Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση Ελληνοορθοδοξίας και επιστήμης.
-Αν κινδυνεύεις από τη θεία μετάληψη.


Κάτι που η επιστήμη κοινότητα γνωρίζει με βεβαιότητα είναι ότι ο ιός COVID 2019 είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Και αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν είναι ότι μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, τον βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια ενώ ένα μικρό ποσοστό κυρίως ευπαθών ομάδων μπορεί να καταλήξει στο θάνατο. Στο πλαίσιο αυτό πληθώρα μέτρων με απολυμάνσεις, απαγόρευση συναθροίσεων έχουν ληφθεί σε πολλά μέρη του κόσμου με αυξανόμενη διασπορά του ιού. Όσο νωρίτερα μάλιστα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, τόσο πιο αποτελεσματικά ελέγχεται η διασπορά του ιού όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Κίνας και άλλων χωρών.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, όμως, στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μια τεχνητή αντιπαράθεση μερίδας κλήρου-μερίδας πολιτών ενώ υπάρχει από ορισμένους «επιστημονικούς» φορείς μία αντιεπιστημονική σιγή ιχθύος ή αντιεπιστημονικά επιχειρήματα με στόχο να μην ενοχληθούν ορισμένα μέλη της εκκλησίας. Το αποτέλεσμα είναι ο ιός να κινδυνεύει να διασπαρεί ανεξέλεγκτα με σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ελληνοορθοδοξία και επιστήμη: τελικά συγκρούονται;

Ο ελληνικός τρόπος του σκέπτεσθαι, πριν την έλευση του χριστιανισμού, χαρακτηρίζονταν από ένα σύστημα αξιών που αφορούσε την προσπέλαση του φυσικού κόσμου και είχε ως βασικό άξονα την επιστημονική-κριτική προσπέλαση των φυσικών φαινομένων με εργαλεία την παρατήρηση, το πείραμα και τον ορθολογισμό, μακριά από θρησκευτικές προκαταλήψεις ή δόγματα. Η ορθοδοξία, μετά την έλευση του χριστιανισμού, στη συνέχεια έδωσε στον άνθρωπο μία υπερβατική χριστιανική ερμηνεία του κόσμου που αφορούσε τον μη προσιτό στις αισθήσεις του κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να μελετηθεί με τα επιστημονικά εργαλεία του ελληνικού τρόπου του σκέπτεσθαι.

Η Ιατρική από τη άλλη είναι επιστήμη του φυσικού κόσμου που έχει ως αποστολή τη μέγιστη δυνατή παράταση του «φυσικού» σώματος του ανθρώπου και τον εφοδιασμό του με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Τα εργαλεία της Ιατρικής όπως θεμελιώθηκαν από τον Ιπποκράτη στηρίζονται στον ορθό λόγο και στα επιστημονικά εργαλεία προσπέλασης του φυσικού κόσμου. Ο  ιατρός δεν δικαιούται να αφήνει τα πολιτικά, θρησκευτικά ή ιδεολογικά του πιστεύω να τον επηρεάζουν κατά τη μελέτη των φυσικών φαινομένων και κατά την ίαση του ανθρώπινου σώματος, αλλά να δρα αμερόληπτα. 

Και από την άλλη όσοι ιερείς αμφισβητούν και αναιρούν επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον φυσικό κόσμο ή εμποδίζουν την απρόσκοπτη επιστημονική έρευνα του φυσικού κόσμου ή αμφισβητούν τα δεδομένα της επιστήμης ή δεν συμμορφώνονται με τις επιστημονικές οδηγίες δεν μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται ελληνοορθόδοξοι.

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το εκκλησίασμα

Ως γιατρός λαμβάνω διάφορα ερωτήματα από πιστούς και θεωρώντας ότι οι απορίες είναι δεδομένες απαντώ με βάση την επιστημονική μου ιδιότητα σε πέντε από αυτά. 

