Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι πρωτόγνωρη για όλους και η εξέλιξή της αναμένεται ραγδαία. Σε κάθε περιόδο κρίσης, η προσφορά είναι αυτή που μας βοηθάει να βιώνουμε καλύτερα κάθε δυσκολία, καθώς βελτιώνει την ψυχική μας υγεία, μας βοηθάει δείχνουμε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο μας και να γινόμαστε τελικά καλύτεροι άνθρωποι.

Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί δυσανάλογες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που μας βοηθούν, η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο καθένας από εμάς, βάζοντας το δικό του λιθαράκι, να στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας και τους επαγγελματίες του με όποιες δυνάμεις μπορεί.

Στην προσπάθεια αυτή, το Υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κρίνεται αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας κι από εθελοντές.

Σε ποιους απευθύνεται το εθελοντικό πρόγραμμα

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του. Σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να προσφέρει και ο καθένας από εμάς παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους, δύνανται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν, παρέχοντας συγκεκριμένο έργο πάντα σε συνεργασία με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό.

Πώς θα δηλώσεις συμμετοχή

Αν θέλεις να γίνεις εθελοντής για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στη φόρμα καταγραφής πατώντας εδώ.

Όλες οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Στη συνέχεια θα υπάρχει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.

Πώς (θα) γίνεται η επιλογή εθελοντών

Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (θα) καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Για την επιλογή τους θα συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες, καθώς και το ενδιαφέρον τους να εργαστούν σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Πότε ξεκινά η έναρξη εργασίας των εθελοντών

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα που θα αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

Χρήσιμες επισημάνσεις

Πριν συμπληρώσεις την αίτηση, μία υπενθύμιση πως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 περιλαμβάνονται:

• Άτομα άνω των 70 ετών

• Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια

• Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια

• Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη

• Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία

• Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανασοκατασταλτικά φάρμακα

Αν δεν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες, βγες από το σπίτι σου μόνο για να βοηθήσεις όσους έχουν ανάγκη. Δείξε το πιο ανθρώπινο πρόσωπό σου και δημιούργησε κι εσύ μία κοινωνία με ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Μία κοινωνία που κάνει το εγώ, εμείς.

Μάθε περισσότερα στο ethelontes.gov.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μικρά βήματα για την θωράκισή μας απέναντι στον COVID-19

Social distancing: πόσο εύκολο είναι τελικά;