Αυτό είναι το πιο πιθανό που θα ακούσεις από κάποιον που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή, απαλλαγμένη από κάθε τι ζωικό και τα παράγωγά του.

Η διατροφή ενός vegan περιλαμβάνει φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), λαχανικά, διάφορους καρπούς όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και πολλά παράγωγά τους. Μπορεί για κάποιον ο οποίος τρώει ζωικά προϊόντα – όπως η μελάσσα, η maka, η μαγιά – να μην του λένε κάτι, για έναν χορτοφάγο όμως αποτελούν βασικές τροφές μέσα από τις οποίες θα προσλάβει σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 κι άλλα θρεπτικά συστατικά, που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε από ζωικές πηγές.

Από την άποψη του ειδικού θα έλεγα ότι η χορτοφαγία αποτελεί έναν πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη κι άλλα βλαβερά για την υγεία συστατικά. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη υδατοδιαλυτών βιταμινών, μετάλλων και μικροστοιχείων, καθώς επίσης και πολλών αντιοξειδωτικών. Για αυτό και είναι ένα διατροφικό μοντέλο που σχετίζεται με χαμηλή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο κ.ά. Προσωπικά θα τη θεωρούσα τον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αν εμπεριείχε και μια πινελιά από ψάρι και θαλασσινά. Παρόλα αυτά, επειδή δεν είναι όλοι οι χορτοφάγοι «ψαγμένοι», ώστε να βρουν και να εντάξουν στη διατροφή τους καλές φυτικές πηγές σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου, είναι σημαντικό να υπάρχει μια παρακολούθηση σε συγκεκριμένους δείκτες υγείας.

Η διατροφή ενός vegan περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, διάφορους καρπούς όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και πολλά παράγωγά τους.

To παράδειγμα μιας κορυφαίας αθλήτριας

Μιας όμως και μιλάμε για χορτοφάγους, που πραγματικά «ψάχνουν» το θέμα και αναζητούν τις καλύτερες, πιο πλήρεις και πιο υγιεινές λύσεις για την καθημερινή τους διατροφή, θα αναφερθώ στην Κική Λιόση, που εκτός από καλή μου φίλη είναι και χορτοφάγος. Δεν είναι όμως μια οποιαδήποτε χορτοφάγος. Η Κική έχει υπάρξει μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στο χώρο της γυναικείας υδατοσφαίρισης. Η συγκομιδή μεταλλίων στην καριέρα της μεγάλη. Ένα ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 με την Εθνική Ομάδα. Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2011 στη Σαγκάη. Δύο ασημένια μετάλλια στους ευρωπαϊκούς αγώνες το 2010 στην Κροατία και το 2012 στην Ολλανδία. Δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και έξι πρωταθλήματα Ελλάδας. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία έχει μάθει στη ζωή της να θέτει υψηλούς στόχους και να αναζητάει την τελειότητα, ακόμη και στις μικρές λεπτομέρειες. Με την Κική λοιπόν ξεκίνησα μια κουβέντα γύρω από τη χορτοφαγία, κάνοντάς της ερωτήσεις που, ανεξάρτητα από την επαγγελματική μου ιδιότητα, θεωρώ ότι έρχονται στο μυαλό των περισσότερων μη χορτοφάγων. Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε, οφείλω να ομολογήσω, άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική.

Συνδυάζεται η χορτοφαγία με τον αθλητισμό;

«Ξεκίνησα τη χορτοφαγία μετά τα τριάντα μου χρόνια, μετά το τέλος της επαγγελματικής μου καριέρας. Για μένα ήταν μια από τις πιο σημαντικές στροφές που έχω κάνει στη ζωή μου. Αυτή τη στιγμή δεν τρώω τίποτα ζωικής προέλευσης και παράγωγό του. Πιο πριν δεν είχα την εξειδικευμένη γνώση να κάνω κάτι τέτοιο παράλληλα με τις υψηλές διατροφικές απαιτήσεις που είχε ο οργανισμός μου, λόγω του αθλητισμού. Βλέποντας τα πράγματα τώρα θεωρώ ότι ακόμα και ένας αθλητής μπορεί να είναι χορτοφάγος, εάν έχει εξειδικευμένη κατεύθυνση από επιστημονικούς συμβούλους, διαιτολόγους -διατροφολόγους και ιατρούς».

