Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση της άσκησης με την αυτοεκτίμηση.
-Πότε λειτουργεί σωστά το μυαλό.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ευεργετική για το σώμα. Μερικά μόνο από τα οφέλη της είναι ότι χαμηλώνει τον ρυθμό της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και βελτιώνει την αντοχή. Η θετική της επίδραση, όμως, δεν περιορίζεται εδώ. Η συστηματική άσκηση έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική και πνευματική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση:

1.Μειώνει το στρες και την κατάθλιψη

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και ειδικότερα η αερόβια άσκηση είναι πολύ αποτελεσματική και για το μυαλό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει τη μοναδική ικανότητα να μας χαλαρώνει και να μειώνει το στρες, αλλά και την κατάθλιψη, γεγονός που αποδεικνύει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του 2018. 

2.Βελτιώνει τη διάθεση

Η άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό μας και προκαλεί μία σειρά αλλαγών στις ορμόνες του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεσή μας. Σύμφωνα με έρευνα του V.J Harber, η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που σχετίζονται με ψυχολογικές μεταβολές, όπως η αλλαγή στην διάθεσή μας.

3.Αυξάνει την αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όσο η άσκηση μας βοηθάει να αδυνατίζουμε και παράλληλα ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο βελτιώνεται και η εξωτερική μας εμφάνιση. Έτσι, αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

4.Ενδυναμώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Έρευνα του UCLA με επικεφαλής τη Rafaella Molteni αποδεικνύει πως η άσκηση αυξάνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς του δίνει την δυνατότητα να αναπτύσσει νέους νευρώνες και να βοηθάει την μεταξύ τους συνδεσιμότητα.

5.Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης

Η συστηματική άσκηση μειώνει το στρες, καθώς και τα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτό υποστηρίζει πιλοτική έρευνα του Marcus Gerber του 2013, με άνδρες συμμετέχοντες που έπασχαν από burnout και που πραγματοποιήθηκε το 2013. Σύμφωνα, μάλιστα με έρευνα του 2017 του Anthony Hackney, η άσκηση βοηθάει τους εργαζομένους να αποφύγουν το burnout. Γι΄αυτό, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι εταιρείες, που επιθυμούν να μειώσουν τα ποσοστά εξουθένωσης στους υπαλλήλους τους, θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να γυμνάζονται συστηματικά.

6.Βοηθάει την αντίληψη και τη μνήμη

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι αερόβιες ασκήσεις και οι ασκήσεις αντοχής προστατεύουν και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, ειδικά για τους πιο μεγάλους ηλικιακά. Πρόσφατη έρευνα των ten Brinke LF, Bolandzadeh N και Nagamatsu LS, ανακάλυψε ότι η συστηματική αερόβια γυμναστική τονώνει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, την αντίληψη και την ικανότητα εκμάθησης.

7.Αυξάνει την αποδοτικότητα 

Σύμφωνα με έρευνα των Meeusen και De Meirleir, η άσκηση βελτιώνει τις πνευματικές και διανοητικές μας ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα, τρεις νευροδιαβιβαστές, η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη επηρεάζει την διάθεση, η νορεπινεφρίνη αυξάνει την αντίληψη και η ντοπαμίνη ρυθμίζει την προσοχή και το αίσθημα της ικανοποίησης. Όταν αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι σε ισορροπία, το μυαλό μας λειτουργεί σωστά. Σε αντίθετη περίπτωση οι διανοητικές μας ικανότητες μειώνονται. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της γυμναστικής έγκειται στο ότι δημιουργεί την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στους τρεις αυτούς νευροδιαβιβαστές. Γιατί το μυαλό λειτουργεί πιο σωστά, όταν λειτουργεί σωστά και το σώμα.

Διάβασε ακόμα:

5 στρατηγικές για να βάλεις σε προτεραιότητα την ευεξία σου φέτος το καλοκαίρι

Τα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας