Άγιος Βαλεντίνος, μία γιορτή ξενόφερτη που από πολλούς θεωρείται εμπορική για να δουλέψουν τα μαγαζιά, χωρίς ιδιαίτερη αξία. Για άλλους, μία γιορτή που «ναι μεν δεν πιστεύω αλλά πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό, όπως ένα δωράκι ή να βγούμε έξω να φάμε για να μη νομίζει πως …την ξέχασα και ποιος την ακούει μετά» – απαντούν κυρίως οι άνδρες. Για εκείνους που ζουν τον έρωτά τους και βρίσκονται σε παθιασμένα μονοπάτια, είναι μία ημέρα συναισθηματικής έκφρασης της αγάπης. 

Όπως και να έχει για τον καθένα, ό,τι και να σημαίνει, ίσως αξίζει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται και να δούμε τη σχέση μας πιο βαθιά… Ας δούμε που βρισκόμαστε οι δυο μας, πώς είμαστε μεταξύ μας, υπάρχουμε πραγματικά ή μας έχει καταπιεί η ρουτίνα και η καθημερινότητα; Υπάρχει φλόγα ανάμεσά μας, υπάρχει πάθος ή απλά ακολουθούμε το καθήκον της σχέσης ή του γάμου, χωρίς και …πολλά πολλά; Κάτι που ο Φρόιντ έχει περιγράψει ως το «…χαμένο ερωτικό αντικείμενο όταν το νόημα της ηδονιστικής αναζήτησης έχει τελειώσει και απλά υποχρεώνεσαι να το συντηρείς».

Θα μπορούσαμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία έστω και μέσα από αυτή την ξενόφερτη γιορτή – καθώς η ελληνική εκδοχή για τον προστάτη των ερωτευμένων είναι ο Άγιος Υάκινθος. 

Μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση μας, να δούμε τα πιθανά μας λάθη, να διορθώσουμε τις άσχημες ή και κακές ακόμα συμπεριφορές μας προς τον άλλον, να ξεβολευτούμε μέσα από την καθημερινότητα και να δούμε το ταίρι μας έστω και λίγο πιο ερωτικά… Μία ανανέωση μέσα από το Εγώ και το Εσύ που αποτελούν το Εμείς, είναι η τροφή της σχέσης μας…

Λίγα λουλούδια λοιπόν, λίγο κρασί, δυο κεριά, ένα ωραίο φαγητό – και ας είναι και στο σπίτι μας – όπου θα το ετοιμάσουμε μαζί, με σκοπό να γευτούμε ο ένας τον άλλον… δεν χρειάζονται πολλά για να ζωντανέψουμε τις αισθήσεις μας πέρα από την επιθυμία μου και την επιθυμία σου…

Διάβασε ακόμα:

5 συνήθειες που πρέπει να αφήσεις πίσω σου για ένα καλύτερο 2022

Αντιμετωπίζοντας ένα διαζύγιο: 5 σημαντικές συμβουλές

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.