Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί έχεις πιο γερή καρδιά , αν είσαι παντρεμένος  
– Πώς ο γάμος σε οδηγεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής


Η αλήθεια είναι ότι έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, την ίδια ώρα που άλλες έρευνες δείχνουν ότι ζουν περισσότερα χρόνια.

Μελέτη, ωστόσο, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς έρχεται να δείξει κάτι άλλο ενδιαφέρον. Διαφορετικό μεν σαν εύρημα άλλα σε κάθε περίπτωση σχετικό με τα προαναφερθέντα συμπεράσματα. Τι ακριβώς αποκάλυψε; Ότι ο γάμος λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στο έμφραγμα και κατ’ επέκταση της υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ από τον επικεφαλής Νίκολας Γκόλοπ, υποστηρίζοντας πως όσοι είναι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από ένα έμφραγμα και συντομότερη ανάρρωση σε σχέση με τους εργένηδες ή τους διαζευγμένους. Πώς εξηγείται, όμως, αυτό;

Τι έδειξαν τα νούμερα

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 25.000 ασθενείς με έμφραγμα με μέση ηλικία τα 67 χρόνια. Τα στοιχεία έδειξαν πως οι παντρεμένοι είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα θανάτου μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμο ή μόνιμη σύντροφο. Επίσης, διαφορές στα νούμερα υπήρχαν και στη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Οι παντρεμένοι έμεναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2 μέρες λιγότερες μετά το έμφραγμα, δηλαδή 6 αντί για 7 – 8 ημέρες, που ήταν το διάστημα που έμεναν οι διαζευγμένοι και οι εργένηδες.

Όσον αφορά στους τελευταίους, η έρευνα έδειξε και κάτι ακόμα ενδιαφέρον. Ότι οι χωρισμένοι διατρέχουν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους εργένηδες. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνει ότι ρόλο στην υγεία της καρδιάς παίζει και η ποιότητα του γάμου. Ένας καλός γάμος, που στηρίζεται σε μια καλή συντροφική σχέση, μπορεί να έχει θετικά οφέλη, ενώ ένας κακός γάμος να είναι επιβαρυντικός για την υγεία.

Οι παντρεμένοι είχαν 14% μικρότερη πιθανότητα θανάτου μετά το έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μόνιμο ή μόνιμη σύντροφο.


Ποια είναι η εξήγηση;

Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Σπάργια, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων στο Νοσοκομείο Υγεία, να μας εξηγήσει πώς και γιατί οι παντρεμένοι έχουν πιο υγιή καρδιά. Μας εξήγησε ότι αυτό πιθανόν να ισχύει επειδή συνήθως τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν μια καλύτερη ζωή και έχουν ένα πιο υγιεινό life style, που μεταξύ άλλων δρα προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να τρώνε σπιτικό φαγητό και να κόψουν τις βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα. Επίσης, έχουν λιγότερο στρες, λόγω της συναισθηματικής υποστήριξης που απολαμβάνουν από τον ή τη σύντροφό τους.

Όσον αφορά στην εν λόγω έρευνα, οι επικεφαλής της έδωσαν μια παρόμοια εξήγηση. Επισήμαναν ότι ένας παντρεμένος λαμβάνει συνήθως μεγαλύτερη συναισθηματική αλλά και πρακτική υποστήριξη από τον ή τη σύζυγό του, ο οποίος συνήθως τον φροντίζει και προσέχει περισσότερο μετά την εμφάνιση του εμφράγματος, καθώς φοβάται μην τον χάσει.

Με λίγα και απλά λόγια οι παντρεμένοι λαμβάνουν μεγαλύτερη συναισθηματική αλλά και πρακτική υποστήριξη από τον ή τη σύντροφό τους, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Αξίζει, ωστόσο, να τονίσουμε ξανά ότι όλα αυτά ισχύουν για όσους έχουν μια υποστηρικτική σχέση στο πλαίσιο του γάμου, που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να μοιράζονται τις δύσκολες στιγμές, καθώς και το καθημερινό άγχος.

Διάβασε ακόμα:

Πέντε Εκνευριστικές Συνήθειες Των Ζευγαριών

Δυνατός Έρωτας Στη Μόνιμη Σχέση. Υπάρχει;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.