Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι να περπατάς.
-Πώς να εντάξεις το περπάτημα στην καθημερινότητά σου.


Ως παιδιά, τα πρώτα δειλά μας βήματα αποτελούσαν το μεγαλύτερό μας επίτευγμα, γιατί τότε ανοιγόταν ο κόσμος μπροστά μας και εμείς μπορούσαμε να τον ανακαλύψουμε.

Ως μεγάλοι θεωρούμε δεδομένο το ότι μπορούμε και περπατάμε, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τις περισσότερες φορές ότι ένας περίπατος μπορεί να μας προσφέρει πνευματική και ψυχική υγεία.

«Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου», Ιπποκράτης

Έρευνες επιβεβαιώνουν τα λόγια του Έλληνα φιλόσοφου, καθώς υποστηρίζουν πως το περπάτημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μειώνει τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας. Κάθε μας βήμα, στέλνει το αίμα στις αρτηρίες, ενισχύοντας την απόδοση του εγκεφάλου.

Το περπάτημα μας βοηθάει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το άγχος και το στρες.

Γι’ αυτό άρχισε να περπατάς σήμερα κιόλας και κάνε τα εξής:

1.Ξύπνα τις αισθήσεις σου

Την τελευταία φορά που περπάτησες, παρατήρησες το τοπίο γύρω σου; Ή προχωρούσες με το κεφάλι προς τα κάτω μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου; Υπάρχουν τόσα πολλά εκεί έξω που περιμένουν να τα ανακαλύψεις: η μυρωδιά του κομμένου γρασιδιού, η ζεστασιά του ήλιου, οι δρόμοι της πόλης. Παρατηρώντας τα χρώματα, τα σχήματα, τις μυρωδιές και τους ήχους ενόσω περπατάς, νιώθεις αναζωογονοποιημένος και πιο ζωντανός. Γι’ αυτό αφιέρωσε χρόνο στις αισθήσεις σου.

2.Σκέψου μία καινούργια ιδέα

Ξέρεις τι έκαναν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Steve Jobs και ο Αριστοτέλης για να αυξήσουν την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά τους; Περπατούσαν! Περπατώντας μπορείς να σκέφτεσαι όλα όσα έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά και να ανακαλύψεις νέες προοπτικές και στρατηγικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που δεν θα έχεις καμία ιδέα, κάνε διάλειμμα και πήγαινε μία βόλτα. Είτε αυτή είναι σε μία παραλία, είτε στο κέντρο της πόλης, είτε ένα walking meeting, ένας 15λεπτος περίπατος μπορεί να είναι καθοριστικός για την επόμενη επιτυχία σου.

«Όλες οι μεγάλες ιδέες γεννιούνται όταν περπατάς», Nietzsche.

3.Χτίζε γέφυρες, όχι τοίχους

Όταν τα συναισθήματα είναι έντονα, είναι πολύ εύκολο να απομονωθείς. Συχνά όταν στενοχωριόμαστε εστιάζουμε σε καθετί αρνητικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε τοίχους οι οποίοι φυσικά μας εμποδίζουν να λύσουμε το όποιο πρόβλημα. Ευτυχώς το περπάτημα μας προσφέρει την διαύγεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Γι’ αυτό αντί να τσακώνεσαι με κάποιον και να είστε κλεισμένοι στους 4 τοίχους, επίλεξε να πάτε μία βόλτα σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον. Σε ουδέτερο έδαφος μπορείς να εκφράσεις καλύτερα τα συναισθήματά σου.

3 συμβουλές για εσένα που θέλεις να ξεκινήσεις να περπατάς

1.Βρες το δικό σου μονοπάτι: είτε είσαι στην φύση, είτε στην πόλη είναι πολύ σημαντικό να βρεις την διαδρομή που θα σου ταιριάξει. Από την άλλη μπορείς απλά να περιπλανιέσαι. Η επιλογή είναι δική σου.

2.Κάν’ το καθημερινά: ακόμα και αν είναι μόνο για 10 λεπτά, βγες έξω και περπάτα. Κάθε ημέρα! Άλλαξε την πρωινή ρουτίνα σου και απόκτησε ενέργεια. Παρατήρησε με προσοχή τα πάντα γύρω σου. Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να αρχίσεις την ημέρα σου.

3.Αποφορτίσου: ξέχνα για λίγο το τηλέφωνό σου. Θα κάνει καλό και στο σώμα και το μυαλό σου!

Διάβασε ακόμα:

Ένας Γιατρός Μοιράζεται Τα 5 Απαραίτητα Στοιχεία Για Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής

5 Τρόποι Γυμναστικής Που Ξεχωρίζουν Σύμφωνα Με Το Harvard

Author(s)

  • Η Arianna Ross είναι ειδικός σε θέματα ευεξίας και ψυχικής υγείας.