Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο επικίνδυνη είναι η ασθένεια.
-Πότε να βάλεις τέλος στην ενημέρωση.


Πανικός. Ουρές στα σούπερ μάρκετ. Άσχημα νέα παντού. Χαρτί υγείας είδος υπό εξαφάνιση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την ψυχολογική μας υγεία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να βλέπεις συνεχώς τα νέα επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα άγχους σου. Τι μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ψυχολογική σου υγεία;

Κατανόησε ακριβώς τι συμβαίνει 

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ακριβώς για ποιο λόγο γίνεται χαμός σε όλο τον κόσμο. 

Ο λόγος που γίνεται χαμός σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι η επικινδυνότητα του ιού. Η Μέρκελ είπε ότι 60%-80% του γερμανικού πληθυσμού μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Περίπου 54 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς το 80% θα έχουν ήπια συμπτώματα. Ένα 14% θα εκδηλώσουν σοβαρή ασθένεια που θα προκαλέσει πνευμονία. Ένα 5% θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ένα 2% θα πεθάνουν σύμφωνα με Στατιστική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλαδή, 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν και ίσως μέχρι και 10 εκατομμύρια άνθρωποι να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Ότι η Γερμανία απλώς δεν έχει τόσες κλίνες. 

Συμπέρασμα: Η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

Φυσιολογικά, τα αυστηρά μέτρα σε κάνουν να νιώθεις ότι κινδυνεύεις. Ο εγκέφαλός εισπράττει άκριτα το συναίσθημα του φόβου. Αλλά ο φόβος δεν είναι τόσο για την υγεία σου. Τα μέτρα υπάρχουν επειδή τα συστήματα υγείας κάθε χώρας δεν αντέχουν να στηρίξουν τους λίγους (ποσοστιαία) άτυχους που θα χρειαστούν στήριξη. Και σε αυτό χρειάζεται η χώρα την ψύχραιμη στήριξή μας.

Γίνε επιλεκτικός στην ενημέρωσή σου 

Απόφυγε να διαβάζεις άρθρα ή να ακούς και να βλέπεις ειδήσεις που σου προκαλούν ψυχική δυσφορία. Το μάτι πάει μόνο του, το ξέρω. Το αρνητικό μας έλκει σαν μαγνήτης. Είναι η κληρονομιά μας από τότε που ζούσαμε στις σπηλιές. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο κινδύνους, ήταν οι καχύποπτοι. Όσοι έβλεπαν κίνδυνο παντού ήταν πιο ασφαλείς όταν όντως υπήρχε κίνδυνος. 

Κατά συνέπεια σήμερα, αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως έχουμε όλοι την τάση να βλέπουμε πρώτα το κακό. Μας τραβάει. Είναι η ανθρώπινη φύση. Θέλει συνειδητή προσπάθεια για να την υπερνικήσεις. Ενημερώσου λοιπόν κυρίως για το πώς μπορείς να κάνεις πρακτικά βήματα για να προστατευθείς εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι. Προτίμησε να ενημερώνεσαι για τα νέα μια ή δυο φορές την ημέρα. Όποτε θέλεις. Βάλε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το. Ίσως να σου είναι δύσκολο. Θέλει συνειδητή προσπάθεια. Επίσης συγκέντρωσε στοιχεία από έγκυρες πηγές. Μη διαβάζεις το κάθε blog ή τα social media καθώς συχνά στοχεύουν κυρίως στο συναίσθημα και στον εντυπωσιασμό και όχι πάντα στην έγκυρη ενημέρωση.

Συνδέσου με άλλους ανθρώπους (όχι αυτοπροσώπως!) 

Να θυμάσαι ότι σε περιόδους αυξημένου στρες η σύνδεση με άλλους ανθρώπους παρέχει ευκαιρίες για συναισθηματική αποφόρτιση. Επιδίωξε την επικοινωνία με ανθρώπους με τους οποίους γνωρίζεις ότι έχεις καλή επαφή. Φίλους, ανθρώπους που αγαπάς. Συνδέσου έστω και ηλεκτρονικά. Το θέμα είναι να μη νιώθεις μόνος.

Βρες κάποιον να φροντίσεις

Το να βοηθάς τους άλλους σε σώζει από τα αρνητικά του άγχους. Σε μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Health το 2013, παρακολούθησαν 846 άτομα για 5 χρόνια. Πριν την αρχή της έρευνας ρώτησαν τους ανθρώπους πόσα τραυματικά γεγονότα είχαν ζήσει (θανάτους, σοβαρές ασθένειες, φυλακίσεις, διαζύγια, οικονομικές καταστροφές, κλπ). Ρώτησαν επίσης πόσο χρόνο ξόδευαν οι συμμετέχοντες βοηθώντας άλλους ανθρώπους. Πέντε χρόνια μετά, τσέκαραν ποιοι από τους συμμετέχοντες ζούσαν ακόμα. 

Βρήκαν ότι για κάθε τραυματικό γεγονός που είχε ζήσει κάποιος, ο κίνδυνος να πεθάνει αυξανόταν κατά 30%. Όχι όμως για όσους βοηθούσαν άλλους ανθρώπους. Εκείνοι ήταν σαν να είχαν κάνει ένα εμβόλιο για το άγχος. Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι είχαν ακριβώς το ίδιο ρίσκο θνησιμότητας με όσους δεν βίωσαν κανένα τραυματικό γεγονός.

Συμπέρασμα: Βρες κάποιον να φροντίσεις ή να βοηθήσεις. Σίγουρα έχεις πολλούς που σε χρειάζονται. Θα προστατέψεις τον εαυτό σου από τις συνέπειες του άγχους και το όφελος θα είναι σίγουρα και δικό σου!

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Κύκνοι εναντίον ρινόκερων

5 νούμερα κλειδιά που χρειάζεται να ξέρεις για τον κορονοϊό

Author(s)

  • Δημήτρης Φλαμούρης

    Coach Θετικής Ψυχολογίας, Συγγραφέας

    Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι Coach Θετικής Ψυχολογίας και συγγραφέας. Σπούδασε μαθηματικά και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Εργάστηκε για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελλάδα. Έχει επίσης διδάξει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το University of East London με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Πλέον είναι καθηγητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο, διοργανώνει προσωπικά σεμινάρια πάνω σε θέματα άγχους, σχέσεων, αυτογνωσίας και Θετικής Ψυχολογίας, καθώς και εταιρικά σεμινάρια. Είναι συχνά καλεσμένος ομιλητής από πολλούς φορείς για θέματα ψυχολογίας. Έχει γράψει τα best seller "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", όπου συνδυάζει τη μαθηματική με την ψυχολογική του ιδιότητα και "Ψυχο-λογικά Μυστικά". Παράλληλα, ασχολείται με το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 75 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από ολόκληρο τον πλανήτη.