Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι άνθρωποι αναφορικά με το χιούμορ.
-Πώς να διαλέξεις τον σύντροφό σου με βάση την δική σου αίσθηση για το τι είναι αστείο.


Πάντα η σύζυγός μου, η Sabrina απολάμβανε να με πειράζει. Πολλές φορές μάλιστα σε κοινές παρέες, σχολίαζε με χιούμορ την έλλειψη προσανατολισμού μου και έλεγε ότι δεν χρειάζεται πλοηγό, αφού έχει εμένα ως συνοδηγό της. Εγώ από την άλλη, πάντα την πείραζα για την αγάπη που έχει στον ύπνο και ανέφερα ότι τις Παρασκευές κάνουμε πάρτι ύπνου, αντί για κανονικά πάρτι. Πάντα όμως, τα πειράγματά μας τελείωναν με γέλια και η σχέση μας γινόταν καλύτερη.

Μια έρευνα σχετικά με τη προσωπικότητα, με επικεφαλής τους Kay Brauer και René T. Proyer, οι οποίοι είναι καθηγητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Martin Luther της Γερμανίας, ερεύνησε 154 ετερόφυλα ζευγάρια σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει το χιούμορ σε μια σχέση. Έδειξε λοιπόν, ότι υπάρχουν τρεις παράμετροι: Ο φόβος (γελωτοφοβία) ή η χαρά (γελωτοφιλία) στο το να κάνεις τους άλλους να γελάνε μαζί σου. Η τρίτη παράμετρος, έχει να κάνει με την απόλαυση στο να γελάς με κάποιον άλλο ή στο να τον ντροπιάζεις.

Οι ερευνητές λοιπόν, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που απολάμβαναν τα πειράγματα ήταν γενικά ενθουσιώδεις, πιο σεξουαλικές και πιο συντροφικές. Μάλιστα, τα ίδια γνωρίσματα είχαν κι οι σύντροφοί τους. Ο Kay Brauer υποστηρίζει ότι οι γυναίκες γενικά, ελκύονται από άντρες με αίσθηση του χιούμορ. «Είναι άλλωστε δείγμα ευφυίας», αναφέρει.

Ο Jeffrey Hall, καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, έκανε δύο έρευνες σχετικά με το πώς το χιούμορ επηρεάζει την ζωή μας. Μία φέτος το καλοκαίρι και μία το 2015. Ο ίδιος λοιπόν, τονίζει ότι η επόμενή του έρευνα θα έχει να κάνει με την αντίληψη των γυναικών αναφορικά με το ότι οι άντρες με χιούμορ είναι πιο έξυπνοι.

«Το ενδιαφέρον δεν είναι ούτε ότι οι άντρες χρησιμοποιούν το χιούμορ για να γίνουν πιο ελκυστικοί, ούτε ότι οι γυναίκες θεωρούν το χιούμορ δείγμα εξυπνάδας. Μάλιστα, δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση, ανάμεσα στο χιούμορ και τον δείκτη ευφυίας», αναφέρει. Είναι περίπου σαν να αποδεικνύει ότι οι άντρες έχουν ένα πακέτο που όλες οι γυναίκες θέλουν όπως το ότι «περνάνε καλά, είναι διασκεδαστικοί, φλερτάρουν και είναι γενικότερα ανοιχτοί». Όμως αυτό, δεν είναι το σενάριο που εξετάζει ο ίδιος.

Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, σχετικά με το πώς εκλαμβάνουν το χιούμορ και συμφωνεί με τον Proyer. Ο Proyer, αναφέρει ότι η έλξη που νιώθουν οι γυναίκες για έναν άντρα που έχει χιούμορ ίσως εξηγείται με το ότι είναι γενικά πιο ήρεμος κάποιος που έχει χιούμορ, αναφορικά με κάποιον άντρα που δεν έχει.

Οι άνθρωποι που δεν αντιδρούν καλά στο χιούμορ γενικά είναι πιο σοβαροί, πιο επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε πιο «ανάλαφρο», σύμφωνα με τον Proyer. Αυτό, τους κάνει πιο επιθετικούς στην σύντροφό τους ή στον σύντροφό τους, «γιατί συχνά παρεξηγούνται από τα όσα έχουν ειπωθεί με χιούμορ. Το να μην απολαμβάνουν τα πειράγματα που τους κάνει το ταίρι τους, φέρνει γενικότερα περισσότερη ένταση στην σχέση».

Γι’ αυτό άλλωστε, ο Proyer συμβουλεύει τους ανθρώπους με χιούμορ να επιλέγουν συντρόφους που επίσης απολαμβάνουν να το δέχονται γιατί έτσι θα έχουμε περισσότερες θετικές εμπειρίες.

Το τελευταίο group που μελέτησαν, έχει να κάνει με εκείνους που απολαμβάνουν να γελούν με τους άλλους. Το χιούμορ τους, είναι το πιο δύσκολο γιατί δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις και εντάσεις στις σχέσεις τους.

Γενικά, όπως τονίζουν οι ερευνητές είναι σημαντικό να ταιριάζουν οι άνθρωποι στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το χιούμορ γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει.

Διάβασε ακόμα:

25 Πράγματα που ενισχύουν την ευτυχία σου. Δοκίμασέ τα!

Για πάντα μαζί; Τα 10 μυστικά που μπορούν να νικήσουν τον χωρισμό

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.