Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Έχεις ποτέ σκεφτεί πώς θα ήταν να θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο αλλά να μην μπορείς να το κάνεις λόγω ηλικίας ή αδυναμίας στην όραση; Αυτή είναι η καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, δημιουργήθηκε το 2015 το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο “Διαβάζω για τους Άλλους”, με στόχο να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Οι εθελοντές του δικτύου “δανείζουν” τα μάτια τους και διαβάζουν ζωντανά σε ανθρώπους κοινωνικά ευπαθών ομάδων που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ή δανείζουν τη φωνή τους προκειμένου να ηχογραφήσουν βιβλία και κάθε είδους αναγνώσματα, για να εμπλουτίσουν την ακουστική βιβλιοθήκη των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Όραμα του “Διαβάζω για τους Άλλους” είναι όλοι οι συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και σε κάθε είδους ανάγνωσμα. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Η πρόεδρος του “Διαβάζω για τους Άλλους”, Αργυρώ Σπυριδάκη εξηγεί: “σε μία συζήτηση με τον Θοδωρή, έναν φίλο μου με πρόβλημα όρασης, σχετικά με τα βιβλία που έχει διαβάσει ο καθένας μας, συνειδητοποίησα πόσο λίγοι είναι οι διαθέσιμοι τίτλοι ακουστικών βιβλίων στην Ελλάδα. Αποφάσισα να εμπνεύσω εθελοντές να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να ηχογραφούνται όλο και περισσότερα βιβλία σε ειδικά εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών. Έτσι, οι μη βλέποντες θα μπορούσαν να έχουν μία ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία. Αρχικά κοινοποίησα την ιδέα μου στο Facebook. Η προσέλευση και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ένα μήνα μετά, το εθελοντικό αυτό Δίκτυο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Από τότε η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και πολύ συγκινητική”.

Σήμερα στο “Διαβάζω για τους Άλλους” είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 3000 εθελοντές από όλη την Ελλάδα και οι δράσεις αναπτύσσονται στην Αθήνα, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Όραμα του “Διαβάζω για τους Άλλους” είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει αυτοματοποιηθεί η ροή ηχογράφησης ακουστικών βιβλίων, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και σε κάθε είδους ανάγνωσμα. 

“Άτομα κοινωνικά ευπαθών ομάδων ακούνε με τα μάτια μας και διαβάζουν με τη φωνή μας”.

“Η δύναμή μας είναι οι εθελοντές μας” υποστηρίζει η Αργυρώ Σπυριδάκη και συνεχίζει λέγοντας πως “είναι οι άνθρωποι που παλεύουν για το αδύνατο και το ανέφικτο και γνωρίζουν ότι μόνο με ανιδιοτέλεια και αγάπη, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο”.

Οι εθελοντές του δικτύου εκπαιδεύονται ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν και συμμετέχουν είτε σε ζωντανές αναγνώσεις, όπου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, είτε σε ηχογραφήσεις.

Στόχος του “Διαβάζω για τους Άλλους” είναι να αναπτύξει την ιδέα του εθελοντισμού, μέσα από ένα πλαίσιο ευθύνης, υπευθυνότητας, έμπνευσης και προσφοράς.

Μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις στο έργο του δικτύου, ως εθελοντής των ομάδων δράσεων ή των ομάδων οργάνωσης και να βοηθήσεις ακόμα περισσότερους ανθρώπους να ακούσουν μέσα από τα μάτια σου και να διαβάσουν με τη φωνή σου.

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις εδώ

Διάβασε ακόμα:

Μαγειρεύοντας Στον Δρόμο Για Τον «Άλλον Άνθρωπο»

Μάθε Γιατί Η Προσφορά Σε Κάνει Καλύτερο Άνθρωπο

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.