Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι η ανθεκτικότητα στον εργασιακό χώρο.
– Τι είδους υπηρεσίες βελτίωσης της υγείας παρέχουν οι εταιρείες.


Ανθεκτικότητα είναι μια ιδιότητα που έχει ένας άνθρωπος, δηλαδή αυτός που αντέχει, που είναι γερός και ισχυρός, αυτός που διαθέτει τα ψυχικά και σωματικά προσόντα να ξεπερνά κάθε δυσκολία και να διαχειρίζεται κάθε επιτυχία. Μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικό είναι αυτό στις επιχειρήσεις σήμερα…!

Ανθεκτικότητα (δηλ. αντοχή και δύναμη με διάρκεια) αναπτύσσει μόνο ένα υγιές εργατικό δυναμικό, που χαρακτηρίζεται από την ενέργεια και την ζωτικότητά του, σημαντικά στοιχεία για επιτυχή αποτελέσματα κάθε οργανισμού.

Γι’ αυτό είναι προς το οικονομικό συμφέρον του οργανισμού, να προωθήσει το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε εργαζομένου για την υγεία και την ευεξία του.

Πόσο κινδυνεύει η υγεία μας, σήμερα;

Η κατάθλιψη, οι συναισθηματικές διαταραχές, οι χρόνιοι πόνοι (μέση, αυχένας) έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το στρες και η πίεση για υψηλότερη απόδοση, η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα αυξημένα ωράρια, οι άπιαστοι στόχοι και ο φόβος μαζί με την ανασφάλεια, κάνουν τα στελέχη όλων των βαθμίδων ευάλωτα σωματικά και ψυχικά.

Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε σωστά, εκτός του χρόνου και των οικονομικών μας, τα θέματα πρόληψης της υγείας μας. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη η βελτίωση του τρόπου ζωής μας σε έναν πιο δραστήριο και υγιεινό.

Πώς οι εταιρείες θα διαχειριστούν τα νέα δεδομένα;

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων σε κάθε οργανισμό και γενικότερα των πολιτών είναι άμεσης προτεραιότητας και επιτακτική ανάγκη. Η πρόληψη πρέπει να είναι βασικό μέλημα όλων μας, είτε ατομικά, είτε εταιρικά, είτε εθνικά, γιατί επιφέρει μείωση στις κατά κεφαλήν ιατροφαρμακευτικές δαπάνες όπως και στη βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας, χωρίς καμία αμφιβολία.

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου τα εταιρικά προγράμματα υγείας και ευεξίας έχουν καταστεί ουσιαστικό στοιχείο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού πολλών εταιρειών.

Έτσι, πολλοί οργανισμοί στα πλαίσια των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρουν στους εργαζόμενους υπηρεσίες προαγωγής της υγείας, από ειδικούς, με επιστημονική κατάρτιση, ποιότητα και ευαισθησία.

Τέτοιες υπηρεσίες είναι:

-Σεμινάρια για βελτίωση του τρόπου ζωής και της υγείας, για αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητας, για τη σωστή και αποτελεσματική φυσική δραστηριότητα, για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, για τη μείωση του στρες, για ασφαλή και παραγωγική εργασία κλπ.

Δημιουργία γυμναστηρίου μέσα στην εταιρεία.

Σχεδιασμός ετήσιας καμπάνιας για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας με μηνύματα σε αφίσες και κάδρα στους χώρους που κινείται το ανθρώπινο δυναμικό π.χ. κίνηση από τις σκάλες, ανάπτυξη χαρτών για περπάτημα μέσα στους χώρους και γύρω από τα κτίρια, π.χ. απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποτύπωση στον χάρτη καταστημάτων που προσφέρουν υγιεινά γεύματα, προϊόντα και υπηρεσίες με συμφωνημένες χαμηλές τιμές για τους εργαζομένους, κατασκευή γωνιών της μεσογειακής διατροφής και της φυσικής άσκησης κλπ

Ψυχολογική υποστήριξη με άμεση επικοινωνία με ειδικούς ψυχολόγους.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχουν οργανισμοί (και στην Ελλάδα) που έχουν αφιερώσει μια μέρα την εβδομάδα υπηρεσίες χαλάρωσης για τα στελέχη τους, όπως την αποκαλούν “massage day”, από ειδικούς χειροπράκτες.

  Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα, μπορείτε να τα αναθέσετε σε εξειδικευμένες εταιρείες που υπάρχουν, εάν δεν έχετε τα άτομα που μπορούν να ασχοληθούν ή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.

  Στόχος σας, με τις υπηρεσίες αυτές είναι να αναδείξετε τρόπους για τη βελτίωση της σωματικής υγείας και της διαχείρισης του στρες, αλλά και να ενημερώσετε για τη σημασία της πρόληψης στη ζωή του κάθε ατόμου. Μ’ αυτό τον τρόπο ενισχύετε επιπλέον, την εταιρική σας εικόνα, τα επίπεδα ηθικού των εργαζομένων σας, ενδυναμώνετε την αγάπη τους για την εταιρεία που εργάζονται και αυξάνετε – σε τελική ανάλυση – την παραγωγικότητά σας.

  Ενισχύστε λοιπόν την ανθεκτικότητά σας… δώστε στους ανθρώπους σας την ευκαιρία να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και να χειρίζονται καλύτερα την αποτυχία. Το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα οφέλη που θα εισπράξετε!


  Αρχική δημοσίευση από τον Λεωνίδα Σταυρόπουλο στο epixeiro.gr.

  Διάβασε ακόμα:

  Πήγες Σε Συνέντευξη Και Θέλεις Πολύ Τη Θέση; Μην Κάνεις Αυτά Τα 6 Λάθη

  Πώς Να Ξεχωρίσεις Ως Εργαζόμενος

  Author(s)

  • epixeiro.gr

   Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

   Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.