότητα για να προσδιορίσουν εάν ο ασθενής έχει σημεία και συμπτώματα συμβατά με COVID-19 και εάν θα πρέπει να ελεγχθεί. Βέβαια, η απόφαση για έλεγχο θα πρέπει να βασίζεται επίσης και στα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και στην κλινική εικόνα της ασθένειας. Τονίζεται ότι υψηλή προτεραιότητα για έλεγχο θα πρέπει να δοθεί σε ασθενείς με σοβαρή, ανεξήγητη νόσο του αναπνευστικού και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με γνωστά κρούσματα.
Από ποιά βιολογικά υλικά γίνεται ο εντοπισμός του ιού;
Απάντηση σε αυτή την ερώτηση προσπαθούν να δώσουν οι Wang και συνεργάτες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Journal of American Medical Association Wang et al. (JAMA, 11Mar2020). 1070 δείγματα συλλεχθέντα από 205 ασθενείς με διαγνωσμένη λοίμωξη COVID-19. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν πυρετό, ξηρό βήχα και καταβολή, ενώ το 19% είχαν σοβαρή νόσο. Δείγματα υγρού από βρογχοκυψελιδικό έκλυμα είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας (93%) και ακολούθησαν δείγματα από τη σίελο (72%), ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα (63%), βρογχοσκόπηση με βούρτσα, φαρυγγικό επίχρισμα (32%), κόπρανα (29%) και αίμα (1%). Ο ιός ανιχνεύτηκε στα κόπρανα δύο ασθενών που δεν είχαν διάρροια. Δεν ανιχνεύτηκε ο ιός σε κανένα δείγμα ούρων.
Σε μια άλλη αναφορά περιστατικών στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases από τους Han et al. (12Mar2020) φάνηκε ότι τα πτύελα μετά από απόχρεμψη αποτελούσαν πιο αξιόπιστο δείγμα από τη δειγματοληψία από το στοματοφάρυγγα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η δειγματοληψία από πολλαπλά σημεία μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία και να μειώσει το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Είναι πάντα αληθές το τεστ;
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο επώασης του ιού (2-14 ημέρες), ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει εντελώς την πιθανότητα λοίμωξης, ειδικά για όσους έχουν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα. Επιπλέον, ένα θετικό τεστ σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα απαιτεί την απομόνωση του ασθενούς αλλά δεν αποτελεί λόγο πανικού καθώς πολλοί ασθενείς δεν απαιτούν στενή ιατρική παρακολούθηση.
Οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ασθενών με τη νέα λοίμωξη είναι απόλυτα αποτελεσματικοί;
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης COVID-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιού (2-10 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων).
Ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, πάντως σημειώνει ότι οι υπάρχουσες και καινοτόμες διαγνωστικές προσεγγίσεις θα πρέπει να γίνουν ευρέως διαθέσιμες, ωστόσο δεν αποτελούν υποκατάστατο άλλων μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του ιού όπως το πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών τους και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.
Διάβασε ακόμα:
Κορονοϊός: 5 μύθοι αποστείρωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας