Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οφείλεται η παχυσαρκία.
-Από τι εξαρτάται η παρέμβαση διατροφολόγου.


Την πρώτη θέση στην παχυσαρκία ενηλίκων στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Ελλάδα, με τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών να παραμένουν ιδιαιτέρως αυξημένα στο 41,3%  με τα αγόρια να κατέχουν λίγο υψηλότερα ποσοστά στο υπερβάλλον βάρος και στη παχυσαρκία σε σχέση με τα κορίτσια. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα και πολυπαραγοντικά διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Τα αίτια της παχυσαρκίας, πέρα των λανθασμένων διατροφικών συνήθειών, οφείλονται και σε γενετικούς, ψυχολογικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα ως και πλήρη έλλειψή της αλλά και στη λήψη φαρμάκων σχημάτων.

“Το 70% των υπέρβαρων και παχύσαρκων  παιδιών και εφήβων 

θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, 

με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80%

αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

Ο Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου τονίζει πως τα προβλήματα της κακής διατροφής σε αυτές τις αναπτυξιακές ηλικίες μπορούν να οδηγούν  πέρα από την παχυσαρκία σε αναιμία ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών  με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης κάποιων χρόνιων παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, ορμονικές διαταραχές, και προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με το υπερβάλλον αρρύθμιστο βάρος των παιδιών. Τα ερωτήματα και η αγωνία των γονιών είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια και πολλές φορές από μόνοι τους βάζουν σε πολύ αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας τα παιδιά τους ώστε να χάσουν βάρος. Τέτοιες στρατηγικές δυστυχώς δεν αποδίδουν καρπούς καθώς το παιδί κινδυνεύει να εμφανίσει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, υποθρεψία, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στο ανάστημα του, διαταραχές στη διατροφική συμπεριφορά όπως βουλιμία και ανορεξία  καθώς και πιθανές διαταραχές στο ορμονικό προφίλ.

 Ο ρόλος του Διατροφολόγου

Το ζητούμενο είναι τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις για να προάγουν την καλύτερη υγεία των παιδιών τους. Η παρουσία ενός επαγγελματία υγείας όπως ενός Διατροφολόγου – Διαιτολόγου χρίζει άκρως απαραίτητη διότι θα μπορέσει να συμβάλλει ορθώς στη διατροφική παρέμβαση και διατροφική εκπαίδευση σε αυτή την ευαίσθητη παιδική ηλικία.

Η διατροφική παρέμβαση είναι πάντοτε εξατομικευμένη στο κάθε παιδί και εξαρτάται άμεσα από το βάρος, την ηλικία και το πόσο πρόθυμο είναι το παιδί για αυτή τη συνεργασία. Σε ηλικίες κάτω των 3 ετών δεν ακολουθείται καμία παρέμβαση, στη νηπιακή ηλικία 3-5 ετών στοχεύουμε στη διατήρηση του σωματικού βάρους ενώ στη παιδική ηλικία 6-12 ετών στα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εφαρμοστεί διατροφή με σκοπό τη μείωση σωματικού βάρους ενώ το ίδιο ισχύει και στην εφηβική ηλικία 13-18 ετών. Συνήθως, η διατροφική αντιμετώπιση στοχεύει στην εκμάθηση και υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. 

Η διατροφική παρέμβαση είναι πάντοτε εξατομικευμένη στο κάθε παιδί και εξαρτάται άμεσα από το βάρος, την ηλικία και το πόσο πρόθυμο είναι το παιδί για αυτή τη συνεργασία.

Συνεπώς, μέσα από τη σωστή καθοδήγηση και ανατροφοδότηση καθώς και τη σημαντική συμβολή του γονέα, το παιδί ή ο έφηβος αρχίζει και υιοθετεί υγιέστερες διατροφικές συνήθειες με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το σωματικό του βάρος και στη συνέχεια να επέλθει μια σταθερή και υγιή μείωση σωματικού βάρους και λίπους. 

Ο ρόλος του γονιού

  1. Μην πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε όλο τους το φαγητό αν τα ίδια δεν θέλουν.
  2. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εντάξουν το πρωινό γεύμα στη διατροφή τους.
  3. Φροντίστε και επενδύστε περισσότερο χρόνο στα οικογενειακά γεύματα. Όσα περισσότερα γεύματα καταναλώνει η οικογένεια μαζί βοηθά στον καλύτερο έλεγχο λήψης τροφή του παιδιού, όπως και στο ισχυρότερο δέσιμό της οικογένειας.
  4. Τονίστε πόσο σημαντικός είναι ο αργός τρόπος μασήματος της τροφής και μόλις νιώσουν το αίσθημα πληρότητας να διακόπτουν το φαγητό.
  5. Τρόφιμα με κενές θερμίδες και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη θα πρέπει να μην αγοράζονται συχνά από εσάς ή τους συγγενείς. 
  6. Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε τα πρότυπα των παιδιών, συνεπώς φροντίστε και στο κομμάτι της διατροφής να έχετε συνήθειες και συμπεριφορές άξιες προς μίμηση.
  7. Περιορίστε τις συχνές εξόδους και την κατανάλωση γρήγορου φαγητού όπως και αναψυκτικών.
  8. Φροντίστε ώστε να υπάρχουν πάντα φρέσκα φρούτα στο ψυγείο, πάρτε την πρωτοβουλία να κόψετε φρούτα σε ένα μπολ και να τα μοιραστείτε μαζί το παιδί σας το απόγευμα. Θα το λατρέψουν!
  9. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων πριν αγοράσετε ένα προϊόν καθώς για τα παιδιά το οποίο πολλές φορές μπορεί να θεωρείται αρκετά υγιεινό αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Διατροφολόγου και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης και παρέμβασης ώστε το παιδί να αποκτήσει πιο σωστές διατροφικές συνήθειες που θα τις ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υγεία του παιδιού σας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να επιλέξεις τον σωστό προπονητή για το παιδί σου

Η άσκηση και η COVID-19 μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.