Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς να “αμολήσεις καλούμπα” χωρίς κίνδυνο ατυχήματος.
– Γιατί το παιδί σου πρέπει να κάθεται πάντα στο πίσω κάθισμα.


Το παιδί σου ανυπομονεί. Έχει φτιάξει από καιρό τον χαρταετό του με το σχέδιο και τα χρώματα που του αρέσουν (ή σου έχει πει ποιον χαρταετό να του αγοράσεις) και περιμένει πώς και πώς να τον πετάξετε μαζί. Όσο απλό και ευχάριστο και αν σου ακούγεται όλο αυτό, μάθε ότι αυτό το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας εγκυμονεί κάποιους κινδύνους που πρέπει να προσέξετε.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους, τονίζει 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

1.Κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά και κάποιες φορές δυστυχώς θανατηφόρα, άτομα που πέφτουν από ύψος την ώρα που πετάνε το χαρταετό. Γι’ αυτό πετάξτε το χαρταετό σας σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από γκρεμούς και από ταράτσες.

2.Δώστε μεγάλη προσοχή στα ηλεκτροφόρα σύρματα όταν επιχειρήσετε να πετάξετε τον χαρταετό. Σε περίπτωση που μπλεχτεί σε αυτά, μην προσπαθήσετε να τον ξεμπλέξετε, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

3.Να θυμάστε ότι το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα και εγκαύματα από τριβή στα χέρια των παιδιών. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους δείξετε πώς να το κρατάνε με προσοχή. Το καλύτερο είναι να φορέσετε όλοι γάντια.

7 συμβουλές για ασφάλεια στο αυτοκίνητο:

Εσείς που σκοπεύετε να αποδράσετε το τριήμερο, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

1.Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο ειδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου και να είναι σωστά δεμένα.

2.Ποτέ μην κρατάτε το παιδί στην αγκαλιά σας, ακόμα και αν είστε δεμένοι. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

3.Είναι σημαντικό, να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις.

4.Ξέρετε ότι αρκετά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο; Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά με κάποια ασφαλή παιχνίδια και να προγραμματίζετε συχνές στάσεις, για να μπορούν να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.

5.Εάν ταξιδεύετε μεσημεριανές ώρες καλό είναι να προστατεύετε τα παιδιά από τον ήλιο με το ειδικό αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου.

6.Εάν τα παιδιά ζητούν επίμονα την προσοχή σας, ίσως θα πρέπει να σταματήσετε σε ασφαλές σημείο του δρόμου και να ασχοληθείτε μαζί τους.

7.Τα παιδιά πρέπει πάντα να βγαίνουν και να μπαίνουν στο αυτοκίνητο, από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Καλές ασφαλείς αποδράσεις!

Διάβασε ακόμα:

Εσύ, Το Παιδί Και Η … Μέση Σου

Γιατί Είναι Απαραίτητο Να Βγαίνει Το Παιδί Σου Έξω

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.