Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αντισταθείς στη «νοοτροπία του ήρωα».
-Πώς θα μάθεις να λειτουργείς συλλογικά.


Η πανδημία του κορονοϊού, αποτελεί μία πρόκληση άνευ προηγουμένου, καθώς έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μας. Αποτέλεσμα; Όλοι μας κληθήκαμε να ζήσουμε και να εργαστούμε σε μία νέα πραγματικότητα με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να προκύπτει το εξής ερώτημα: Περνάει και η ηγεσία κρίση; Πώς μπορούν οι επικεφαλής των οργανισμών να κατευθύνουν ψύχραιμα και αποτελεσματικά την ομάδα τους σε καιρούς αβέβαιους; 

Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε περίοδο κρίσης, οι αποφάσεις των ηγετών είναι καθοριστικές όχι μόνο για το μέλλον του οργανισμού, αλλά για τους ίδιους τους ανθρώπους μας. Το leadership της νέας εποχής, “meta-leadership” είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Harvard Business Review, μιλάει για επαναπροσδιορισμό της ηγεσίας. 

Ο νέος ηγέτης

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για όλους τους ηγέτες του σήμερα να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτήν την κρίση, προσπερνώντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια και εστιάζοντας στις ευκαιρίες που μπορεί εκείνη να τους προσφέρει. Τώρα είναι η στιγμή για να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθησή σας, έχοντας καθημερινή επικοινωνία με την ομάδα σας, παρά το social distancing που αναπόφευκτα θέτει την ουσιαστική επαφή σε άλλη βάση.  

Τώρα είναι η στιγμή να λειτουργήσετε και να επιδείξετε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, στους ανθρώπους σας, διατηρώντας την ίδια στιγμή την ευεξία, τη δέσμευση, το κίνητρο και την αυτοπεποίθησή τους, προστατεύοντάς τους από την επαγγελματική εξουθένωση. Γιατί όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ευημερεί και η ίδια η εταιρεία. 

Ένα νέο playbook για το leadership

Αν ποτέ υπήρχε η ανάγκη για ένα νέο playbook στο leadership, η στιγμή έφτασε. Και τα βήματα που προτείνει η Arianna Huffington, Ιδρύτρια της Thrive Global, σε όλους τους επικεφαλής μέσα στην κρίση του κορονοϊού είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ:

  • Επειδή η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, προγραμματίστε χρόνο αποφόρτισης, όχι μόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας μειώνοντας κάθε πιθανότητα επαγγελματικής εξουθένωσης, αλλά για να μπορέσετε να αποδώσετε στο μέγιστο. H σωματική και ψυχική υγεία είναι απαραίτητο συστατικό της καινοτομίας, της ικανότητας λήψης αποφάσεων, της ανθεκτικότητας, της υψηλής απόδοσης και της επιτυχίας. Last but not least: Μπορείτε να συμβουλεύσετε και την ομάδα σας να κάνει το ίδιο!
  • Σε στιγμές φυσικής απόστασης, δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικό το να συνδεόμαστε με τους άλλους. Καλλιεργήστε και λειτουργήστε με βάση την ενσυναίσθησή σας, μέσα από το ενδιαφέρον και την καθημερινή επικοινωνία με όλα τα μέλη της ομάδας σας. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους σας να συνειδητοποιήσουν πως ο manager τους, πέρα και πάνω από τη δουλειά ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους ίδιους.
  • Το “business as usual” δεν υπάρχει πια. Βάλτε λοιπόν νέους στόχους και προτεραιοποιήστε τα πραγματικά επείγοντα θέματα, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι αυτά που ήταν προτεραιότητα προ κρίσης, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι πια.
  • Μάθετε να λειτουργείτε συλλογικά, καλλιεργώντας και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με την ομάδα σας μέσα από τη συνεργασία, τον καταμερισμό εργασιών, την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και τη λήψη αποφάσεων από κάθε μέλος της. Leadership σημαίνει να μπορείτε να αντισταθείτε στη «νοοτροπία του ήρωα» – την πεποίθηση ότι “αν θέλω κάτι να γίνει σωστά, θα πρέπει να το κάνω μόνος μου”. Leadership σημαίνει να μπορείτε να δημιουργήσετε δυνατές και βιώσιμες ομάδες, που δίνουν την ευκαιρία στον καθέναν να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αποδώσει τα μέγιστα. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ομαδικότητα αποτελεί βασικό όχημα αντιμετώπισης των προκλήσεων της κάθε κρίσης.
  • Τέλος, στους πρωτόγνωρους καιρούς που ζούμε και διακυβεύονται πολλά είναι σύνηθες να μένουμε κολλημένοι στα λάθη και τις αποτυχίες μας. Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο, ακριβώς γιατί ο εγκέφαλός μας έχει αρνητικές προκαταλήψεις, προσπαθήστε να εστιάσετε στις επιτυχίες και τις ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος ξεπερνώντας τις περιοριστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος. 

Τι να θυμάστε!

Ως επικεφαλής των οργανισμών καλείστε να υιοθετήσετε συμπεριφορές και νοοτροπίες τέτοιες που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε μπροστά, κοιτάζοντας το μέλλον. Για να επιτύχετε κάτι τέτοιο, συχνά καλείστε να δώσετε τη δική σας μάχη προκειμένου να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις και τη σοφία μας και διατηρώντας την ψυχραιμία και την εσωτερική σας ηρεμία. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτό που (θα) σας κάνει ως επικεφαλής ενός οργανισμού να ξεχωρίσετε είναι ο τρόπος που θα αντιδράσετε και θα διαχειριστείτε την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε αλλά και το κατά πόσο θα δράσετε ατομικά ή συλλογικά, εμπιστευόμενοι το πιο δυνατό σας όπλο: τους ανθρώπους σας. 

Διάβασε ακόμα:

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά

Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι από τις εταιρείες