Από πού παίρνει πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο ένας χορτοφάγος;

«Την πρωτεΐνη, το σίδηρο, το ασβέστιο κι άλλα πολύτιμα συστατικά, που θεωρείται ότι τα προσλαμβάνουμε από ζωικές τροφές, εγώ τα αναπληρώνω με βούτυρα από ξηρούς καρπούς, διατροφική μαγιά, όσπρια, λαχανικά, μελάσα, σπόρους, δαμάσκηνα, μαύρες σταφίδες, δημητριακά, ξηρά σύκα, μπρόκολα, ρεβίθια, μορινγκα leaves, maka και πολλά άλλα».

Η χορτοφαγία αποτελεί έναν πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη κι άλλα βλαβερά για την υγεία συστατικά.

Από πού προμηθεύεται ένας χορτοφάγος όλες αυτές τις «πρώτες ύλες» και πόσο εύκολο είναι να τις βρει;

«Παλιότερα ήταν πιο δύσκολο για έναν χορτοφάγο να βρει όλα αυτά τα προϊόντα, που θα του εξασφάλιζαν ότι η διατροφή του θα ήταν πλήρης και η γευστική του απόλαυση ακόμα πιο ικανοποιητική. Πλέον έχουν ανοίξει πάρα πολλά καταστήματα που απευθύνονται σε χορτοφάγους, καθώς η χορτοφαγία δεν είναι μόδα, όπως μπορεί να θεωρούσαν κάποιοι στο παρελθόν, είναι τρόπος και αντίληψη ζωής. Προσωπικά στην προσπάθειά μου αυτή με βοήθησε ο «κολλητός» μου φίλος Μέμος, που στα νότια προάστια τον φωνάζουμε mister BIO, καθώς ασχολείται χρόνια με τα βιολογικά προϊόντα και τη χορτοφαγία. Στον ελεύθερό μου χρόνο τον βοηθάω στο κατάστημά του με βιολογικά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Από εκεί φυσικά παίρνω κι εγώ τα πάντα. Είναι ο παράδεισος του χορτοφάγου, καθώς εκεί μπορεί να βρεις υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας προϊόντα, ενώ στο κατάστημα λειτουργεί και χορτοφαγική κουζίνα, όπου επί τόπου φτιάχνονται πίτες, σαλάτες, σούπερ μπολ, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά γλυκά, μαγειρευτά, μέχρι και προϊόντα καλλυντικής χρήσης».

Τι έχεις κερδίσει από τη χορτοφαγία;

«Από όταν αποφάσισα να γίνω χορτοφάγος, αισθάνομαι καλύτερα και πιο υγιής από ποτέ και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον το επιθυμεί, με την καθοδήγηση πάντα και ενός ειδικού, να κάνει το βήμα προς την υγιεινή χορτοφαγία».

Κλείνοντας την κουβέντα μου με την Κική οφείλω να ομολογήσω ότι ήρθα σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στη χορτοφαγία, επειδή ακόμα κι αν δεν ανήκω στην κατηγορία των vegan, το σίγουρο που μπορώ να συστήσω ως ειδικός είναι ότι όλοι θα ήταν καλό να περιορίσουμε τα πολλά ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή μας. Η συμβουλή μου σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν μια διατροφή αυστηρά ή μη χορτοφαγική; Καλές πρώτες ύλες και σωστή καθοδήγηση από ειδικούς, προκειμένου αυτή η άποψη ζωής, που θα αποφασίσει να υιοθετήσει κάποιος, να μην κάνει εντέλει κακό στην ποιότητα της ζωής του. 

Διάβασε ακόμα:

Όλα Τα Μυστικά Για Τα Λαχανικά

Όλη Η Αλήθεια Για Το Τσιμπολόγημα 

Author(s)

  • Χάρης Γεωργακάκης

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής. Ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου σε προσωπικά του διαιτολογικά γραφεία και τελεί επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διατροφής σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Έχει καθημερινές μίνι εκπομπές διατροφής στο ραδιοφωνικό σταθμό EASY 97,2 του ομίλου ΑΝΤ1, συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς επίσης και σε ηλεκτρονικά μέσα. Είναι επιστημονικός διευθυντής του διατροφικού portal και της επιστημονικής ομάδας του neadiatrofis.gr.