Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.
-Γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους.


Karen Mills: Senior Fellow, Harvard Business School and Former Administrator, US Small Business Administration

Είναι η επιχειρηματικότητα πιο δύσκολη από ποτέ; 

ΟΙ μικρές επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα είναι οι κρυμμένοι άσσοι κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Στις ΗΠΑ, είναι ο δρόμος για το αμερικάνικο όνειρο. Αλλά τι θα συμβεί αν αυτό το μονοπάτι γινόταν λιγότερο διαθέσιμο στο μέλλον; Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στις ΗΠΑ και η επιχειρηματικότητα βρίσκεται ήδη σε παρακμή. Ένας τρόπος για να αναστραφεί αυτή η τάση είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο κεφάλαιο. Οι δανειστές της οικονομικής τεχνολογίας μπορούν να γεμίσουν τα κενά που αφήνουν οι τράπεζες στις περιθωριοποιημένες αγορές και τις κοινότητες, αν και πρέπει να προσέξουμε, για να μην επιτρέψουμε στις κρυφές προκαταλήψεις να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Το μέλλον της πρόσβασης στο κεφάλαιο είναι αβέβαιο, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν η επιχειρηματικότητα παρακμάσει, το ίδιο θα συμβεί στην οικονομική ευκαιρία και κινητικότητα.  

Jay Van Bavel: Associate Professor of Psychology and Neural Science, New York University

Θα διαρκέσουν οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας; 

Έχουμε μόλις βιώσει το μεγαλύτερο πείραμα αλλαγής συμπεριφοράς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ερώτημα είναι ποιες από τις νέες συνήθειες θα διατηρηθούν και μετά το τέλος της πανδημίας; Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι άνθρωποι θα συρρεύσουν ξανά στα εστιατόρια και τα μπαρ, στους γάμους και στις κηδείες, στις διακοπές και τις αποφοιτήσεις, μόλις εμβολιαστούν. Αλλά δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο αν θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες την εποχή της γρίπης ή θα εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι. 

Ο πληθυσμός έκανε ταχύτατα μαθήματα τεχνολογίας, οπότε αυτές οι νέες δεξιότητες και εμπειρίες θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της αλλαγής. Για παράδειγμα, τώρα που οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να δοκιμάσουν την τηλεργασία, στοιχηματίζω ότι πολλοί θα αποφασίσουν ότι είναι λιγότερο κοστοβόρο και πιο αποτελεσματικό να επιτρέψουν στους εργαζομένους να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτό οδηγεί σε δευτερεύουσες συνέπειες, που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί.  Μια πιθανότητα είναι να αυξηθεί η ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό, καθώς οι γονείς θα μπορούν καλύτερα να εξισορροπήσουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή. Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως μπορεί να μετακομίσουν σε μικρότερες, φθηνότερες πόλεις ή σε επαρχιακά περιβάλλοντα. Αλλά αν το κάνουν, αυτό δε θα σημάνει το τέλος των μεγάλων πόλεων, καθώς οι νέοι γονείς και οι καλλιτέχνες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στην πόλη. Αυτή η αναμόρφωση της κοινωνίας μπορεί να μοιάζει τρομακτική, αλλά δίνει την ευκαιρία για ριζικά νεες κοινωνικές ρυθμίσεις που δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικές, αλλά και πιο ανθρώπινες. 

John Trougakos: Associate Professor, Organizational Behaviour and HR Management, University of Toronto

Πώς θα εκσυγχρονίσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας; 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει τροποποιήσει θεμελιωδώς τον τρόπο που εργάζονται οι άνθρωποι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραδοσιακές δουλειές γραφείου να αλλάξουν σημαντικά. Η πανδημία ανάγκασε εκατομμύρια εργαζομένους να δουλέψουν εξ αποστάσεως και πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει να κάνουν την τηλεργασία ένα μόνιμο χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της τηλεργασίας, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν αποδοτικοί και συνδεδεμένοι, χωρίς να επιβαρύνονται. 

Οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πανδημία ως μια ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους εργασίας. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την τηλεργασία, αλλά και εναλλακτικά ωράρια, όπως η 4ήμερη εβδομάδα και η 6ωρη εργασία. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι πρέπει να χτίσουν ανθεκτικότητα και να επιμείνουν στα όρια μεταξύ σπιτιού και γραφείου, για να ενισχύσουν την απόδοσή τους, αλλά και να διατηρήσουν την προσωπική ευεξία. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερη αυτονομία για να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους. Ο αυξημένος έλεγχος πάνω στον τρόπο και το χρόνο της εργασίας οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, αποδοτικότητα και μειωμένο στρες. 

Το κλειδί είναι να παραμείνουν οι εργαζόμενοι αποδοτικοί και υγιείς με την ελευθερία να δουλεύουν με τρόπους που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα πετυχαίνουν τους εταιρικούς στόχους. Οι προχωρημένες εταιρείες θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα και να την μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων τους. 

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα;

Η Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο που δουλεύουμε. Προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε, αλλά τι θα γίνει μακροπρόθεσμα; (μέρος 2ο)