Ίσως γνωρίζεις ότι το γέλιο είναι φάρμακο, γιατί όχι μόνο βελτιώνει την διάθεσή σου και την ψυχική σου ευεξία, αλλά την ίδια στιγμή σε προστατεύει από το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Ξέρεις όμως ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο στη ζωή ενός φροντιστή; 

Ας δούμε τα “καλά” του χιούμορ στη ζωή και την καθημερινότητα ενός φροντιστή.

Προστατεύει από τα αρνητικά συναισθήματα

Το χιούμορ και το γέλιο αυξάνουν τα επίπεδα των ενδορφινών, των πρωτεϊνών εκείνων, που ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Με απλά λόγια, που αποτελούν αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα,. 

Εκτονώνει το στρες

Το στρες είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας. Ως φροντιστής έχεις αρκετό άγχος, το οποίο σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία σου. Η χρήση του χιούμορ σχετίζεται με αυξημένη αισιοδοξία και περιορισμένο άγχος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical and Health Psychology.

Βελτιώνει τη διάθεση 

Ο κόσμος δε χρειάζεται να μοιάζει σκοτεινός, γκρίζος και καταθλιπτικός, ακόμα κι έχεις αναλάβει τον πολύ σημαντικό ρόλο του φροντιστή. Ίσως σου φαίνεται περίεργο, αλλά τότε είναι που μια δόση χιούμορ είναι απαραίτητη. Άλλωστε, το να είσαι θυμωμένος, κακόκεφος και συνεχώς σε ένταση δεν θα αλλάξει μια κατάσταση, ούτε θα κάνει τη ζωή κάποιου πιο ευχάριστη. Προσπάθησε επομένως να δεις την αστεία ή τη θετική πλευρά των πραγμάτων, να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα και να βελτιώσεις όχι μόνο την δική σου διάθεση, αλλά και του ατόμου του οποίου φροντίζεις. 

Βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα δύσκολα συναισθήματα

Το χιούμορ είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα συναισθήματα που συνοδεύει ο ρόλος του φροντιστή, αλλά και να ελαφρύνεις την κατάσταση. Ένας λόγος που οι φροντιστές αποφεύγουν το χιούμορ είναι ότι ανησυχούν πως θα φανούν κακοπροαίρετοι ή αγενείς. Στην πραγματικότητα, όμως, το επιτρέπεις στον εαυτό σου να γελάει, ενθαρρύνει και το ασθενή να κάνει το ίδιο. 

Ενισχύει το δεσμό με τον ασθενή

Ως φροντιστής, το γέλιο με τον ασθενή μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας και να εξομαλύνει τις προκλήσεις. Αν μπορείς να βρεις έναν τρόπο να γελάς με τις δυσκολίες, όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα. Μια χιουμοριστική προσέγγιση μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των αντιπαραθέσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μεταξύ σας επικοινωνία – ειδικά όταν αφιερώνεις τόσο χρόνο στη φροντίδα του αγαπημένου σου προσώπου.

Πώς θα βάλεις το χιούμορ στην καθημερινότητά σου

Παρακολούθησε κωμωδίες 

Παρακολούθησε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου κωμικής σειράς μετά το βραδινό ή κάντε συνήθεια κάθε εβδομάδα να βλέπετε μια αστεία ταινία μαζί. Βάλτε την διασκέδαση στη ζωή σας και αλλάξτε και οι δύο διάθεση.

Μην ξεχνάς το παιχνίδι

Ως ενήλικες, μερικές φορές ξεχνάμε να παίξουμε. Ξέρεις κάτι όμως; Ποτέ δεν είναι αργά. Γι΄αυτό άφησε ελεύθερο το παιδί που κρύβεις μέσα σου και μην ξεχνάς το παιχνίδι: παίξε με τα παιδιά – αν έχεις – με το κατοικίδιό σου ή το σύντροφό σου. Οργάνωσε μία βραδιά παιχνιδιού με τους φίλους και την οικογένειά σου και απολαύστε το! Με αυτόν τον τρόπο, ίσως καταφέρεις να αποφορτιστείς και να φροντίσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο με άλλη διάθεση. 

Εστίασε στο χιούμορ

Αν κάνεις το χιούμορ μέρος του καθημερινού σου προγράμματος, θα εκπλαγείς από το πόσο χαρούμενος θα είσαι και εσύ και οι γύρω σου. Κάνε κάτι πολύ απλό: τράβηξε μια αστεία φωτογραφία μαζί με το άτομο που φροντίζεις και κόλλησέ την στο ψυγείο. Χαμογέλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα όσο περισσότερο μπορείς και κάνε ό,τι μπορείς για να γελάς περισσότερο. 

Τώρα λοιπόν που ξέρεις το πώς και το γιατί, έχεις όχι μόνο έναν αλλά πολλούς παραπάνω λόγους για να κάνεις το χιούμορ αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου ως φροντιστής και να γελάς, συχνότερα και δυνατότερα. Απόλαυσέ το λοιπόν!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου

Τι σημαίνει να είσαι Φροντιστής;