Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να προσθέσεις φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου.
-Πόσο κακό είναι το junk food για την ψυχική υγεία.


Έρευνες δείχνουν ότι ενήλικες με πολλά είδη προβλημάτων ψυχικής υγείας και παιδιά με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.  Τα τελευταία χρόνια, μεγάλα ιατρικά περιοδικά έδειξαν ξεκάθαρα το σύνδεσμο μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Το The Lancet Psychiatry, ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, παρουσιάζει πώς η διατροφική ιατρική είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και την ψυχιατρική. Η συνολική ποιότητα της διατροφής, τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης και οι έντονες διατροφικές ελλείψεις (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες B) μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές. Έχουμε συζητήσει το κόστος της παχυσαρκίας και της χρόνιας ασθένειας, αλλά οι περισσότεροι δεν συνδέουν την ψυχική υγεία με το κόστος των χρόνιων ασθενειών. Για την ακρίβεια, το οικονομικό κόστος των ψυχικών ασθενειών είναι πολύ μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος των καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη και του καρκίνου. 

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορεί να μην οδηγούν στα ίδια ποσοστά θανάτου, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά οδηγούν σε περισσότερα χρόνια ανικανότητας και χαμένης αποδοτικότητας. Για παράδειγμα, τα χρόνια της χαμένης ζωής εξαιτίας της ανικανότητας και της χαμένης αποδοτικότητας από την ψυχική ασθένεια είναι 8 φορές περισσότερα από αυτά που χάνονται λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, εν μέρει επειδή επηρεάζει νεότερους ανθρώπους. Οι έρευνες σε πληθυσμούς έχουν διαπιστώσει ότι περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερες τηγανητές πατάτες, λιγότερο junk food και ζάχαρη συνδέονται με λιγότερες πιθανότητες ψυχικής ασθένειας ενώ σχετικές παρεμβατικές έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία διάφορων ψυχικών ασθενειών μέσω της διατροφής λειτουργεί καλά.

Διάβασε ακόμα:

Τρόφιμα που μπορεί να γίνουν παγίδα για τη δίαιτα

Πόσες θερμίδες καις όταν σκέφτεσαι;

Author(s)

  • Mark Hyman, M.D.

    Γιατρός

    Ο Mark Hyman, M.D. είναι γιατρός και αναγνωρισμένος ηγέτης, ομιλητής, εκπαιδευτής και υποστηρικτής της Λειτουργικής Ιατρικής.