Προσπαθείς να είσαι συγκεντρωμένος και όμως η προσοχή σου διασπάται, με αποτέλεσμα να σπαταλάς άδικα τον χρόνο σου. Καθώς ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα και στρέφεις την προσοχή σου από το ένα στο άλλο, νομίζεις ότι κάνεις περισσότερα πράγματα. Μπορεί όντως να τα κάνεις αλλά μάθε αυτό: δεν τα κάνεις καλά.

Η λέξη που σε χαρακτηρίζει είναι η χρονοτριβή. Γιατί εκεί που προσπαθείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος, μία νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διακόπτει. Πώς μπορείς όμως να είσαι συγκεντρωμένος σε ένα κόσμο γεμάτο πληροφορίες;

Όταν το 1997, ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple, από όπου είχε φύγει μία 10ετία, ανέφερε ότι η εταιρία είχε πολύ καλό προσωπικό, αλλά πολύ κακό management. Και εξαιτίας του κακού management, υπήρχε μία αδυναμία συνεννόησης και λήψης αποφάσεων.

“Για να είσαι συγκεντρωμένος πρέπει τα όχι που λες να είναι περισσότερα από τα ναι”.

Ο Steve Jobs έλεγε πως πρέπει να ξέρεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, να ξέρεις προς τα πού πηγαίνεις και να ξέρεις όχι μόνο τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Τι γίνεται όμως με την συγκέντρωση;

“Για να είσαι συγκεντρωμένος πρέπει τα όχι που λες να είναι περισσότερα από τα ναι” έλεγε χαρακτηριστικά ο Jobs. Μάλιστα η ικανότητά του να λέει “όχι” ήταν ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του γιατί αυτό του έδινε την δυνατότητα να παραμένει συγκεντρωμένος. “Λες όχι επειδή είσαι και θέλεις να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις”, υποστήριζε.

Μάθε να λες όχι

Να παραστώ σε αυτό το meeting; Να αναλάβω αυτόν τον πελάτη; Να ασχοληθώ με αυτό το project; Όποια και αν είναι η θέση σου καθημερινά αντιμετωπίζεις διλήμματα στην δουλειά σου και καλείσαι να πάρεις σημαντικές αποφάσεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να λες όχι. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μάθε λοιπόν να ξεχωρίζεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, με τι αξίζει να ασχοληθείς και με τι όχι και βάλε το “όχι” στο λεξιλόγιό σου. Αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα, κάνε λίγα και κάνε τα σωστά. Σκέψου πολύ προσεκτικά σε τι αξίζει να αφιερώσεις την ενέργεια και τον χρόνο σου. Και να θυμάσαι ότι κάθε φορά που λες “ναι” σε κάτι με το οποίο δεν θέλεις να ασχοληθείς, στην πραγματικότητα λες όχι σε όλα όσα θα ήθελες.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Ξεχωρίζεις Τα Ασήμαντα Από Τα Σημαντικά, Όπως Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Μάθε Να Αναθέτεις Γιατί Κάνει Καλό!

Author(s)

  • Justin Bariso

    σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Justin Bariso είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής ανάπτυξης.