Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις;

Κωνσταντίνος Ξένος: Ετοιμάζω το πρωινό μου, το οποίο φροντίζω να μου εξασφαλίζει την ενέργεια που έχω ανάγκη για να αντιμετωπίσω τις υποχρεώσεις της ημέρας. Οι επιλογές μου συνήθως είναι το γιαούρτι με βρώμη και σταφίδες, μια ομελέτα με λαχανικά ή φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι.

TG: Τι άλλο σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την μέρα σου;

ΚΞ: Ο καλός ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή. Μετά ακολουθεί η γυμναστική η οποία αν υπάρχει με μια συχνότητα και χωρίς υπερβολές στη ζωή μας, δηλαδή 3-4 φορές την εβδομάδα, είναι ένα εξαιρετικό μέσο ψυχοκινητικής εκτόνωσης αλλά και μυϊκής εγρήγορσης που συμβάλλει με τη σειρά της στην ευεξία.

TG: Άρα έχεις καλή σχέση με τον ύπνο;

ΚΞ: Ναι πολύ καλή γιατί πιστεύω ότι ο ύπνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μας εξασφαλίζει όχι μόνο ενέργεια αλλά και υγεία αφού συμβάλλει κατά πολύ στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όσο καλή διατροφή και αν κάνει κάποιος, όσο και να γυμνάζεται, όσο και να προσέχει το σώμα του αν δεν κοιμάται σωστά δεν βάζει τον οργανισμό του στους σωστούς ρυθμούς αποκατάστασης. Ο ύπνος είναι το Α και το Ω, ο ακρογωνιαίος λίθος για να είμαστε υγιείς και να έχουμε ευεξία όλη μέρα. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι ευλαβικά να επενδύσουμε στον ύπνο και να εξασφαλίσουμε ότι είναι ποιοτικός. Να κοιμόμαστε δηλαδή κατά μέσο όρο 8 ώρες, χωρίς διαλείμματα και όταν ξυπνάμε να νιώθουμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια. Ακόμα και η επίτευξη του ιδανικού βάρους εξαρτάται άμεσα από τον ύπνο καθώς αποδεδειγμένα υπάρχουν κάποιες ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος μας και επηρεάζονται από τον ύπνο. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτάει ένας διαιτολόγος σε κάποιον ασθενή είναι το κατά πόσο έχει σωστό και επαρκές ωράριο ύπνου.

Ο ύπνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μας εξασφαλίζει όχι μόνο ενέργεια αλλά και υγεία αφού συμβάλλει κατά πολύ στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

TG: Έχεις άλλα μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΚΞ: Ένα πράγμα που με εκτονώνει και λειτουργεί αγχολυτικά βοηθώντας με να καθαρίσω το μυαλό μου και να πάρω ενέργεια όχι μόνο για να λύσω προβλήματα αλλά και για να βάλω νέους στόχους είναι η ενασχόληση με τη φύση. Γι’ αυτό και έρχομαι σε επαφή μαζί της όσο πιο συχνά μπορώ. Κάνω κηπουρική στον κήπο μου, πηγαίνω βόλτα με την οικογένειά μου στο βουνό ή στη θάλασσα, περπατάω στο πάρκο της γειτονιάς μου.

TG: Είσαι multitasker; Συνηθίζεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί;

ΚΞ: Είμαι δυστυχώς γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Οι υποχρεώσεις που έχω αναλάβει είναι πολλές και σε συνδυασμό με το ότι είμαι και πολύ συγκεντρωτικός δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης. Πιστεύω όμως ότι το multitasking εκτός του ότι δεν ευνοεί την αποδοτικότητα είναι πολύ φθοροποιός παράγοντας για τον οργανισμό και για αυτό θα πρέπει να το αποφεύγουμε όσο μπορούμε.

TG: Έχεις φτάσει ποτέ στα όρια της εξουθένωσης; Πως το διαχειρίστηκες;

ΚΞ: Ναι πολλές φορές και πάντα είναι το σημείο που βάζω στοπ και δίνω χρόνο στον εαυτό μου. Τροποποιώ τα ραντεβού μου, μειώνω τη δουλειά και τις υποχρεώσεις μου και ξεκουράζομαι. Το σωστό βέβαια δεν είναι να φτάνω στα όριά μου και να εξαντλούμαι για να κάνω διάλειμμα.

TG: Πως αντιμετωπίζεις την αποτυχία;

ΚΞ: Όλοι έχουμε αποτυχίες. Στη ζωή όμως αυτό που μετράει είναι να εκλαμβάνουμε αυτές τις αποτυχίες όχι ως προβλήματα αλλά ως προκλήσεις που θα μας κάνουν καλύτερους και θα μας πάνε ένα βήμα παραπέρα.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;

ΚΞ: Μια κανονική σχέση θα έλεγα. Το χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου όσο χρειάζεται. Στο σπίτι όμως είναι πολλές οι φορές που θα το κλείσω ή θα το αφήσω σε άλλο δωμάτιο.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά μέσα στη μέρα σου τι κάνεις;

ΚΞ: Αν είμαι σπίτι ή στο γραφείο θα κάνω ένα ντους γιατί με ξεκουράζει και με αναζωογονεί πάρα πολύ. Αν είμαι έξω θα κάτσω μόνος μου και θα κοιτάξω τον ουρανό, το άπειρο. Αδειάζει το μυαλό μου.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου γιατί σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΚΞ: «Πριν μπορέσεις να δεις το φως πρέπει να αντιμετωπίσεις το σκοτάδι»

Όλοι έχουμε αποτυχίες. Στη ζωή όμως αυτό που μετράει είναι να εκλαμβάνουμε αυτές τις αποτυχίες όχι ως προβλήματα αλλά ως προκλήσεις.

TG: Τι σημαίνει για σένα Thrive;

ΚΞ: Ευημερία και ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Να καταφέρεις κάθε μέρα να ανοίγεις και να κλείνεις την πόρτα της δουλειάς και του σπιτιού σου με χαμόγελο και ικανοποίηση. Δεν είναι εύκολο αλλά με ουσιαστική προσπάθεια μπορείς να το καταφέρεις.

TG: Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΚΞ: Να ξεκουράζω τον εαυτό μου πριν μου το ζητήσει!

Διάβασε ακόμα:

Αντώνης Τσαπατάκης: «Δεν το βάζω κάτω ποτέ όσο στραβά και αν έρθουν τα πράγματα»

Μάντη Περσάκη: “Η Άσκηση, Η Διατροφή Και Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής Είναι Ανάγκη Όχι Επιλογή”