Πόσο κινδυνεύω να νοσήσω κατά τη θεία λειτουργία;

Εάν μέλος των παρευρισκόμενων έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, είσαι άνω των 65 ετών, έχεις χρόνια νοσήματα και προσβληθείς από τον ιό έχεις 15% πιθανότητα να πεθάνεις. Το εάν θα είσαι στο 85% που θα γίνει καλά ή στο 15% που θα καλέσει ο Θεός κοντά του, είναι «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» και αυτό το ξέρει μόνο ο Θεός. Εάν είσαι νέος και υγιής, πιθανότατα να πάθεις μια απλή ίωση από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν ή να μην αρρωστήσεις καθόλου. 

Θέλω να πηγαίνω στην θεία λειτουργία και να μεταλαμβάνω ανεξάρτητα από τους κινδύνους γιατί για εμένα αποτελούν υπέρτατες πνευματικές εμπειρίες. Πώς θα περιορίσω τον κίνδυνο;

Αύξησε τις αποστάσεις στον εκκλησιαστικό χώρο σου. Αυξανόμενη μετάδοση έχει ο ιός όταν η απόστασή σου από το προσβεβλημένο άνθρωπο είναι έως δύο μέτρα σε κλειστό χώρο.

Χρησιμοποίησε προστατευτική μάσκα μιας χρήσης που θα αγοράσεις από φαρμακείο. Αντικατάστησε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείς μάσκες μίας χρήσης. 

Τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την αφαίρεσή της ή να καθαρίζονται με αλκοολούχο διάλυμα 70% όταν δεν υπάρχει πρόσβαση για το σωστό πλύσιμό τους.

Άλλαξε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σου στο σπίτι και κάνε μπάνιο. Εάν έχεις πυρετό, βήχα ή μπούκωμα μείνε σπίτι σου και παρακολούθησε την λειτουργία από το σπίτι. Ανάβαλε τη θεία μετάληψη κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό σου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεις τους συνανθρώπους σου.

Κινδυνεύω κατά τη θεία μετάληψη;

Με βάση τα δεδομένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού ναι. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μικρή ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης στην θεία μετάληψη σε συνδυασμό με τη χρήση χρυσού στα σκεύη είναι αρκετά για την παροχή αντισηψίας. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό. 

Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά σώζονται; Η επιστήμη τι λέει πάνω σε αυτό;  

Από τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των πολιτών. Ο βαθμός της πίστης ωστόσο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος κατά την επιστημονική έρευνα. Για τη μετά θάνατον εν Χριστώ ζωή, η επιστήμη δεν μπορεί να την προσπελάσει  με μελέτες.  

Είμαι σε ενορία με αυξανόμενα κρούσματα. Τα σχολεία έχουν κλείσει και απολυμανθεί, όλες οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί. Να πηγαίνω στην Εκκλησία;

Βεβαιώσου ότι οι εκκλησιαστικές αρχές έχουν συνεργαστεί με την Πολιτεία και έχουν γίνει επιβαλλόμενες απολυμάνσεις κ.λπ. Πίεσε προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων. Συζήτησε με τον ΕΟΔΥ γιατί δεν έχει λάβει ανάλογα μέτρα σε εκκλησιαστικούς χώρους λατρείας. Προτίμησε για ένα διάστημα να εκκλησιάζεσαι σε άλλη ενορία. Προτίμησε εκκλησίες με καλό εξαερισμό χωρίς πολύ κόσμο.   

Σε ότι αφορά τώρα του εκκλησιαστικούς χώρους, το προσωπικό θα πρέπει να φροντίζει για τον καλό αερισμό των χώρων λατρείας. Επίσης να ζητούν από τους άρρωστους από λοιμώξεις να παρακολουθούν την λειτουργία προσωρινά από το σπίτι τους. Τέλος θα πρέπει να τοποθετούνται αντισηπτικά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 70% στις εισόδους και εξόδους της εκκλησίας και να παρακινούνται οι εκκλησιαζόμενοι να τα χρησιμοποιούν.

Διάβασε ακόμα:

Κορoνοϊός: Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε

Κορονοϊός: Μία άνοιξη αρκεί για να διώξει τον COVID-19;

Author(s)

  • Αναστασία Μοσχοβάκη

    ειδική παθολόγος

    Η Αναστασία Μοσχοβάκη εισήλθε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας με Άριστα (10/10). Κατά την περίοδο 1991-1994 εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας και από το 1994 σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από το 1998 διατηρεί ιδιόκτητο ιατρείο στην Κηφισιά. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who».