Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να πεις αντίο στο τσάι και να προτιμήσεις το κακάο.
-Γιατί το κακάο ρίχνει την πίεση.


Ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένου κακάο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων; Μπορεί! Υποστηρίζουν Γερμανοί επιστήμονες. Όπως μάλιστα γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology» αυτό οφείλεται στις φλαβονόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν σε διάφορες τροφές, μεταξύ των οποίων και το κακάο. Κατά την έρευνά τους, οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν δημιούργησαν ένα ρόφημα από κακάο, που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με διαβήτη, από τους οποίους ζητήθηκε να πίνουν το ρόφημα τρεις φορές την ημέρα για ένα διάστημα 30 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στις φλαβονόλες.

Όπως εξηγούν, ενώ η φυσιολογική διαστολή των αγγείων υγιών ατόμων κυμαίνεται γύρω στο 5%, οι αρτηρίες των ασθενών πριν τη θεραπεία διαστέλλονταν μόλις κατά 3,3%. Δύο ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι, όμως, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το ποσοστό εκτινάσσονταν στο 4,8%, ενώ μετά τις 30 ημέρες η διαστολή είχε φτάσει στο 5,7%.

Κακάο ή τσάι;

Το κακάο, σε αντίθεση με το τσάι, φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση που έγινε σε προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κακάο υπερτερούν έναντι του μαύρου και του πράσινου τσαγιού στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, σε ανθρώπους που κατανάλωσαν προϊόντα που περιείχαν κακάο, για διάστημα 2 εβδομάδων, ήταν στην ίδια κλίμακα με την πτώση που ακολουθεί τη χορήγηση φαρμάκων για την υπέρταση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδραση του κακάο στην αποφυγή καρδιακών προσβολών μπορεί να υπολογιστεί στο 10% έως 20%.

Το κακάο όπως και το τσάι περιέχουν πολυφαινόλη, μια ουσία που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα και που βρίσκεται και στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, στο κακάο υπάρχει ένας διαφορετικός τύπος που φαίνεται πως είναι πιο δραστικός. Η λογική κατανάλωση λοιπόν προϊόντων κακάο ενδεχομένως να μπορεί να συμπεριληφθεί και στις διατροφικές συνήθειες που θα μειώσουν τον κίνδυνο της υπέρτασης.

Αρχική δημοσίευση στο www.logodiatrofis.gr

Διάβασε ακόμα:

Τελικά Ισχύει Ο Κανόνας Του “8” Για Το Νερό;

9 Σημάδια Που Δείχνουν Την Έλλειψη Βιταμινών. Μήπως Έχεις Κάποιο Από Αυτά;

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.