Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε τι ποσοστό έχει μειωθεί το κάπνισμα στον εφηβικό πληθυσμό.

-Τι υποστηρίζει ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος για τη σχέση του καπνίσματος και το στρες των εφήβων.


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2020, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, δια του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών, διοργάνωσαν Διαδικτυακή Συνδιάλεξη με θέμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει». Στη συνδιάλεξη, συμμετείχαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες του χώρου της υγείας, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ και ο Παναγιώτης Μπεχράκης και η Άννα Κοκκέβη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καλύπτοντας πολύπλευρα το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καπνίσματος. 

Μείωση των εφήβων καπνιστών 

Σύμφωνα με τις πανελλήνιες έρευνες που παρουσίασε, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται προοδευτική μείωση του πληθυσμού των εφήβων που καπνίζουν στη χώρα μας. H Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Άννα Κοκκέβη αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του καπνίσματος από το 1984 μέχρι σήμερα στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας και στα νεότερα δεδομένα  για μια πιο αποτελεσματική πρόληψη. Επιπλέον η κυρία Κοκκέβη επισήμανε ότι: 

“Οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει μία σημαντική καμπή στο κάπνισμα, ειδικά στη χώρα μας που ενώ ήταν μία από τις πρώτες δυτικοευρωπαϊκές χώρες στο κάπνισμα, σήμερα έχει επιτύχει σημαντική μείωση της επίπτωσης του καπνίσματος. Με την επιτυχή εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αναμένουμε περαιτέρω μείωση η οποία θα αναδειχθεί στις επερχόμενες έρευνες. Προσοχή χρειάζεται όμως και στη χρήση των νέων μη καιόμενων καπνικών προϊόντων όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ”, τόνισε η κ. Κοκκέβη.

Η αποδόμηση της άποψης ότι το κάπνισμα «ανακουφίζει» το στρες 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ,  Γεώργιου Χρούσου στη σχέση του στρες των εφήβων με το κάπνισμα, με έμφαση στην αποδόμηση της άποψης  ότι το κάπνισμα βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Ανέδειξε στη συνέχεια τη σημασία της διαχείρισης του στρες των ενηλίκων, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας, ως προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας ώστε να στηρίξει τα παιδιά και τους εφήβους στην αποφυγή του στρες. Εξήγησε επίσης ότι: “Όπως όλες οι εξαρτήσεις, το χρόνιο κάπνισμα προκαλεί “νόσο” στο λεγόμενο Σύστημα της Αμοιβής στον εγκέφαλό μας, που εκφράζεται με χρόνια δυσφορία λόγω πτώσης στην παραγωγή ντοπαμίνης και άλλων ουσιών. Δεν θα υπήρχαμε εάν δεν είχαμε αυτό το τόσο σημαντικό σύστημα, να μας αμείβει όταν κάνουμε κάτι θετικό ή να μας τιμωρεί όταν κάνουμε κάτι αρνητικό” εξήγησε ο καθηγητής. 

Αλλαγή στην αντικαπνιστική κουλτούρα των εφήβων

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε μέσω της KAΠA Research (Φεβρουάριος 2020), στην Ελλάδα, οι καθημερινοί καπνιστές (ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) έχουν μειωθεί στο 17%, οι περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα) στο 11%, ενώ 33% είναι πρώην καπνιστές (διακοπή προ-εξαμήνου) και 37% δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Σύμφωνα με τον Πνευμονολόγο – Εντατικολόγο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Παναγιώτη Μπεχράκη, την τελευταία δεκαετία επιτύχαμε να μειώσουμε στο 50% και την κατανάλωση καπνικών προϊόντων στη χώρα. «Τόσο η διακοπή στις μεγάλες ηλικίες, όσο και η πρόληψη στους νέους λειτουργούν σωστά και αποδοτικά στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου η μείωση να επιτευχθεί και στις μεσαίες ηλικίες” τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Μπεχράκης αναφέρθηκε επίσης στην προστασία των εφήβων από τη χρήση προϊόντων καπνού, στην επιδημιολογία και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα του καπνίσματος στη σχολική ηλικία. Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι τα παιδιά σήμερα ηγούνται στην πρόληψη του καπνίσματος, παρουσίασε τη μεθοδολογία θετικής προσέγγισης που εδώ και 10 χρόνια η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE εφαρμόζει στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία της χώρας.

Τα video της Διαδικτυακής Συνδιάλεξης παραμένουν διαθέσιμα στο www.livemedia.gr/smokefree20 και στο Youtube κανάλι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Δες το tv spot της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει» εδώ: 

Διάβασε ακόμα:

5 Έξυπνα Νούμερα Για Να Κόψεις Το Κάπνισμα

Κόψε Το Τσιγάρο Και Φτάσε Τα 80

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.