Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορεί να σου δώσει έμπνευση ο κεραυνός McQueen.
-Τι είναι η υποβολή.


«3 αγώνες σε 3 χώρες και μόνο μια ομάδα. Ποιος θα νικήσει;». Ο κεραυνός McQueen εκτός από αγαπημένος ήρωας των παιδιών, έδωσε και σε εμένα έμπνευση. Στην ταινία πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο, αντιμέτωπο με καινούριες προκλήσεις, που είναι τόσο αποφασισμένο να πετύχει ώστε έλεγε συνέχεια στον εαυτό του: «Είμαι η ταχύτητα!». Βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του όμως πάντα υπάρχει ο ανταγωνισμός που θα μπορούσε να τον κάνει να παραιτηθεί από την προσπάθεια.

Η αρνητική υποβολή και οι συνέπειές της

Κάποιοι γύρω σου θέλουν να σου δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου που όμως μπορεί να είναι πλασματική. Όμως θα της δώσεις δύναμη μόνο αν την πιστέψεις. Σου θυμίζει κάτι αυτό; Σου έχει συμβεί ποτέ κάποιος να σε «υποβάλει» σε τέτοιες σκέψεις;

Η υποβολή είναι η σκέψη, η ιδέα, η εντύπωση που επιβάλλεται σε κάποιον για καλό ή κακό σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πανίσχυρο εργαλείο ελέγχου, χειραγώγησης αλλά και βελτίωσης ή απελευθέρωσης αν χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Ως ενήλικας μπορείς να επηρεαστείς από διάφορες πηγές αρνητικής υποβολής. Μια από αυτές είναι και το περιβάλλον εργασίας στο οποίο ανταποκρίνεσαι ανάλογα με τον χαρακτήρα σου. Μέσα από κάποιες αξιολογήσεις – εκτιμήσεις των ανωτέρων ή κάποια όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια συναδέλφων, μπορεί να πειστείς για την αξία σου και υποσυνείδητα να διαμορφώσεις συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σου. Αυτές οι πεποιθήσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις και τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία σου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις, όμως, την αρνητική υποβολή η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε αρνητική αυθυποβολή; Ένας χρήσιμος τρόπος θα ήταν η δύναμη της θετικής αυθυποβολής. Επαναλαμβάνοντας θετικές δηλώσεις μέσα σου επαναπρογραμματίζεις το μυαλό σου και αναπτύσσεις την επαγγελματική σου ανθεκτικότητα. Ο εγκέφαλος εκλαμβάνει τη σκέψη σαν να είναι μια πραγματικότητα. Έτσι πετυχαίνεις να αλλάξεις όχι μόνο τη συναισθηματική αλλά και τη διανοητική και ενεργειακή σου κατάσταση.

Η θετική αυθυποβολή όταν γίνεται για μεγάλο διάστημα και με σταθερότητα μπορεί να μεταβάλει κυρίαρχες σκέψεις, να σπάσει τα όρια της προσωπικότητας και να επηρεάσει ιδέες και πράξεις προς μια πλευρά πιο αποδοτική για τον άνθρωπο. Πείσε τον εαυτό σου ότι αξίζεις, ότι μπορείς να τα καταφέρεις, ότι τα λάθη είναι μαθήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία και δες τη ζωή σου να αλλάζει τόσο μέσα σου όσο και γύρω σου.

Διάβασε ακόμα:

Συμβουλές Για Αποτελεσματική Διαχείριση Χρόνου

Όλα Για Κάποιο Λόγο Γίνονται. Ισχύει;

Author(s)

  • Ελένη Παπαδάκη

    Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

    Η Ελένη Παπαδάκη είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching & Mentoring Ελλάδος-HCCMA. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων. Μέσα από τις σπουδές της στο Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.