Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Αν τα εμβόλια κατά της πνευμονίας μπορούν να μας προστατεύσουν από το νέο κορονοϊό.
-Τα άτομα ποιας ηλικίας επηρεάζει περισσότερο.


Η ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS.

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκτός των γενικών προληπτικών μέτρων, συστήνει στους εργαζόμενους και τους μαθητές-φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού να περιορίσουν τις επαφές τους και να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

Είναι επικίνδυνος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια σε κάποια όργανα ή πνευμονία.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία γι’ αυτόν και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του, ενώ υπάρχουν και φόβοι για μετάλλαξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διαστάσεις στο ζήτημα ενώ από την άλλη η παραπληροφόρηση είναι τεράστια.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους που κυκλοφορούν:

Οι μύθοι του Κορονοϊού σε 11 ερωτήσεις

Μύθος#1: Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορονοϊού;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019- nCoV.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορονοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας μέσω της τριβής με διάλυμα που περιέχει αλκοόλη ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μύθος#2: Μπορούν οι λάμπες UV ακτινοβολίας να σκοτώσουν το νέο κορονοϊό;

Οι λάμπες UV ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Μύθος#3: Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό λόγω μόλυνσης από το νέο κορονοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται 2 με 10 ημέρες από τη στιγμή που οι άνθρωποι προσβληθούν από τον ιό να νοσήσουν και να αναπτύξουν πυρετό.

Μύθος#4: Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλη ή χλώριο σε όλο το σώμα να σκοτώσει το νέο κορονοϊό;

Όχι. Ψεκάζοντας αλκοόλη ή χλώριο σε όλο σας το σώμα δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να  είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Μύθος#5: Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας μπορούν να σας προστατεύσουν από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκκοκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορονοϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019- nCoV και ο ΠΟΥ (WHO) υποστηρίζει τις προσπάθειες τους. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019- nCoV, συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Μύθος#6: Μπορεί το τακτικό ξέπλυμα της μύτης με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορονοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση του νέο κορονοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η κανονική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η τακτική έκπλυσης της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μύθος#7: Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, από τα τρέχοντα γεγονότα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό.

Μύθος#8: Μπορεί η κατανάλωση σησαμελαίου να αποκλείσει την είσοδο του νέου κορονοϊού;

Όχι. Το λάδι σουσαμιού δεν σκοτώνει το νέο κορονοϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον 2019- nCoV σε επιφάνειες. Αυτά περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση τη χλωρίνη, είτε διαλύματα με 75% αιθανόλη, υπεροξικό οξύ και χλωροφόρμιο. Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στον ιό, αν τα βάζετε στο δέρμα ή κάτω από τη μύτη σας. Μπορεί ακόμα και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Μύθος#9: Μπορεί ο νέος κορονοϊός να επηρεάσει τους ηλικιωμένους ή οι νέοι είναι εξίσου ευπαθείς;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό 2019- nCoV. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον ιό.

Ο ΠΟΥ (WHO) συμβουλεύει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Μύθος#10: Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο απέναντι στα βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός (2019- nCoV) είναι ένας νέος ιός και για αυτόν τον λόγο τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019- nCoV, μπορείτε να λάβετε αντιβιοτικά γιατί είναι πιθανή η βακτηριακή συνμόλυνση.

Μύθος#11: Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που να συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού (2019- nCoV). Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα  για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα.

Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Η φύση από την άλλη διαθέτει την απόλυτη δύναμη κατά των μολύνσεων των ιών και πολλών παθήσεων και λοιμώξεων και προσφέρει ισχυρή αντιμετώπιση-τόνωση του οργανισμού μέσω των τροφών(φρούτων λαχανικών κλπ) του ανοσοποιητικού συστήματος και του συνόλου του οργανισμού, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Αρχική δημοσίευση στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

15+1 ερωτήσεις στον Γιώργο Τρίμη για τον κορωναϊο

Κορονοϊός: τα νέα για το εμβόλιο από το ΕΚΠΑ

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.