Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση ελπίδας και επιτυχίας.
-Γιατί αξίζει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου.


Η ελπίδα είναι ένα συναίσθημα και σχετίζεται με την αντίληψή μας ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Είναι όμως και εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθεις και για την αγχολυτική της επίδραση. Στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας, Matthew Gallagher, σε μια ομιλία του ανέφερε ότι η ελπίδα είναι ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει την ανθεκτικότητα και την αποκατάσταση από τις διαταραχές άγχους.

Ο Gallagher μελέτησε την σημασία της ελπίδας για την αποκατάσταση των τεσσάρων συνηθισμένων διαταραχών άγχους: κοινωνική διαταραχή άγχους, διαταραχή πανικού, διαταραχή γενικευμένου άγχους και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.  Σύμφωνα με την μελέτη του, η ελπίδα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης σε ασθενείς που υπέφεραν από διαταραχές άγχους. 

Η ανατομία μιας ελπίδας

Η ελπίδα είναι η κινητήρια δύναμη η οποία στηρίζεται στην αίσθηση της επιτυχίας και στον σχεδιασμό για την επίτευξη των στόχων.  Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της; 

  1. Οι στόχοι οι οποίοι αποτελούν οι πυξίδες δίνοντάς κατεύθυνση στην δράση σου.
  2. Το πλάνο της σκέψης που αποτελεί ταυτόχρονα το σχέδιο δράσης για να πετύχεις τους στόχους σου.
  3. Τα μέσα της ελπιδοφόρας σκέψης που σχετίζονται με τους τρόπους που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων σου.
  4. Τα εμπόδια στην επίτευξη των στόχων σου που πιθανότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις  προκειμένου να πετύχεις αυτό που θέλεις. 

Η ελπίδα επομένως είναι κινητήρια δύναμη η οποία στηρίζεται στις παρακάτω πεποιθήσεις: 

  • Το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν.
  • Ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να καταφέρει αυτό που επιθυμεί.
  • Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κάποιος να πετύχει τους στόχους του
  • Είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν εμπόδια στον δρόμο για την επίτευξη των στόχων.

Τι να κάνεις όταν χάνεις την ελπίδα σου;

Κάποιες φορές, είναι αλήθεια, τυχαίνει να την χάνεις και να νιώθεις απογοήτευση. Τι μπορείς να κάνεις τότε για να  την ανακτήσεις;

Απόφυγε τις αρνητικές σκέψεις

Πολλές φορές κάνεις αρνητικές σκέψεις για ένα γεγονός με αποτέλεσμα να χάνεις την ελπίδα  και την αισιοδοξία σου. Απόφυγε λοιπόν τις δυσλειτουργικές σκέψεις και προσπάθησε να δεις τα γεγονότα με ρεαλιστική ματιά. Ακόμα και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, να θυμάσαι ότι τα προβλήματα είναι για να λύνονται.

Μοιράσου με άλλους τις ανησυχίες σου

Αν κάτι σε απασχολεί φρόντισε να το μοιραστείς με ανθρώπους που αγαπάς και νιώθεις εμπιστοσύνη. Σίγουρα μια τέτοια συζήτηση θα σε κάνει να νιώθεις ανακούφιση και να ανακτήσεις την αισιοδοξία σου.

Η ελπίδα είναι ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει την ανθεκτικότητα και την αποκατάσταση από τις διαταραχές άγχους.

Ζήσε το παρόν

Συχνά, το μυαλό προβάλλει μια φανταστική μελλοντική κατάσταση που σου δημιουργεί φόβο. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις με επιτυχία μια μελλοντική κατάσταση, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι σε απειλεί στην παρούσα στιγμή και αν δεν υπάρχει κάτι, απλά σταμάτα να ανησυχείς και να φοβάσαι. Δεν ζεις στο μέλλον, ζεις στο παρόν. Μην το ξεχνάς αυτό.

Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου

Αξιολόγησε τον προγραμματισμό σου. Μπορείς να επαναπροσδιορίζεις το πρόγραμμα σου σε περίπτωση που βλέπεις ότι δε σου ταιριάζει. Μπορείς επίσης να κάνεις και τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να είναι πιο λειτουργικό και έτσι να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι να επιτύχεις ένα στόχο που έχεις βάλει, απλά άλλαξέ τον. 

Διάβασε ακόμα:

Τέχνη Και Ενσυνειδητότητα: Μάθε Πώς Συνδέονται
Μήπως το εργασιακό σου περιβάλλον είναι τοξικό;

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .