Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεις το βράδυ.
-Γιατί πρέπει να φοράς άνετες πιτζάμες.


Έχεις ακούσει ποτέ το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου; Η έλλειψη ύπνου είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Γιατί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην καθημερινή μας απόδοσή, αλλά και στην υγεία μας καθώς ανοίγει την πόρτα σε χρόνιες παθήσεις. Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούν πως ένας καλός και ποιοτικός ύπνος τις σωστές ώρες είναι απαραίτητος για πνευματική και ψυχική μας υγεία. Με λίγα λόγια, το σώμα μας αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά όταν στερείται τον ύπνο.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι; Τουλάχιστον 7-9 ώρες την ημέρα, λένε οι ειδικοί. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά και αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση, επηρεάζεται η ικανότητα αντίληψης και το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναπτύξεις μία χρόνια ασθένεια. Σύμφωνα μαλιστα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, αν κοιμάσαι λιγότερο από 5 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνεις την πιθανότητα θανάτου κατά 15% περισσότερο σε σχέση με άλλους παράγοντες.

Η ιδρύτρια του Thrive Global και της Huffington Post, Arianna Huffington, στο βιβλίο της «The Sleep Revolution» σου δίνει συμβουλές, εργαλεία, τεχνικές και στρατηγικές, για να βελτιώσεις την σχέση σου με τον ύπνο. Περιλαμβάνει έρευνες οι οποίες δείχνουν πως ο ύπνος θωρακίζει τον οργανισμό και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμα και αν δεν ξέρουμε πώς αρρωσταίνουμε, ξέρουμε πως με τον ύπνο μπορούμε να προστατευτούμε.

Το να αλλάξεις τις κακές σου συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο σίγουρα δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Υπάρχουν όμως λύσεις. Αρκεί να υπάρχει θέληση! Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι που σύμφωνα με τη Huffington θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα σε καθημερινή βάση.

8 βήματα για να ξαναφτιάξεις τη σχέση σου με τον ύπνο

1.Σβήσε τα φώτα

Όταν το μυαλό σου ανιχνεύει την ύπαρξη του φωτός, αυτόματα στέλνει την εντολή πως δεν είναι ώρα για ύπνο. Σβήσε τα φώτα της κρεβατοκάμαράς σου από νωρίς ώστε να δημιουργήσεις μία σκοτεινή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα που θα προετοιμάσει το σώμα σου για ύπνο. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήσε μάσκα ύπνου ή και ωτοασπίδες.

2.Κάνε γυμναστική

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern, η καθημερινή άσκηση μπορεί να προσθέσει 40-45 λεπτά επιπλέον ύπνου, καθώς σε βοηθάει να κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα.

3.Απόφυγε τα λιπαρά…

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών προκαλεί υπνηλία και σε αναγκάζει να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να διαταράσσεις με αυτό τον τρόπο τον ύπνο σου.

4…και τα καυτερά φαγητά

Τα καυτερά φαγητά σου προκαλούν καούρες και μία αίσθηση φουσκώματος. Ερευνητές από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν καυτερά φαγητά πριν κοιμηθούν, παρουσίαζαν αυξημένη θερμοκρασία σώματος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο τους.

5.Δοκίμασε το βελονισμό

Σύμφωνα με άρθρο του Πανεπιστημίου Emory, το 93% των ατόμων που δοκίμασε τον βελονισμό, παρατήρησε βελτίωση τον ύπνο του, ενώ μία άλλη έρευνα διεξήγε το συμπέρασμα πως ο βελονισμός είναι το ίδιο αποτελεσματικός με ένα υπνωτικό χάπι.

6.Φόρεσε άνετες πιτζάμες

Ακούγεται απλό αλλά είναι σημαντικό για ένα καλό ύπνο να νιώθεις άνετα στο κρεβάτι.

7.Δοκίμασε το διαλογισμό

Ακόμα και λίγα λεπτά διαλογισμού πριν ξαπλώσεις βοηθάνε το μυαλό να καθαρίσει από όλα εκείνα που το απασχολούν και του προκαλούν άγχος.

8.Μην ξεχνάς τη λεβάντα

Ένα από τα βότανα που βοηθούν πολύ τον ύπνο σου είναι η λεβάντα. Ταϊλανδέζικη έρευνα μάλιστα υποστηρίζει ότι σε βοηθάει να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις, μειώνει το ρυθμό της καρδιάς, την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματός σου.

Διάβασε ακόμα:

Ο Τομ Μπράντι Σου Λέει Πώς Να Κοιμάσαι Καλύτερα

Οι 5 Ειδικοί Που Μας Μαθαίνουν Γιατί Ο Ύπνος Πρέπει Να Είναι Προτεραιότητα

Author(s)

  • Stacey Chillemi είναι ειδικός σε θέματα υγείας.