Μία δύσκολη στιγμή την έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο άσχημο είναι να εξαρτάται η ζωή ενός αγαπημένου σου προσώπου από έναν άνθρωπο. Πόσο άσχημο είναι να ψάχνεις αιμοδότες για να μπορέσεις να τον σώσεις και πόσο περίεργο είναι να σου λείπει το αίμα από τη στιγμή που οι περισσότεροι μπορούμε να δώσουμε. Η Ναταλία Κρίτσαλη δημιούργησε με δύο συμφοιτητές της Bloode, μία ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών, και εξηγεί στο Thrive πώς με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς να σώσεις μία ζωή.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Bloode;
To Bloode ξεκίνησε όταν ήμουν 17 χρονών και η γιαγιά μίας φίλης μου χρειαζόταν αίμα. Από την εμπειρία αυτή συνειδητοποιήσαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε ότι αφορά στην αιμοδοσία και έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε η ανάγκη μας να προσπαθήσουμε να αλλαξουμε την κατάσταση. Στην αρχή ξεκινήσαμε την διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας και τη δημοσίευση εκκλήσεων για αίμα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Bloode. Μία ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα; Αν χρειάζομαι αίμα σήμερα τι μπορώ να κάνω;
Μπορείς να μπεις στο bloode.org και συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που υπάρχει μας ενημερώνεις ότι χρειάζεσαι αίμα. Εμεις μετά αναλαμβάνουμε να ειδοποιήσουμε εθελοντές αιμοδότες για να ικανοποιηθεί η ανάγκη σου.
Μπορεί το αίμα να σώσει μία ζωή; Πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία;
Χωρίς την εθελοντική αιμοδοσία δεν θα μπορούσε να γίνει ένα χειρουργείο, να πραγματοποιηθούν πολλές θεραπείες ή να μεταγγιστούν οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Το αίμα κυριολεκτικά σώζει ζωές και αν δεν υπάρχουν τακτικοί αιμοδότες το σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει και συνεπώς να θεραπευτούν οι ασθενείς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα δυστυχώς κατατάσσεται ανάμεσα στις 60 χώρες του κόσμου που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα. Συνεπώς πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό εθελοντών τακτικών αιμοδοτών για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες για αίμα.
Τι απαντάς σε όλους εκείνους που δεν δίνουν αίμα γιατί φοβούνται;
Το να φοβάται κάποιος να δώσει αίμα, είναι απόλυτα σεβαστό. Όμως, όπως είπε πρόσφατα μία αιμοδότρια μας: «δεν φοβάσαι περισσότερο να ψάχνεις αίμα και να μην βρίσκεις»;
Ποιο ήταν το πιο σημαντικό “ευχαριστώ” που έχεις λάβει μέχρι στιγμής;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Καθημερινά στο Bloode δεχόμαστε εκκλήσεις για αίμα. Μοιραζόμαστε την αγωνία αυτών των ανθρώπων σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Το “ευχαριστώ” σε εμάς είναι το λιγότερο, αλλά το ευχαριστώ στους αιμοδότες είναι το πιο γλυκό και ανθρώπινο μέρος του έργου μας.
Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Θέλουμε κάθε χρόνο να μεγαλώνει η πλατφόρμα με περισσότερους νέους εθελοντές αιμοδότες και ταυτόχρονα κάθε χρόνο εμείς να χρειαζόμαστε λιγότερο. Ο στόχος ήταν εξ αρχής ένας: να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν τόσοι τακτικοί αιμοδότες στην Ελλάδα που να μην χρειάζεται κάποιος να ψάχνει αίμα.
Σήμερα η ομάδα του Bloode έχει μεγαλώσει, ετοιμάζει τις επόμενες αιμοδοσίες και την καμπάνια που θα τρέξει το καλοκαίρι – την πιο κρίσιμη περίοδο – καθώς στατικά είναι η εποχή που δεν υπάρχουν πολλοί αιμοδότες. Οι ανάγκες όμως παραμένουν. Και είναι μεγάλες.
Αν θέλεις να κάνεις κάτι μικρό για κάτι μεγάλο, γίνε σήμερα εθελοντής αιμοδότης, δώσε αίμα και σώσε μία ζωή. Μάθε περισσότερα εδώ.