Κάθε σχέση είναι ένα λουλούδι το οποίο χρειάζεται φροντίδα και από τους δύο συντρόφους. Συντροφικότητα σημαίνει μοίρασμα, τρυφερότητα, ενσυναίσθηση, αγάπη, σεβασμός και άνευ όρων αποδοχή. Στη σημερινή εποχή πραγματικά δοκιμάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλό όταν ανακύπτουν θέματα τα ζευγάρια να απευθύνονται σε ειδικό που να μπορεί να τους παράσχει εξειδικευμένες συμβουλές και να τους καθοδηγήσει.

Σε κάθε σχέση μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες και προστριβές, οι οποίες υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν το λεγόμενο σχεσιακό τραύμα, όταν πληγώνεται δηλαδή κυρίως  συναισθηματικά ένας ή και οι δυο σύντροφοι. Αυτό σημαίνει ότι στην επικοινωνία του ζευγαριού μπορεί να συμβούν περιστάσεις που να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του ενός στο πρόσωπο του άλλου, να πληγώσουν έναν ή και τους δύο συντρόφους και να διαταράξουν την ισορροπία της σχέσης .

Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε κάθε τέτοια περίπτωση τα ζευγάρια να έχουν υπόψιν τους ότι χρειάζεται να δουλέψουν τη σχέση τους, ούτως ώστε αυτή να βελτιωθεί. Η σχέση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και δεν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να ανθίσει μαγικά, αν εμείς δεν δραστηριοποιηθούμε.

Ένα πολύ σημαντικό κλειδί στην επικοινωνία των ζευγαριών είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό ο κάθε σύντροφος να μπορεί να ανοίξει την καρδιά του στον άλλον, να εκφράσει τις ανησυχίες, τα προβλήματά του και τις ανασφάλειές του ανοιχτά, χωρίς να αισθάνεται ότι ο σύντροφός του θα τον επικρίνει ή θα υποβαθμίσει το συναίσθημα που βιώνει.

Η εμπιστοσύνη όμως είναι ένα δώρο και χτίζεται σταδιακά και για αυτό χρειάζεται πολύ προσεκτική και θετική συμπεριφορά και από τους δύο συντρόφους. Σε περίπτωση που υπάρχει το σχεσιακό τραύμα είναι σημαντικό ο σύντροφος που έχει προβεί σε μία συμπεριφορά, η οποία πλήγωσε τον άλλον σύντροφο, να ζητήσει συγγνώμη και να κάνει εκ νέου επανορθωτικές θετικές πράξεις, κι όχι μόνο λόγια.

Η περίοδος μπορεί να ονομαστεί και δοκιμαστική περίοδος, ούτως ώστε ο σύντροφος, ο οποίος έχει πληγωθεί, να μην αισθάνεται εγκλωβισμένος να συνεχίσει τη σχέση, αλλά να μπορεί να περάσει μία δοκιμαστική περίοδο, για να δει αν και εκείνος αισθάνεται καλά με τη συμπεριφορά του συντρόφου του που προσπαθεί να επανορθώσει.

Επόμενο πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στο relationship coaching είναι η δημιουργία όμορφων και θετικών στιγμών και από τους δύο. Η καθημερινότητα κατακλύζει τα ζευγάρια με πολλές ασχολίες, με οικονομικά  ή οικογενειακά θέματα, Είναι  εποικοδομητικό να θυμούνται και οι δύο ότι είναι καλό να δημιουργούν μέσα στην ημέρα ευχάριστες στιγμές που ουσιαστικά ανανεώνουν τη σχέση τους και θα γεμίζουν και τους ίδιους με ψυχική ευεξία και χαρά.

Ένα πολύ όμορφο task θα ήταν κατά τη διάρκεια της ημέρας να αφιερώνει ένα δεκάλεπτο το ζευγάρι στο να πάνε ένα περίπατο ή να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μαζί . Έτσι θα αισθάνονται ότι πραγματικά δεν  αφήνουν καμία μέρα ανεκμετάλλευτη, χωρίς να φροντίσουν την μεταξύ τους επικοινωνία και σχέση.

Επιπρόσθετα, το ζευγάρι χρειάζεται να θέτει υγιή όρια στο περιβάλλον και στην οικογένειά τους, όσον αφορά στην έκφραση απόψεων σχετικά με το σύντροφό τους. Είναι πάρα πολλές φορές που ένας από τους δύο ή και οι δύο πληγώνονται από τα λόγια που εκφράζει το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον για το σύντροφό  τους. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί αφήνουν χώρο να  εισβάλλουν τρίτοι στον προσωπικό χώρο του ζευγαριού, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν τα κλειδιά της σχέσης στους άλλους. Κι αυτό έχει δυσοίωνα αποτελέσματα.

Ο σύντροφος  είναι προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου και φέρουμε το βάρος της προσωπικής μας ευθύνης. Οπότε από τη στιγμή που κάποιος προσβάλλει το σύντροφό μας, προσβάλλει ταυτόχρονα κι εμάς τους ίδιους που τον επιλέξαμε. Ακόμη, είναι καλό να μοιράζονται τις ευθύνες και τις δουλειές του σπιτιού, να υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλληλουποχώρηση και αγάπη και να μην αισθάνεται ένας από τους δύο επιβαρυμένος ή αδικημένος.

Η αγάπη, η συντροφικότητα ανεβάζει τον άνθρωπο σε ύψη χαράς και αγαλλίασης. Η συντροφικότητα είναι συνεξέλιξη και μοιάζει ουσιαστικά με δύο δέντρα, τα οποία ανθίζουν και ευωδιάζουν μαζί και τρέφουν και ποτίζουν το ένα τις ρίζες του άλλου. Χρειάζεται όμως αλληλοσυνεργασία, εκτίμηση και πάνω από όλα αγάπη.

Διάβασε ακόμα:

Η Δύναμη του «Όχι»

Ο συμβιβασμός δεν είναι το κλειδί της επιτυχίας στην σχέση – Ένας ειδικός εξηγεί το γιατί

Author(s)

  • Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη

    Relationship & Life Coach

    Η Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας, σχολικός σύμβουλος, Relationship & Life Coach, νομικός, σύμβουλος γάμου-οικογένειας και αρθρογράφος. Είναι κάτοχος Msc στην Ποιμαντική Ψυχολογία.