Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματά σου στον ύπνο σου.
-Γιατί πρέπει να προσέχεις τα όσα γράφεις στο ημερολόγιό σου.


Πολλοί άνθρωποι γράφουν σημειώσεις ή κρατούν ημερολόγιο πριν από τον ύπνο ως μέρος μιας ρουτίνας που τους βοηθάει να ανασυγκροτηθούν και έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η ρουτίνα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά που γράφεις πριν κοιμηθείς κάνουν την διαφορά- και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γράφεις πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων.

Μάλιστα η επιστήμη το υποστηρίζει: Τα μικροβήματα που κάνουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι έχουν τη δύναμη να καθορίσουν όχι μόνο πώς κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και πώς νιώθουμε όταν ξυπνάμε το πρωί, ακόμη και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η δέσμευση σε μια νυχτερινή ρουτίνα και το να ακολουθείς συγκεκριμένα μικροβήματα, όπως το να γράφεις μια λίστα ευγνωμοσύνης πριν από τον ύπνο, θα ενισχύσει την ευημερία σου σε πολλά επίπεδα. Είναι ακριβώς το είδος της «μικρής νίκης» όπως λέει ο B.J. Fogg, Ph.D., ψυχολόγος συμπεριφοράς και ιδρυτής του Behavior Design Lab στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο δημιουργεί μια θετική διάθεση και μια συνήθεια, η οποία βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή για να διαμορφώσεις τις συνήθειές σου, ώστε και εκείνες να βοηθούν στην γενική σου ευεξία.

Επιπλέον, υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η αίσθηση ευγνωμοσύνης πριν από τον ύπνο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Σύμφωνα με μια μελέτη, η σύνταξη μιας λίστας ευγνωμοσύνης πριν από τον ύπνο βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν καλύτερα και περισσότερο. Ομοίως, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι η αίσθηση ευγνωμοσύνης το βράδυ συνδέεται με τον γρηγορότερο ύπνο, με τον ύπνο καλύτερης ποιότητας και τον ύπνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Social Psychology διαπίστωσε ότι η ευγνωμοσύνη σχετίζεται με την υγιεινή διατροφή και την καλύτερη σωματική υγεία. Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ ευγνωμοσύνης και καταπολέμησης της κατάθλιψης και ότι η ευγνωμοσύνη βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στη μείωση του στρες.

Η έρευνα στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ακόμη ότι η ευγνωμοσύνη έχει σημαντικό αντίκτυπο στον υλισμό και τη γενναιοδωρία, ενισχύοντας την ανιδιοτέλεια και μειώνοντας τις υλιστικές τάσεις.

Η υιοθέτηση αυτού του απλού μικροβήματος στη νυχτερινή σου ρουτίνα σημαίνει ότι όχι μόνο θα κοιμάσαι καλύτερα, θα αισθάνεσαι επίσης πιο συνδεδεμένος και γενναιόδωρος με τους συναδέλφους σου και θα αποδίδεις πολύ καλύτερα. Και θα είσαι ακόμη πιο ευγνώμων για αυτό.

Διάβασε ακόμα:

9 Τρόποι για να νιώθεις ευγνωμοσύνη ακόμα και όταν οι καταστάσεις δεν βοηθούν

6 Λόγοι για τους οποίους η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στον εγκέφαλό σου

Author(s)

  • Mallory Stratton

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Mallory Stratton είναι Συντάκτρια του Thrive Global.