Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα τριπλασιάσεις τη συχνότητα που κάνεις γυμναστική.
-Ποιο είναι το gym buddy σου.


Το να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση. Τι θα έλεγες όμως αν γυμναζόσουν με παρέα; Αν έβρισκες ένα Thrive buddy που θα σε παρακινούσε όχι μόνο να κάνεις γυμναστική, αλλά και να πετύχεις τους fitness στόχους σου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral and Experimental Economics, τα άτομα που γυμνάζονται με παρέα, είναι πιθανότερο να το κάνουν πολύ πιο συστηματικά σε σχέση με όλους εκείνους που γυμνάζονται μόνοι τους. Ας ρίξουμε μία ματιά στην έρευνα μήπως σε πείσουμε!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Westchester της Αγγλίας μελέτησαν 181 φοιτητές, οι οποίοι γυμνάζονταν σπάνια και τους χώρισαν σε πέντε ομάδες, προσφέροντας στον καθένα διαφορετικά κίνητρα για άσκηση. Έτσι, τα μέλη της 1ης ομάδας που ολοκλήρωναν με επιτυχία τον στόχο τους – τρία 30λεπτα άσκησης την εβδομάδα – μπορούσαν να διεκδικήσουν μία δωροκάρτα αξίας 80 δολαρίων από το Amazon. Οι φοιτητές του 2ου γκρουπ είχαν το ίδιο κίνητρο, με ένα επιπλέον όφελος: είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν updates για την πρόοδο των υπολοίπων αναφορικά με το πρόγραμμα γυμναστικής. Οι συμμετέχοντες της 3ης ομάδας χωρίστηκαν σε ζευγάρια, είχαν επίσης την δυνατότητα απόκτησης της δωροκάρτας, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία επιπλέον πληροφόρηση για την πρόοδο των υπόλοιπων ζευγαριών, σε αντίθεση με τα ζευγάρια του 4ου γκρουπ που την είχαν. Η τελευταία ομάδα αποτελούσε την ομάδα ελέγχου.

Και τώρα ας δούμε τι έδειξαν τα αποτελέσματα!

Ήρθε η ώρα να βρεις το ταίρι σου

Οι επισκέψεις στο γυμναστήριο αυξήθηκαν από τους συμμετέχοντες κάθε ομάδας, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις ομάδες 3 και 4, τα μέλη των οποίων ήταν χωρισμένα σε ζεύγη. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες των δύο αυτών γκρουπ τριπλασίασαν το μέσο όρο επισκέψεων, ξεπερνώντας τις τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πως όλοι εκείνοι που γυμνάζονταν με παρέα, συνέχισαν να το κάνουν και μετά το πέρας της έρευνας.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αποτελεί πολύ σημαντικό εύρημα δεδομένου ότι όλοι ξέρουμε πως η άσκηση έχει άμεση επίδραση στην καλύτερη φυσική, ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση. Γι’ αυτό μην χάνεις χρόνο. Βρες ένα gym buddy, έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή ακόμα και κάποιον από το γυμναστήριό σου με τον οποίο θα πηγαίνετε στα ίδια προγράμματα και θα γυμνάζεστε παρέα! Αν πάλι θεωρείς ότι δεν έχετε χρόνο ή δεν σας αρέσει η ιδέα της γυμναστικής, σκεφτείτε εναλλακτικές μορφές άσκησης. Είδες; Δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου

Οι Επιστήμονες Σου Λένε Τι Να Καταναλώνεις Πριν Τη Γυμναστική 

Author(s)

  • Η Sarah Morse είναι ειδικός σε θέματα ευεξίας.