Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει ο όρος Helper’s High και πώς μπορείς να το βιώσεις κι εσύ.
-Πώς η προσφορά θα σε βοηθήσει να ζήσεις καλύτερα και περισσότερο.


Όσο κοινότοπο και αν σου ακούγεται, όταν βοηθάς τους άλλους, βοηθάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και όταν λέμε βοήθεια, δεν εννοούμε απαραίτητα να γίνεις εθελοντής σε μία μη κυβερνητική οργάνωση. Ακόμα και μικρές πράξεις καλοσύνης εντός και εκτός γραφείου, μπορούν να σε κάνουν να βιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα και μία μοναδική αίσθηση ευφορίας που οι ψυχολόγοι ονομάζουν Helper’s High.

Πώς η προσφορά βοηθάει και εσένα

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο Runner’s High; Ίσως όχι. Είναι η κατάσταση, την οποία βιώνουν οι αθλητές μετά από έναν αγώνα που τα έχουν δώσει όλα και μπορεί να αισθανθεί ο οποιοσδήποτε μετά από μία έντονη άσκηση. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών, των πρωτεϊνών της ευτυχίας, που παράγονται στον εγκέφαλο και διοχετεύονται στον οργανισμό. Οι ορμόνες αυτές θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και έχουν τη δύναμη να δημιουργούν ένα αίσθημα ευδαιμονίας.

Μπορείς κι εσύ να βιώσεις ακριβώς το ίδιο συναίσθημα χωρίς να χρειαστεί να λαχανιάσεις. Πώς; Προσφέροντας βοήθεια στους γύρω σου. Αυτό το αίσθημα της ευφορίας, ικανοποίησης, ζεστασιάς και ενέργειας που αισθάνεσαι όταν κάνεις μικρές πράξεις καλοσύνης, ονομάζεται στην ψυχολογία Helper’s High. Ο όρος επινοήθηκε το 1988 από τον Allen Luks, μετά από 20ετή έρευνα αναφορικά με τα συναισθήματα και τα οφέλη που βιώνει ένα άτομο όταν βοηθάει τους άλλους, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία τι θα κάνεις, όσο η ίδια η χειρονομία και ότι θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις. Και κάθε καλό που κάνεις, επιστρέφεται. Αφενός ο αποδέκτης συγκινείται, αισθάνεται λιγότερο άγχος και περισσότερη ζεστασιά και εσύ αισθάνεσαι ικανοποίηση, χαρά και ευτυχία. Και αυτά με τη σειρά τους σε κάνουν να ξεχνάς το άγχος, το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Άρχισε λοιπόν να προσφέρεις συχνά και κάνε καλό στους άλλους, σε εσένα και την υγεία σου.

Ζήσε καλύτερα και περισσότερο

Αν υιοθετήσεις μία θετική στάση ζωής, αν αρχίσεις να προσφέρεις τον χρόνο και τη βοήθειά σου, ακόμα και ένα σου χαμόγελο, αν καλλιεργήσεις την ενσυναίσθησή σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να ζήσεις καλύτερα και περισσότερο. Αν λοιπόν θέλεις να προσφέρεις αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, άρχισε από τον χώρο εργασίας σου ή από το οικείο περιβάλλον σου. Ρώτησε έναν συνάδελφο η έναν φίλο σου τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις. Την επόμενη ημέρα ρώτησέ τον ξανά. Πρόσφερε τη βοήθειά σου καθημερινά με μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να βιώσεις το Helper’s High και να νιώσεις γεμάτος. Γι’ αυτό σκέψου πώς μπορείς να βοηθήσεις, πώς θέλεις να βοηθήσεις και ξεκίνα.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Τα Οφέλη Του Εθελοντισμού Στη Ζωή Και Τη Δουλειά Σου

Οι Γενναιόδωροι Ζουν Περισσότερο!

Author(s)

  • Maria Baltazzi

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Maria Baltazzi είναι σύμβουλος αυτοβελτίωσης και βραβευμένη με Emmy παραγωγός.