Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:


-Ποιές ομάδες ανθρώπων συνέκρινε βρετανική έρευνα. 
-Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς συνδέονται με τους βιβλιολάτρες. 


Δύο κορίτσια κάθονται απέναντί σου στο τρένο. Το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο όμορφα. Ξέχνα για λίγο το τι φοράνε και κάνε εικόνα αυτό: το  ένα κοιτάζει το κινητό και το άλλο διαβάζει ένα βιβλίο. Μη με ρωτήσεις ποιο βιβλίο, δεν έχει σημασία. Την ερώτηση, εξάλλου, θα την κάνω εγώ. Για ποιο από τα δύο κορίτσια νομίζεις ότι είναι πιθανό να νιώσεις μεγαλύτερη έλξη; Θα σου απαντήσω εγώ. Για το δεύτερο κορίτσι. Αυτό που κρατά το βιβλίο. Και θα σου εξηγήσω και το γιατί. Όσοι προτιμούν να διαβάζουν βιβλία εκλαμβάνονται ως πιο ελκυστικοί από τους γύρω τους. Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το Kingston University του Λονδίνου. 

Ποιες ομάδες ανθρώπων μελέτησε η έρευνα

Οι επικεφαλής της έρευνας εξέτασαν τρεις διαφορετικές ομάδες. Εκείνους που προτιμούσαν στον ελεύθερο χρόνο τους να διαβάζουν βιβλία, εκείνους που προτιμούσαν να βλέπουν τηλεόραση και εκείνους που προτιμούσαν να παίζουν παιχνίδια κονσόλας. Η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτοί που θεωρούνται πιο ελκυστικοί από όλους τους συμμετέχοντες ήταν οι πρώτοι. Αντίθετα, όσοι προτιμούσαν την προσήλωση στην οθόνη χαρακτηρίστηκαν από τους περισσότερους ως αντικοινωνικοί. Γιατί όμως εκείνοι που προτιμούν να διαβάζουν βιβλία εκλαμβάνονται ως πιο ελκυστικοί;

Ποια είναι η εξήγηση πίσω από τη διαπίστωση

Ένα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά εκείνων που διαβάζουν αποτελεί το γεγονός ότι είναι πιο ήρεμοι. Και η ηρεμία εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως ένα θετικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Sussex, 6 λεπτά ανάγνωσης αρκούν για να μειώσουν το στρες κατά 68%. Πράγμα που πιθανόν σημαίνει ότι οι βιβλιολάτρες έχουν μία συνήθεια που προάγει την ηρεμία τους και ταυτόχρονα αυξάνει, όμως χωρίς να το καταλαβαίνουν, την ελκυστικότητά τους. 

Όσοι προτιμούν να διαβάζουν βιβλία εκλαμβάνονται ως πιο ελκυστικοί από τους γύρω τους.

Ποια άλλα μηνύματα περνάς, όταν κρατάς ένα βιβλίο στο χέρι και το διαβάζεις;

Υπάρχουν όμως και κάποιες ασυνείδητες σκέψεις που περνούν από το μυαλό εκείνου που αντικρίζει απέναντί του ένα πρόσωπο που διαβάζει ένα βιβλίο. Παίρνει, δηλαδή, αυτόματα από αυτή την εικόνα κάποιες κοινωνιολογικές πληροφορίες, που πιθανόν δεν αντιλαμβάνεται συνειδητά. Είναι αυτές όμως οι πληροφορίες που συνθέτουν τελικά και στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στον εγκέφαλό του για το πρόσωπο αυτό; Ποια, όμως, είναι τα μηνύματα που πιθανόν περνάς, όταν κρατάς ένα βιβλίο στο χέρι και το διαβάζεις;

-Έχεις διευρυμένους ορίζοντες, επειδή, εφόσον διαβάζεις, θέλεις να μάθεις περισσότερα πράγματα.

-Είσαι ανοιχτός στη διαφορετική άποψη (κάθε συγγραφέας που διαβάζεις έχει κάτι να πει). 

-Είσαι προφανώς σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. 

-Πιθανόν δεν είσαι οπαδός του υλισμού (εκτός αν διαβάζεις το “Ηow to Be Rich, του J.Paul Getty).

-Ξέρεις πώς να ευχαριστείς με ποιοτικό τρόπο τον εαυτό σου (γιατί όχι κι εκείνον που θα επιλέξει να είναι δίπλα σου;) 

Τέλος, έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσε ότι οι βιβλιολάτρες επιδεικνύουν πιο συχνά στοιχεία συμπόνιας και μεγαλύτερης ενσυναίσθησης. Ακόμα δύο χαρακτηριστικά που δίνουν πόντους στο συνολικό πακέτο της ελκυστικότητας.  

Όλα αυτά, όπως είπαμε, είναι θετικές συσχετίσεις που μπορεί να επεξεργάζεται υποσυνείδητα ο εγκέφαλός σου κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να κρατά ένα βιβλίο, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό στα  μάτια σου.


Την επόμενη φορά, επομένως, που θα μπεις στο μετρό ή στο τρένο ή θα πας βόλτα στο πάρκο, σκέψου τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις και να προτιμάς να κοιτάς σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο εκτός από τα όμορφά του μάτια. Το βιβλίο που κρατά στο χέρι ή μήπως και όλα όσα αυτό αποκαλύπτει για εκείνο; 

Διάβασε ακόμα:

Όλοι Οι Λόγοι Για Να Συνεχίσεις Να Γράφεις Στο Χαρτί
Θέλεις Σχέση; Πάρε Σκύλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.