Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ο καρκίνος μαστού συνδέονται; Ναι και μάλιστα ποικιλοτρόπως:

  • Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού μπορεί να προκαλέσει έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών και να πυροδοτήσει την εμμηνόπαυση. 
  • H διάγνωση του καρκίνου μπορεί να συνέπεσε με την κλιμακτήριο/εμμηνόπαυση. 
  • Η υποβοηθούμενη ορμονική θεραπεία, η οποία προλαμβάνει την επανεμφάνιση της νόσου, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
  • Μπορεί η γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού να υποχρεώθηκε να διακόψει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αναστολή της εμμηνόπαυσης, εμφανίζοντας έτσι συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά, ταυτόχρονα με την έναρξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού ή να προοδεύουν σταδιακά καθώς προχωρά ο χρόνος θεραπείας. Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των συμπτωμάτων που θα εμφανίσει κάθε γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση. 

Ο καρκίνος μαστού και η οστεοπόρωση

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο μαστού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης όπου τα οστά γίνονται πορώδη και εύθραυστα. Είναι απαραίτητο για κάθε γυναίκα με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, να ελέγχει την υγεία των οστών της, ειδικότερα εάν συντρέχουν και άλλες αιτίες για οστεοπόρωση. Για γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού και διαγνωσμένη οστεοπόρωση, προβλέπονται θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσα από τη διατροφή και πρόσληψη Βιταμίνης D. 

Προεμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση

Οι γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, οι οποίες δεν έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση εξαιτίας της χημειοθεραπείας που προκαλεί έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών. Από τη στιγμή που σταματά η λειτουργία των ωοθηκών, ξεκινά η μείωση της πυκνότητας των οστών, ξεκινώντας από τη σπονδυλική στήλη. Τους πρώτους 12 μήνες της χημειοθεραπείας, η οστική πυκνότητα μειώνεται κατά 3-4%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μπορεί να μην οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Εάν η χημειοθεραπεία δεν οδηγήσει σε εμμηνόπαυση, τότε η πυκνότητα των οστών θα παραμείνει σταθερή. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν θεραπεία με τη δραστική ουσία ταμοξιφαίνη, εμφανίζουν μία προοδευτική μείωση της πυκνότητας των οστών στην σπονδυλική στήλη, στο 1,4% περίπου κάθε χρόνο. Η ταμοξιφαίνη μειώνει σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων στο σώμα. Είναι μία δραστική ουσία με αντι-οιστρογονική δράση στους μαστούς, η οποία ωστόσο συνεχίζει να έχει οιστρογονική δράση στα οστά, προστατεύοντας τα από τη μείωση της οστικής τους πυκνότητας. 

Μετεμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

Η επίδραση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαφέρει σε κάποιο βαθμό από αυτήν των γυναικών που νοσούν πριν την εμμηνόπαυση. Η χημειοθεραπεία στις γυναίκες αυτές επιδρά στη μείωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών. Ενώ η ταμοξιφαίνη ενισχύει την πυκνότητα των οστών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνοντας την κατά 1.2% κάθε χρόνο, την ίδια στιγμή αναφέρεται αύξηση του ποσοστού των ραγισμάτων (κατάγματα), συγκριτικά με τον μέσο πληθυσμό, παρά την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι κατανοητοί και αναμένεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό. 

Αρχική δημοσίευση στο ptpraxis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive Οδηγός για να κινείσαι περισσότερο

Ιός της γρίπης: Ανησυχίες για ισχυρή ανάκαμψη

Author(s)

  • Μιμή Μαρσέλλου

    Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους & Μυοσκελετικών Παθήσεων

    Η Μιμή Μαρσέλλου, σπούδασε Φυσικοθεραπεία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Από το 1998 είναι εκτελεστική διευθύντρια του Φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, που αποτελεί τη βάση της επαγγελματικής της δραστηριότητας έως σήμερα. Είναι ιδρύτρια των προγραμμάτων «Pelvic Floor Act», «Μ.Α.Μ.Α», και «Fit2Feet» με έμφαση στην αποκατάσταση των Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους & Μυοσκελετικών Παθήσεων και την Υγεία των Γυναικών. Στο μεγάλο εύρος των γνώσεων και δεξιοτήτων της όσον αφορά στην αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν από μυοσκελετικές παθήσεις και τραυματισμούς, ξεχωριστή θέση έχει η προσφορά στη γυναίκα με ενεργό δράση στη θεραπεία και αποκατάσταση της αθλούμενης γυναίκας και της κορυφαίας αθλήτριας. Προσηλωμένη στην αρχή της αξίας της πρόληψης, της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, προωθεί την ενημέρωση για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον καρκίνο του μαστού με όραμα και αποστολή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι Αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά του Καρκίνου του Μαστού, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (ICS) .